Skriv ut denna sida

Det där med Charlie Hebdo...

Anders Romelsjö 15 mars 2015

Den tredje februari fick Anders Romelsjö ett mail från en redaktör på SVT Opinion ”Hej Anders, jag läste en intressant artikel om Charlie Hebdo och undrar om du vill skriva en debattartikel hos SVT Opinion. Dubbelmoralen kring Charlie Hebdo – hur ser du på efterspelet? Ring mig så kan vi prata mer.

Han ringde redaktören som lockade med att man kan komma med i ”morgonsoffan”, han sa att artikeln med ovanliga synpunkter kunde få igång debatten i ämnet. Anders lovade att skicka in en artikel på max 3000 tecken. Artikeln byggde på tidigare blogginlägg här, vilket redaktören tydligen läst. Artikeln som skickades in den sjätte februari blev dock inte publicerad. Fick beskedet att ”Dina artiklar om Charlie Hebdo tillförde för lite nytt i debatten.” Anders kunde dock inte se liknande synpunkter andra inlägg på SvT Opinion. Se själv vid intresse.

 

Den 11/1 skedde väldiga demonstrationer runtom i världen under parollerna ”NEJ till terror och JA till frihet”, en protest mot det avskyvärda dådet mot Charlie-Hebdo. Där deltog flera världsledare som fört en skoningslös politik påminner om dåden i Paris. Tyvärr finns skäl att resa frågan om hyckleri mitt i sunda protester.

USA:s brutalitet i Irak är känd bland annat tack vare Wikileaks. USA visade sin syn på yttrandefrihet genom att döma avslöjaren Bradley Manning till långt fängelsestraff. Wikileaks Julian Assange sitter i en slags husarrest på Ecuadors ambassad i London och är på goda grunder rädd för att bli utlämnad till USA om han utlämnas till Sverige. Snowden som främjat demokratin genom sitt avslöjande av NSA:s väldiga övervakning riskerar långvarigt fängelsestraff.

Krigföringen av USA och andra i Mellanöstern under de senaste dryga 10 åren har slagit sönder stater och dödat hundratusentals människor, medan de hårda sanktionerna mot Irak under 1990-talet beräknas ha medför 500 000 dödsfall bland barn. Bör inte också detta kallas för terroristdåd? Denna brutala politik har haft stor betydelse för framväxt av grupper som al-Qaida, och IS som blomstrat under kriget mot terrorismen. Det ekonomiska och militära stödet till ”moderata rebeller” i Syrien har till stor del hamnat hos mer extrema grupper enligt olika rapporter. CIA tränade en gång al-Qaida och uppges ha tränat IS i Jordanien.

Massmedia sviker en granskande journalistik genom att tiga om detta.
*13 journalister dödades av Israels armé, dvs. fler än på Charlie-Hebdo.
* I Irak har drygt 300 journalister och mediaarbetare dödats mellan 2003 och 2011 efter USA:s angrepp.
* Drygt 150 journalister har dödats till följd av Syrien-kriget, en intervention av USA via allierade.
Vid Paris-demonstrationen deltog många statschefer som tyvärr bidragit till ökning av ofrihet, terrorism, brutalitet och orättvisor i världen. Bland deltagarna fanns:
• François Hollande har stött vapenleveranserna till rebeller i Syrien, vilket främjat IS
• Nicolas Sarkozy, en initiativtagare till kriget som ödelade Libyen.
• Angela Merkel, en stöttepelare till kuppregeringen i Kiev och de olagliga sanktionerna mot Ryssland.
• David Cameron ville angripa Syrien, men fick nöja sig med att stödja jihadisterna.
• Mariano Rajo införde drakoniska lagar som starkt begränsar demonstrationer och protester.
• USA:s justisminister, och senare utrikesminister Kerry, som representerar det land som skapat al-Qaida och indirekt IS, störtat fler demokratiskt valda politiker och bedrivit mångdubbelt fler krig än något land efter Andra världskriget.
• Benjamin Netanyahu, apartheidpolitikern och Gazas mördare.
• Petro Porosjenko, ”för var dödat soldat skall vi döda hundratals”, som leder krig i öst efter USA:s anvisning i stället för att söka fredlig lösning.

De omfattande protesterna mot illdådet i Paris och för yttrandefrihet och demokrati fläckas av sådana världsledare.
Massmedia som slår vakt om yttrandefrihet och demokrati måste också ta upp hyckleriet!

 

Anders Romelsjö