Skriv ut denna sida

Regeringen går emot LO, TCO och SACO - vill ändra lagen om företagshemligheter

Ingemar Folke 29 januari 2014

Regeringen vill skärpa lagen om skydd för företagshemligheter, så att en anställd som röjer en sådan hemlighet ska kunna straffas.

I en remiss till lagrådet den 12 december 2013 föreslår regeringen vissa ändringar i lagen om skydd för företagshemligheter.  Det viktigaste förslaget är att kriminalisera att en anställd utnyttjar eller för en utomstående röjer en företagshemlighet som den anställde har fått del av i sin anställning. Regeringen föreslår således en ny paragraf, 3 a §, i lagen. Enligt förslaget ska bl.a. en anställd, som utnyttjar eller röjer en företagshemlighet som han fått del av i sin anställning, kunna dömas för brottet ”olovligt utnyttjande eller röjande av företagshemlighet” till böter eller fängelse i högst två år eller, om brottet är grovt, till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Det är samma straffskala som gäller för företagsspioneri. Enligt regeringens förslag ska straff inte dömas ut, om röjandet sker mer än två år efter att den anställde lämnat sin anställning.

Enligt den nu gällande lagen är den anställdes ansvar i sådana här situationer begränsat till enbart skadeståndsskyldighet. Har han röjt eller utnyttjat företagshemlighet först sedan han lämnat sin anställning, ska skadestånd dömas ut bara om det finns ”synnerliga skäl”, dvs. i rena undantagsfall. Av lagrådsremissen framgår att alla de tre stora fackliga centralorganisationerna har motsatt sig den skärpning av lagen som regeringen nu föreslår.

Regeringens förslag till kriminalisering är en reaktion på ett rättsfall för några år sedan. En anställd vid Ericsson hade till en utomstående lämnat över handlingar. Mottagaren i sin tur hade överlämnat materialet till en utländsk underrättelsetjänst. Den anställde frikändes, eftersom han hade haft tillgång till handlingarna i sin anställning. Mottagaren av dessa dömdes däremot för spioneri.

Som ett plåster på såren föreslår regeringen i samma lagrådsremiss att man i själva lagtexten för in följande: ”Information om ett förhållande som utgör brott eller annat allvarligt missförhållande är aldrig en företagshemlighet.” Detta är enligt regeringen bara ett förtydligande av vad som redan gäller. Frågan är väl om en visselblåsare in spe kommer att känna sig så mycket lugnare av detta förslag. Det är ju ingalunda säkert att myndigheterna kommer att dela hans syn på vad som kan vara brottsligt eller utgöra ett annat allvarligt missförhållande.

Lagrådet (www.lagradet.se) framför i sitt yttrande den 8 januari flera kritiska synpunkter på förslaget om kriminalisering av en anställds röjande av företagshemlighet.