Skriv ut denna sida

Demokratisk plikt inte rösta i EU-valet.

Ulf Bjerén 8 maj 2014

"Det fordras inga poäng i statsvetenskap för att förstå att EU inte är en parlamentarisk demokrati."

Ulf Bjerén skriver inför Eu-valet 25 maj.

Demokratisk plikt inte rösta i EU-valet

 
Det fordras inga poäng i statsvetenskap för att förstå att EU inte är en parlamentarisk demokrati.
EU-parlamentet är inget parlament i vedertagen mening, det vill säga högsta lagstiftande organ.
Snarare är det en fasad som ska få folken att tro att EU är en demokrati.
Till den odemokratiska överstaten EU har nationella parlamentariska demokratier överlåtit en avgörande del av nationellt självbestämmande.
Det är en oproportionerligt stor demokratisk förlust i relation till den begränsade medbestämmanderätt EU-parlamentet har.
Därtill ska fogas att parlamentsvalen inte föregås av någon gemensam offentlig debatt inom det geografiska område som omfattas av valen.
Det förhindras av bland annat språkliga och kulturella barriärer och frånvaro av gemensamma media och bidrar ytterligare till att göra det folkliga inflytandet till en chimär.
Samtidigt är EU en maktförskjutning till de styrande makteliternas fördel, särskilt för de europeiska storkapitalen som bland annat genom lobbysystemet tillförsäkrat sig dominerande inflytande över de viktigaste beslutsinstanserna, som kommissionen.
För så är det med storkapitalisterna: De har inget emot demokrati. Det är folkligt inflytande de ogillar.
Och för att förhindra folkligt inflytande är EU-systemet skräddarsytt. Men, skämt åsido, ordet demokrati är inte bara ett honnörsord utan betyder just folkmakt.
Alla riksdagspartier hävdar samstämmigt att det viktigaste är att du går och röstar. För kandidaterna och partierna är det en lukrativ och prestigefylld affär att sitta i skenparlamentet och för det är de tydligen beredda att understödja illusionen om att EU är en demokrati. För när hörde du senast en så kallad EU-kritiker med säte i parlamentet i grunden avslöja EU:s odemokratiska struktur?
De flesta medborgare struntar i att rösta för att det saknas förnuftiga argument för att de ska rösta. Jag vill hävda att det rentav är en demokratisk plikt att inte rösta.
Vi måste visa EU-etablissemanget att vi inte är någon valboskap som går att fösa till urnorna med förnuftsvidriga argument.
Vi ska inte med vår röst legitimera EU-bluffen.
Ut ur EU! Bojkotta EU-parlamentsvalet!
 
Ulf Bjerén 
Karlskrona
 
Denna text är även idag publicerad i Sydöstran.
Ulf Bjerén

Relaterade artiklar (efter tagg)