Skriv ut denna sida

EN SEGER FÖR TRYCKFRIHETEN

Lars-Gunnar Liljestrand 31 mars 2012

Den 19 mars tog politikerna i Yttrandefrihetskommittén (YFK) beslutet att behålla Tryckfrihetsförordningen (TF) och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Ledamöterna från samtliga partier s, v, mp, c, kd, fp och m röstade för beslutet.

Det var resultatet av en flerårig utredningsprocess som startade 2003 och som först nu tog det viktiga beslutet att behålla TF.

Regeringar, både socialdemokratiska borgerliga, som gett direktiven till utredningen önskade att TF skulle avskaffas och att Sverige skulle få en "modern" grundlag som var anpassad till EU.

Beslutet visar att tryckfriheten har vänner inom alla politiska läger. Remissvaren på utredningens olika alternativ hade också tidigare visat att organisationer, folkrörelser och myndigheter över hela linjen ville slå vakt om den svenska tryckfrihetstraditionen.

Beslutet i YFK är en stor seger för alla tryckfrihetsvänner i Sverige.

YFK skall nu föreslå några förändringar i nuvarande TF/YGL bland annat gäller det:

- Databasregeln

- Digitala klipparkiv ( handlar om preskriberingstiden)

- Systemet med rättegångskostnader ( ev skapa "bättre" balans mellan enskild person och utgivare)

- JK, ökad rätt att väcka allmänt åtal för förtal (skall vara "påkallat från allmän synpunkt")

Ett slutligt lagförslag med ändringar i TF/YGL skall vara klart i slutet av augusti och lämnas över till Justitiedepartementet.

Efter lagrådsremiss skall proposition om TF/YGL vara klar senast i slutet av 2013. Första beslutet om TF/YGL skall tas av riksdagen före valet 2014 och nästa beslut efter valet.

Hot från EU föreligger ständigt trots att TF/YGL nu blir kvar. Så ligger till exempel just nu ett direktiv om persondata som kan komma att bli en EU-förordning från Kommissionen vilket gör att den blir direkt tvingande för svenska domstolar att tillämpa.

Tryckfrihetens historia visar att överheten alltsedan senare delen av 1700-talet och ända fram till idag hela tiden försökt inskränka eller avskaffa TF. Gustaf III gjorde det för att säkra enväldet och hindra information om franska revolutionen, Karl XIV Johan konsoliderade kungamakten genom att försämra tryckfriheten, under andra världskriget gjordes flera inskränkningar i tryckfriheten och idag kommer hoten från EU.

Tryckfrihetsvännerna har all rätt att fira segern nu då TF kommer att behållas. Men historien visar att man får aldrig sänka garden. Nya försök kommer med all sannolikhet att göras av överheten också i framtiden för att få bort TF.

Bästa förberedelsen att möta utmaningar mot tryckfriheten är att skaffa sig Christer Hellmarks och Ingemar Folkes utmärkta genomgång av kampen för tryckfriheten : "Rätten att kritisera överheten" Leopard förlag.