Skriv ut denna sida

Fatah och Hamas i regering

Nils Lundgren 6 februari 2012
Michael Schulz: Om de palestinska partierna och Palestinas ansökan om FN-medlemskap Nils Lundgren +46 73-0398823

Video av föreläsning (59 minuter)

De styrande palestinska rörelserna Al-Fatah och Hamas har enats om att bilda en gemensam övergångsregering för Västbanken och Gaza. Regeringen får bl.a i uppgift att förbereda palestinska president- och parlamentsval, enligt SR Ekot 6/2. Michael Schulz ger en bakgrund i sitt föredrag om de palestinska partierna som filmades den 4/2. Michael Schulz har i över 20 år forskat om demokratiutveckling och regionalism i Mellanöstern, med särskilt fokus på den israelisk-palestinska konflikten. Hans nuvarande  forskningsprojekt handlar om den arabiska våren och motståndsformer i det civila samhället i arabvärlden.

Michael Schulz, forskare vid Göteborgs universitet, kom direkt från Västbanken med en uppdaterad rapport om de palestinska partierna och om Palestinas ansökan om FN-medlemskap. Michael Schulz är docent, f.dr inom forsknings-/ undervisnings områdena: Konfliktlösning i allmänhet, nyregionalism och demokrati i Mellanöstern (med särskilt fokus på Israel och de palestinska självstyrande områdena och Jordanien), nations- och statsbyggnadsprocesser såväl som etno-religiös politisering i Mellanöstern.

Han har i över 20 år forskat om olika frågor såsom demokratutveckling och regionalism i mellanöstern. Han dessutom haft ett särskilt fokus på den israelisk-palestinska konflikten. Hans nuvarande  forskningsprojekt handlar om den arabiska våren och motståndsformer i det civila samhället i arabvärlden.

Arrangörer: Studiecirkeln Palestina och folkrätten, Palestinagrupperna i Stockholm och ABF.

•Inspelat lördag 4 februari ABF, Sveavägen 41, Stockholm •

Michael Schulz: De palestinska partierna i Gaza och på Västbanken

Sveriges Radio:

Hamas och Fatah överens om samlingsregering:

"Nyheten kom relativt oväntat och annonserades i Qatar i dag – och har redan fördömts av Israel. Men överenskommelsen, om den håller, måste också ses som ett resultat av de omtumlande omvälvningar som pågår i arabvärlden...Premiärminister i samlingsregeringen blir Mahmoud Abbas, som då kommer att vara både president och premiärminister under en övergångsperiod. Val kan hållas tidigast i maj. Israel har redan reagerat mycket negativt på nyheten. – Hamas är en terrororganisation och Mahmoud Abbas måste välja mellan Hamas och fred med Israel, sa Benjamin Netanyahu reflexmässigt... Hamas kan nu vara på väg att klippa navelsträngen med Iran och Syrien, de länder som stött Hamas när resten av Arabvärlden stått på Fatahs sida. Men den arabiska våren har möblerat om. Det har blivit ohållbart för Hamas att fortsätta ha sitt högkvarter i Damaskus när den syriska regimen mördar sitt eget folk. I stället omfamnas Hamasledaren Khaled al Mashaal av sunnimuslimska kungligheter och välkomnas nu tillbaka in den sunnimuslimska familjen där länder som Egypten under tiden också fått ett mer Hamasvänligt parlament."

Samtal med Anna Weeder och Michael Schulz
Sociala medier på nätet som Twitter och Facebook har spelat en avgörande roll för händelserna i Egypten. Myndigheterna försöker desperat tysta informationen genom att stänga ner internet. Möt en av de unga svensk-egyptier som försöker följa utvecklingen via nätet. Hör även Javeria Rizvi Kabani, en av producenterna bakom dokumentärfilmen Zero Silence, som handlar om unga bloggare i bl a Egypten.