Skriv ut denna sida

Slitna fraser i Folket i Bild

Stefan Lindgren 15 maj 2013

Jag ser i Folket i Bild/Kulturfronts senaste nummer att Peo Österholm,en gammal FiB-veteran utnämner bl.a. Saddam Hussein och Pol Pot till "diktatorer" som Margaret Thatcher skulle ha stött.

Bortsett från den historieskrivningen som jag inte vet vad Peo grundar på är ju språkbruket à la Expressen nytt i Folket i Bild/Kulturfront, så vitt jag vet.

 

 

Den underliggande tesen är att våra västliga ledare - som mördat en miljon irakier utan att blinka eller fällt en bomblast över ett litet land som överträffar alla bomber som de västallierade fällde över Europa under andra världskriget - är "demokrater".

 

 

Deras offer, som i båda exemplen, fördrivits från makten genom utländska invasioner, är "diktatorer".

 


Det är beklagligt om FiB/K köper den historiesynen. Med den västerländska demokratin är det väl ungefär lika krokigt som med beslutsgången om vägtullarna i Göteborg.

 


Enstaka gånger vinner en progressiv folkopinion mot media och makthavare. Ibland vinner en vilseförd folkopinion underblåst av privatägda media. Ibland vinner korrupta politiker. Ibland vinner förnuftiga politiker.

 


Aristoteles skilde mellan ett flertalsstyre för det gemensamma bästa (politéia) och en avart som han kallade "demokrati". Och i Rom ansågs diktaturen till att börja med vara en form av folkmakt. Valda diktatorer kunde hålla adeln kort.

 

Men någonstans under resans gång förvandlades "demokrati" till ett lösenord, i synnerhet för världens främsta ödeläggare, och "diktatur" till beteckning på ödelagda länder.
FiB/K borde vara forum för diskussion om sådana grundläggande frågor och inte för att gjuta nytt liv i världserövrarnas slitna fraser.


Stefan Lindgren

Ansvarig utgivare 1989-91 för tidningen Folket i Bild/Kulturfront


Debattinläggets synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av föreningen Folket i Bild/Kulturfront.


Folket i Bild/Kulturfronts plattform är:


• Försvar för yttrande- och tryckfriheten
 

 

• För en folkets kultur
 

 

• Antiimperialism.
 

 

Folket i Bild/Kulturfront tar inte partipolitisk ställning. Kring parollerna kan människor ur olika partier och grupper enas. Varje medarbetare redovisar sina egna åsikter.

 

Besök också: Thatcher i helvete

Stefan Lindgren

Relaterade artiklar (efter tagg)