Skriv ut denna sida

Moderata försök att inskränka yttrandefriheten misslyckades. Mötet om Odessa blev av

Jan Fredriksson 20 februari 2015

Helsingborgsmoderaternas försök att tysta mötet om den nazistiska mordbranden i Odessa misslyckades, rapporterar idag Jan Fredriksson

 

I torsdags hölls ett möte i Helsingborg om vad som hände i Odessa den 2 maj 2014 då 42 personer dödades i fackföreningarnas hus.

Vittnet Oleg Muzyka som hade barrikerat sig ett rum i det brinnande huset och mirakulöst överlevde berättade till bilder och filminslag vad som hände när fascister och nazister gick till anfall mot huset. Vi får ta del av fasansfull bilder av misshandlade, skadade, dödade och brända kroppar. Muzyka berättar och visar bilder på hur polisen bara står vid sidan om och inte ingriper när mobben kastar molococktail och skjuter mot byggnaden. Han berättar att efter det att mobben lämnat fackföreningarnas hus förs de överlevande och skadade bort av polisen och arresteras medan fascisterna och nazisterna åkte hem.

Utställningen och Oleg Muzyka var inbjuden till Helsingborg av ABF som hade hyrt en lokal i stadsbiblioteket där mötets kulle ha genomförts. Men mötet stoppades av den moderata kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson som uppenbarligen inte ansåg att helsingborgarna skulle få ta del av de hemskheter som invånarna i Odessa drabbades av. En person som brukade publicera sig på SD-magasinet Samtiden hade kontaktat Danielsson och hotat med skandal i Expressen och Aftonbladet om han inte stoppade mötet. Danielsson kontaktade kulturförvaltningen och kunde sedan via mejl tacka den hotfulla mejlskrivaren.

Se Aftonbladets artikel och Helsingborgs Dagblad

 

 

Jan Fredriksson