Skriv ut denna sida

Apell: Solidaritet med Dror Feiler

Hugo (Gösta) Torstensson 10 april 2015

I veckan dömdes aktivistveteranen Dror Feiler till 10 400 kronor för att olovligen spelat den traditionellt svenska sången Här kommer Pippi Långstrump för Sverigedemokrater (som inte förstått ironin i det hela). Följande apell författades i veckan

Den 8 april dömdes antirasistiten Dror Feiler av Stockholms tingsrätt till böter för ”ohörsamhet mot ordningsmakten” efter att ha spelat saxofon på flera av Sverigedemokraternas möten. ”Jag tycker att man har rätt att bua”, säger Feiler.

Dror Feiler spelade bland annat saxofon för att överrösta talarna under partiets möten. Den 8 blev han dömd till 80 dagsböter som uppgår till 10 400 kronor för tre fall av ”ohörsamhet mot ordningsmakten” och ett fall av ”våldsamt motstånd”, det rapporterar Sveriges television..

– Om man jämför med domen för de som sjöng psalmer för att stoppa demonstrationen i Jönköping: de blev dömda, men de fick en krona i böter. Domaren ansåg att han var tvungen döma dem, men att det de gjorde var okej. I mitt fall är det precis tvärt om. Jag tycker att det är en alldeles för hård dom och att anklagelserna är ganska absurda, säger Dror Feiler till Dagens Arena.

Han tycker det är konstigt att bara han blir straffad för någonting som tusentals människor gjorde gemensamt och att det är märkligt att han var den enda som blev arresterad.

– Jag tycker att man har rätt att bua, eller applådera ett tal, man har rätt att säga vad man tycker om talaren. När polisen plötsligt upphäver det blir det en fara för demokratin. De upphäver våra demokratiska fri- och rättigheter, säger Dror Feiler.

Dror Feiler vill överklaga tingsrättdomen. Han meddelar att han ska prata med sin advokat och se över möjligheterna.

Hursomhelst behöver Dror Feiler vår solidaritet. Hjälp honom att betala eventuella böter. Sätt in ett valfritt belopp på plusgirokonto/bankgirokonto SEB konto 5231 3432610. Om Dror Feiler blir friad i Hovrätten eller att insamlingen ger mer pengar än bötesbeloppet kommer pengarna är skänkas till Ship to Gaza.

Musikern, aktivisten och vänsterpartisten Dror Feiler spelade bland annat saxofon för att utrycka sin avsky mot hatbudskapet och främlingsfientlighet som talarna spred under möten arrangerade av SD och SVP under valrörelsen i höstas. Den 8 blev han dömd till 80 dagsböter som uppgår till 10.400 kronor för tre fall av ohörsamhet mot ordningsmakten och ett fall av våldsamt motstånd, det rapporterar Sveriges television. Ett för hårt straff, enligt honom själv.

– Om man jämför med domen för de som sjöng psalmer för att stoppa demonstrationen i Jönköping: de blev dömda, men de fick en krona i böter. Domaren ansåg att han var tvungen döma dem, men att det de gjorde var okej. I mitt fall är det precis tvärt om. Jag tycker att det är en alldeles för hård dom, en politisk dom, och att anklagelserna är ganska absurda, säger Dror Feiler till Dagens Arena.

Han tycker det är konstigt att bara han blir straffad för någonting som tusentals människor gjorde gemensamt och att det är märkligt att han var bland de få som blev omhändertagna, åtalade och dömda.

– Jag tycker att man har rätt att bua, eller applådera ett tal, man har rätt att säga vad man tycker om talaren. När polisen plötsligt upphäver det blir det en fara för demokratin. De upphäver våra demokratiska fri- och rättigheter, säger Dror Feiler.

Dror Feiler vill överklaga tingsrättdomen. Han meddelar att han ska prata med sin advokat och se över möjligheterna.

Hursomhelst behöver Dror Feiler vår solidaritet. Hjälp honom att betala eventuella böter. Sätt in ett valfritt belopp på SEB konto 5231 3432610. Om Dror Feiler blir friad i Hovrätten eller att insamlingen ger mer pengar än bötesbeloppet kommer pengarna är skänkas till en solidaritetsfond till förmån för andra antirasister och aktivister i liknande situationer.

Hugo (Gösta) Torstensson