Skriv ut denna sida

Minns Anders R Olsson

Nils Lundgren 26 september 2012

Vi är många som sörjer Anders R Olssons bortgång. Anders omfattande kunskaper, saklighet och okuvliga försvar för yttrandefriheten var viktiga och nödvändiga i den svenska mediedebatten. Anders R Olsson blev 59 år. Video: Yttrandefrihetskommittén svarar på publikfrågor. Frågeställare: Anders R Olsson ( journalist och författare)

Journalistförbundet minns Anders R Olsson

Vi är många som sörjer Anders R Olssons bortgång. Anders omfattande kunskaper, saklighet och okuvliga försvar för yttrandefriheten var viktiga och nödvändiga i den svenska mediedebatten. Som medlem i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp gav hans kunskap, ofta förenad med lite torr humor, svaren på många svåra frågor om offentlighet och yttrandefrihet.

Vi minns också Anders som en engagerande, inspirerande och kunnig lärare på journalistutbildningen vid JMK i Stockholm.

Vi kommer att sakna Anders för hans alltid säkra, klara och väl avvägda analyser när tryckfriheten och yttrandefriheten var hotad. Våra tankar går idag till hans anhöriga.

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet
Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet och ordförande i Yrkesetiska nämnden
Stephen Lindholm, ordförande i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp

Anders R Olsson lämnar ett tomrum efter sig 

Publicerad den 26 september 2012 kl. 09:09 av

Journalisten Anders R Olsson har avlidit. Han var en pionjär inom grävande journalistik och specialiserad på yttrandefrihet och demokratifrågor. Det är ett sorgligt farväl av en synnerligen engagerad och kunnig journalist. Hans mångåriga engagemang kring Internets möjligheter, där människor och teknik inte alltid går i takt, har bidragit till större medvetenhet och diskussioner. Ett tomrum måste nu fyllas efter denne auktoritet.

SVT Uppdrag granskning: Journalisten Anders R Olsson har gått bort

"När vi bestämde oss för att göra en webbskola, med svar på ett antal centrala frågor som rör den svenska offentlighetsprincipen, var det självklart att vi vände oss till just Anders R Olsson."

SVT Kulturnyheterna: Yttrandefrihetsexperten Anders R Olsson död

Anders R Olsson lämnar ett tomrum efter sig | .SE

Anders R Olsson är död - DN.SE

Journalisten Anders R Olsson död - Dagens Media

Anders R Olsson