Skriv ut denna sida

Övervakar via Facebook

Datainspektionens tidning Integritet i fokus 3 december 2012

facebook

Underrättelsetjänsterna övervakar dig på Facebook

Att folk spanar på varandra på Facebook är ingen nyhet, menar den kanadensiska forskaren Dan Trottier. Mindre känt är att vanlig polis och underrättelsetjänst spanar på vad som sker på Facebook och Twitter. Läs mer om det i senaste numret av Datainspektionens tidning Integritet i fokus.

 


Polis och underrättelsetjänster har börjat bedriva spaning på sociala nätverk som Facebook och Twitter. I en exklusiv intervju i Datainspektionens tidning Integritet i fokus berättar den kanadensiske forskaren Dan Trottier om de olika typer av verktyg som används för storskalig nätspaning. Bland annat användes så kallad händelserekonstruering av Twitter-meddelanden för att återskapa händelseförloppet vid kravallerna i London förra året.

I tidningen kan du även läsa om ett svenskt försäkringsbolag som vill införa en bilförsäkring som bygger på hur man kör. För att det ska vara möjligt måste speciell utrustning installeras i bilen som registrerar hur bilen körs och rapporterar detta till försäkringsbolaget. Men hur övervakade känner sig egentligen bilisterna?

Integritet i fokus kommer ut fyra gånger per år. Du kan teckna en gratis prenumeration och får då hem tidningen i brevlådan. Tidningen kan även hämtas som pdf-dokument via Datainspektionens webbplats.
Datainspektionens tidning Integritet i fokus