F O L K E T I B I L D / K U L T U R F R O N T 10/73
r e t r o s p e k t i v u t g å v a n
KOMMENTAR TILL EN
WATERGATE-SKANDAL
I stället förnekade man att Sverige skulle spionera på Egypten, att IB skulle spionera på politiska organisationer i Sverige, att IB utfört inbrott på utländska ambassader i Stockholm, att IB:s personal överhuvud taget skulle ha begått brott, samt att en landstigningsövning i samverkan med amerikanska CIA skulle ha ägt rum i Finland.
Efter detta nummer får det anses styrkt att IB utför spionage mot politiska organisationer i Sverige, att IB:s personal begår brott, samt att Sverige spionerar på Egypten, dvs begår krigshandlingar, och att svenskt spionage lett till att många människor dödats. På dessa punkter måste försvarsministern alltså ta tillbaks sina dementier.
Men om dementerandet fortsätter, så kommer vi också att fortsätta att presentera ytterligare bevisning.
Det är alltså riktigt, på sätt och vis, att vi använder oss av något som på juridiskt språk kallas för omvänd bevisbörda. För hälften av våra påståenden har vi presenterat bevisning. Andra hälften (den dementerade) har stått som lösa påståenden.
I vanliga fall är metoden med omvänd bevisbörda tvivelaktig. Men vi har haft ett gott skäl. För när vi i första avsnittet drog upp huvudlinjerna i IB:s verksamhet, så var det personer som avslöjades, med ett undantag, fast anställda spioner inom krigsmakten. De var officerare och byrådirektörer med fast jobb. Nu får de nya jobb och dessutom ersättning för "sveda och värk".
Men när vi nu i detta nummer behandlar enskilda agenters förehavanden, på låg nivå i beslutsprocessen, så blir konsekvenserna helt andra för de avslöjade. Detta har krävt noggranna förberedelser och ett noga utfört urval.
Den enskilde agenten "lyder bara order". De ansvariga finns inom regeringen och militärledningen.
Om regeringen fortsätter att "dementera" det som nu återstår som påståenden utan materiell bevisning, tvingas vi naturligtvis släpa fram ytterligare privatpersoner till offentligheten. Det är inte ett angenämt perspektiv.
Å andra sidan tvivlar vi på att ytterligare "dementier" skulle ha någon trovärdighet.
Redaktionen
![]() |
![]() ![]() |
F O L K E T I B I L D / K U L T U R F R O N T 10/73
r e t r o s p e k t i v u t g å v a n