Skriv ut denna sida

Replik från Margareta Zetterström till Jan Myrdal och Hans Öhrn

Margareta Zetterström 10 september 2015

Jan Myrdal anser att jag ägnar mig åt "verbiage", att jag använder en massa "ädla" ord som ingenting betyder, när jag — så konkret och handfast jag förmår — påtalar vikten av att rädda liv i en akut katastrofsituation. Det jag, och många med mig, nu pläderar för är säkra och lagliga sätt för dessa flyktingar att ta sig in i EU för att där kunna söka asyl. En del talar om "humanitära korridorer", andra förespråkar "humanitära visum" som skulle vara möjliga att ansöka på plats, på någon ambassad eller liknande i katastrofens närområde. Allt för att dessa flyktingar inte skall behöva riskera livet på sin väg till Europa. Det är också därför jag, och många med mig, kräver att det så kallade transportörsansvaret skall avskaffas, så att flyktingarna kan köpa sig en vanlig flyg- eller färjebiljett.

Myrdal föreslår att jag skall "titta på filmer i TV och bilder i tidningar och på nätet" för att förstå att flyktingarna faktiskt "väller in". Men det är ju just det jag gör, tittar alltså (och läser förstås, både svensk och utländsk press i mängd). Men där Myrdal ser människor som "väller in" ser jag människor i nöd, medmänniskor som är i skriande behov av hjälp. Och då gäller Den gyllene regelns maning: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Så är den kristna formuleringen i Bergspredikan, i Matteus 7, men denna regel finns som bekant i nästan alla religioner. Man behöver alltså inte hänvisa till Lenin. Det räcker att gå till vår egen Bibel, där det finns så många fina, ja rent "ädla", ord om medmänsklighetens och solidaritetens betydelse. Matteusevangeliets kapitel 25 är i det avseendet inte så dumt det heller!
Jag är fullt enig med Jan Myrdal, och även Hans Öhrn, om kolonialismen och imperialismen som orsak till mycket av dagens flyktingkatastrofer, speciellt det amerikanska "kriget mot terrorn" efter elfte september, alltså anfallen på Afghanistan, Irak, Libyen etc. Även Sverige har där en stor skuld, bl.a. genom sitt deltagande i Afghanistankriget.
Men vad jag försöker säga, det är att desto större är då också vårt ansvar, Sveriges ansvar, att hjälpa de människor som flyr från dessa krig och dessa förödda länder. Att i det läget håna människor som agerar medmänskligt och solidariskt och försöker påverka sina politiker att agera, det stör mig oerhört.
Tänk i stället: Hur skulle jag själv vilja bli behandlad om det var jag som var tvungen att fly på detta sätt?
Jimmie Åkesson är, som Hans Öhrn påpekar, självklart inte skyldig till allt ont i världen. Vem har påstått det? Men han är däremot, i den svenska debatten, skyldig till en förgrovning av språkbruket och en avhumanisering av de individer som flyr, och det är illa nog. Och särskilt uppseendeväckande är det när detta språkbruk sedan dyker upp även hos människor som jag känner som vänster.

Margareta Zetterström

Relaterade artiklar (efter tagg)