Skriv ut denna sida

Marine Le Pen vinner inte presidentvalet

Benny Åsman 15 december 2015
  Mats Karlsson slår bottenrekord i valanalysen efter franska regionalvalen. Hotet från Marine Le Pen inför presidentvalet 2017 överdrivs enormt. Nationalfrontens resultat är imponerande när valdeltagandet är lågt. Frontens anhängare tar sig till valurnorna medan sossarnas besvikna väljare stannar hemma.  

Men i presidentvalen stiger valdeltagandet från 45-50 procent till 75-80 procent och då har Le Pen inga chanser att vinna även om hon går vidare till andra omgången.
Bottenrekordet i Karlssons analys är slutsatserna av söndagens val. Han påstår att enda sättet att stoppa Marine Le Pen inför valet 2017 är att vänstern och högern skapar ett gemensamt program, en sorts folkfront, där extremhögern i Sarkozys parti ska marschera tillsammans med Socialistpartiets anhängare. Det receptet är antagligen det enda som kan leda till en seger för Marine Le Pen i maj 2017. Då får hon rätt i sin beskrivning av högern-vänstern som en och samma kålsupare som enas kring "reformer" som folk hukar sig inför i rädsla för vad de ska föra med sig av försämringar.

Benny Åsman