Skriv ut denna sida

Extremhögern hotade återigen journalister, som försöker göra sitt jobb

Joacim Blomqvist 2 september 2015

Under förmiddagen avslöjade Expressens frilansjournalist, Annika Hamrud, att den dolda SD-nära makthavaren Julia Ceasar egentligen heter Barbro Jöberger och har tidigare varit journalist på Dagens Nyheter. Under förmiddagen har sociala medier kokat över med indignations-späckade twitterutrop om att den heliga rätten att vara anonym.

Samtidigt som Barbro Jöberger som aldrig  tidigare  dragit sig för att hänga ut människor, exempelvis DNs Niklas Orrenius och Annika Hamerud, med namn, hemtelefonnummer och privatadresser, så blev hon under förmiddagen en varm anhängare  av pressetik. Bara sådär.

Annars har man kunnat läsa Barbro Jöbergers vitriola utbrott i exempelvis Exponerat, Avpixlat, Snaphanen: där hon har utgjutit sig över allehanda neurotiska tvångsfantasier och påhittade samband mellan olika journalister och politiska partier. Det rimliga vore förstås att rycka på axlarna, samt konstatera psykisk ohälsa. Om det inte vore för att Barbro Jöberger faktiskt hotar yttrandefriheten genom att dra igång hotfulla fascistiska mediadrev mot journalister som inte tycker som hon. Och ifall extremhögern i allmänhet inte hade citerat och spridit hennes "krönikor" i så hög grad.

Den enda sak som framstår sympatisk i sammanhanget är att Barbro Jöberger genom sitt penn-namn visat att hon i vart fall inte är intolerant mot HBTQ-rörelsen. Skådespelaren Julia Ceasar var ju en framträdande lesbisk kulturpersonlighet i en tid då sammkönad kärlek var tabu.