Skriv ut denna sida

Nej till att avskaffa Tryckfrihetsförordningen

Lars-Gunnar Liljestrand 20 mars 2012

 

Partirepresentanterna i Yttrandefrihetskommittén (YFK) beslöt den 19 mars att behålla Tryckfrihetsförordningen (TF) och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Beslutet är en framgång för alla tryckfrihetsvänner som kämpat för att bevara TF och inte ersätta den med något som i värsta fall

 skulle bli en EU-anpassad grundlag 

Medivärlden kommenterade den 19 mars beslutet:

 

Kommittén har arbetat efter två spår:

  1. Ersätta nuvarande Tryckfrihetsförordningen (TF) och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) med en ny Yttrandefrihetsgrundlag (”NYGL”). Kommitténs ordförande Göran Lambertz har förespråkat det alternativet.
  2. Förbättra Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

Yttrandefrihetskommittén beslutade vid dagens sammanträde att gå emot Göran Lambertz och förbättra befintliga grundlagar.

– Det här är resultatet av ett gediget expertarbete där TU varit en stor del. Nu följer man de riktlinjer som TU hela tiden förespråkat. Vi är både glada och stolta, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.

Vad är det viktigaste för TU med kommitténs fortsatta arbete?

– Nu måste lagstiftarna fundera på hur man ska kunna erbjuda skydd för enskilda som skadas av publiceringar som sker utanför de grundlagsskyddade medierna, utan att samtidigt ge sig på de grundlagsskyddade medierna.