Skriv ut denna sida

Krigsförbrytartribunal om Ukraina

Ulf Bjerén 27 september 2014

Screen_Shot_2014-09-27_at_16.41.59.png

Sverige har blivit USA:s  vasall där ledande media entonigt torgför Natos propaganda. Därför vet du förmodligen inte att krigsförbrytartribunalen 13 september anordnade en session om kriget i Ukraina.

Den första Russelltribunalen genomfördes i Stockholm 1967 på initiativ av filosoferna Bertrand Russell och Jean Paul Sartre. Den behandlade USA-imperialismens krigsförbrytelser i Vietnam. Bland senare sessioner kan nämnas den om angreppskriget mot Irak 2004 och Palestina 2009.

Tribunalen består av framstående intellektuella och trots att den inte har rättslig status har dess domar alltid påverkat världsopinionen.

Sessionen i Venedig om kriget i Ukraina, som leddes av stadens borgmästare Albert Gardin, dömde USA:s president Obama, EU-kommissionens ledare Barroso, Natos generalsekreterare Rasmussen och Ukrainas president Poroshenko som ansvariga för krigsförbrytelser i östra Ukraina.

Ukrainska journalisten Bogdan Butkevitj uttalade (Gromadskoe TV 22 juni) att en och en halv miljon invånare i Donbass-regionen är överflödiga och, som han sa, helt enkelt måste slås ihjäl. Uttalandet är bara ett exempel på den fascistiska folkmordsretorik som präglat landet sedan den västregisserade kuppen 22 februari i vilken det nyliberala konservativa partiet Fosterlandet allierade sig med öppet fascistiska Svoboda och Högersektorn.

Den russofoba propagandan har framställt det defensiva Ryssland som den stora skurken, och fört ut grova anklagelser i media som satt avtryck i människors medvetande men aldrig verifierats med hållbara empiriska fakta. Operationer med falsk flagg har varit legio.

I april inledde kuppregimen i Kiev, uppbackad av Nato, ett folkmordsliknande krig mot Donbass som vägrat underkasta sig fascistisk terror och upprättat självförsvarsstyrkor.  Lugansk utsattes för blockad där el och vatten stängdes av som skapade en humanitär kris.

Området bombarderades med fosforbomber och ballistiska missiler. Skolor, sjukhus och kyrkor jämnades med marken. Resultatet blev tusentals döda och över en miljon flyktingar.

Många av juntans soldater vägrade dock att kriga mot sina bröder, deserterade och överlämnade vapen till självförsvarsstyrkorna. Trots insättande av specialstyrkor och fascistiska privatarméer med deltagande av legoknektar från före detta Blackwater och med amerikanska rådgivare lyckades inte juntan knäcka motståndet.

En skör vapenvila, som i skrivande stund ännu är i kraft, förhandlades fram i Minsk 5 september.

Ulf Bjerén   Karlskrona

(Denna text är även publicerad i Sydöstran 27/9-14)

Ulf Bjerén

Relaterade artiklar (efter tagg)