Skriv ut denna sida

Vem hindrar freden?

Gunnar Olofsson 14 april 2014
John Kerry
John Kerry
Förhandlingarna mellan Israel och palestinierna har åter brutit samman, och USA:s utrikesminister John Kerry suckar över att ”parterna” ännu en gång inte lyckats komma överens. Men hur mycket sanning finns det i detta?
Palestinierna har sedan länge accepterat FN:s förslag om en tvåstatslösning - med ett Palestina bestående av Västbanken och Gaza, sida vid sida och i fred med Israel, Jerusalem som gemensam huvudstad och ett kontrollerat och rättvist återvändande av flyktingarna.
 
Det är Israel, och ingen annan än Israel, som – med stöd av USA – förhindrar en sådan lösning. Det är Israel som ockuperar palestinskt land och bygger olagliga bosättningar för sin egen judiska befolkning. Som spärrar av palestinier från deras skolor, arbetsplatser och sjukhus med murar och stängsel, och låter sina soldater dag ut och dag in trakassera människor i olika militärposteringar. Inte tvärtom.
 
Det är Israel, och bara Israel, som stjäl palestiniernas jord och vatten, river människors hem och fördriver dem, förstör egendom, sågar ner olivträden och förorenar vattenkällor genom att låta sina djur bada i dem. Inte tvärtom.
 
Det är Israel, och bara Israel, som arresterar palestinska barn mitt i natten, torterar dem och dömer dem i militärdomstolar till åratal i fängelse för stenkastning. Inte tvärtom.
 
Det är Israel, och bara Israel, som spärrar in 1,7 miljoner palestinier i Gaza i ett gigantiskt utomhusfängelse, utan möjlighet att resa någonstans, och tvingar dem att leva på svältgränsen under ständigt hot om nya attacker från israeliska stridsplan. Inte tvärtom.
 
Det finns, kort sagt, inga palestinska bosättare, murar, stängsel och militärposteringar på israelisk mark. Inga beväpnade palestinier som spränger israeliska bostäder och fördriver invånarna. Inga palestinska soldater som hindrar israelerna från att nå arbetsplatser, skolor och få nödvändig sjukvård. Inga israeliska barn som torteras i palestinska fängelser.
 
Det är Israel, och bara Israel, som systematiskt förtrycker människor och förhindrar en verklig och varaktig fred. När vi hör och ser olika Israel-lobbyister i media uttala sig om Israels behov av ”säkerhetsgarantier” och annat nonsens, måste vi ha detta i minnet. Det är Israel som är skyldigt, och som nu måste bojkottas, och frysas ut ur den internationella gemenskapen. Tills man gått med på FN:s krav och avslutat ockupationen och stölden av Palestina – och börjar behandla palestinierna som människor med samma rättigheter som andra.
 
 
Gunnar Olofsson

Relaterade artiklar (efter tagg)