Skriv ut denna sida

Gallok om gruvan kommer.

Leif Öhman 12 maj 2014

unnamed.jpg

Konsekvenserna av en dagbrottsgruva på Gallok redovisas i het utställning i Lueå. En faktaspäckad samling av information och fotografier möter besökarna.

Gallok om gruvan kommer.

En fråga om framtiden i Luleå älvdal.

Dessa är teman på en utställning i Kulturens Hus i Luleå 28/4 - 25/5.

Utställningen har visat sig vara en het potatis. Svar på ansökan till Luleå kulturförvaltning om bidrag har försinkats. Efter öppning har utställningen marginaliserats genom att inte annonseras i Kulturhusets hemsida eller på annat sätt. Sent om sider annonserades det 10 Maj.

Det är lätt att uppfatta detta som en fråga om pengar, delvis är det så. Men, det är betydligt mer än så, det är politik. I andra sammanhang kallas det ministerstyre.

 

En av de som kämpat med att bygga utställningen uttrycker sig så här:

"Enligt biblioteket så tog det så lång tid med vår ansökan till Kulturförvaltningen på grund av att Jokkmokks kommunalråd(Stefan Andersson) varit i kontakt med Luleås kommunalråd(Niklas Nordström). Jokkmokks kommunalråd ansåg att Luleå inte skulle ge sig in i kommuninterna angelägenheter(typ, vet givetvis inte hur han uttryckte sig). Kontakten handlade alltså om huruvida det var "etiskt" för Kulturförvaltningen i Luleå att ge utställningen bidrag."

  • Skydda yttrandefriheten och skapa förutsättningar för att denna frihet ska kunna utnyttjas.

Detta är en av punkterna för Luleå kommuns kulturpolitik. Kommunens Kulturchef(Åke Broström) kontaktades av sitt kommunalråd. Det finns skäl att tro att försinkning med mera blev Kulturchefens uppdrag. Kontakten har i alla fall bekräftats. Mycket anmärkningsvärt är Jokkmokks kommunalråds agerande. Frågan är varför han agerat i det han inte har med att göra.

 

Leif Öhman
Randijaur

 

Här ett inslag om frågan på Svt.se

Leif Öhman

Relaterade artiklar (efter tagg)