Skriv ut denna sida

Ukraina: hot om förnyade strider

Oleg Mezjuev 7 december 2015

Fredagen 4 december 2015. Erövringen av byarna Pavlopol och Pisjtjevik (vid Mariupol, Donetsk-regionen), som tidigare låg i den neutrala zonen, utgör ett hot mot fredsprocessen och kan leda till nya strider.

Det sade representanten vid Donetskrepublikens försvarsministerium Eduard Basurin under en presskonferens den 4 december.

”Igår rapporterade den militär-politiska ledningen att man hade tagit kontrollen över de fredliga byarna Pavlopol och Pisjtjevik i Mariupol-sektorn. Erövringen av dessa orter med bruk av våld utgör en grund som skulle kunna leda till att stridshandlingarna återupptas”, – sade Basurin.

 

Basurin påminde också att byarna Sjirokino, Vinogradnoje, Pavlopol, Pisjtjevik och Gnutovo inte kontrollerades av den ukrainska armén vid tidpunkten då Minsköverenskommelsen skrevs under, utan låg i en buffertzon utom den ukrainska sidans kontroll i den s.k. ”gråa zonen”.

Enligt Basurin har Ukraina därmed öppet brutit mot Minsköverenskommelsen.

”Vi uppmanar stater som står som garanter för fred, Frankrike, Tyskland och Ryssland, samt även OSSE-missionen, att de ser till att Ukraina följer sina åtaganden och upphör med sin aggression mot det fredliga Donbass. Endast genom samlad front och med gemensamma handlingar som syftar till en fredlig lösning i Donbass kommer vi att kunna uppnå fred i vårt land”, – menade Basurin.

Den 3 december hade talesmannen vid de ukrainska styrkornas militärhögkvarter Vladislav Voloshin meddelat att den ukrainska armén hade återtagit kontrollen över byarna Pavlopol och Pisjtjevik i trakten av Mariupol.

”Byarna Pavlopol och Pisjtjevik var nästan en ”grå zon”. Nu är de helt under den ukrainska statens kontroll. Där kommer vi att återupprätta alla sociala kommunikationer för invånarna. Livet kommer att bli bättre, eftersom staten återkommer dit. Från och med nu kommer den ukrainska posten att fungera. Lag och ordning kommer att upprätthållas av polisens representanter, som tidigare saknades här. Från och med nu kommer det inte att finnas någon ”grå zon” mer”, – försäkrade Voloshin.

Redan den 25 november hade Pavel Zjeribovskij, den ukrainska sidans representant i de Kiev-kontrollerade delarna av Donetsk-regionen, sagt att man ämnade flytta vägspärren i Gnutovo till Pisjtjevik-Pavlopol.

Källor:

http://regnum.ru/news/polit/2028396.html

http://www.unian.net/war/1201449-pavlopol-i-pischevik-iz-seroy-zonyi-pereshli-pod-kontrol-ukrainyi-genshtab.html

 

Invånare i Donetsk: ”Kriget startar så fort marken fryser till”

Jag hade idag en chat med en person från Donetsk. De har efter en natt med hård ukrainsk beskjutning lyckats få igång värmen i husen. Så jag tog kontakt med personen i fråga för att höra mer.

 

Så här gick konversationen (O = undertecknad, P – min kontaktperson i Donetsk):

O: Vad händer därborta hos er i Donetsk? Är ukrainarna förbannade?

P: En riktig mardröm, kriget har börjat. De har skjutit hela natten med tunga vapen, så soffan skakade.

I Debaltsevo, tydligen samma sak – mamma hör det redan under en hel veckas tid.

O: Vad säger lokala militärer? Kommer det att bli nya strider?

P: Det är bra att de åtminstone har fått igång värmen i husen.

Det är 100% säkert att det blir krig, man väntar tills marken fryser fast, annars fastnar de i leran))

Hos oss är det ännu lerigt ute.

O: Vi får hoppas på töväder.

P: Det hindrar inte dem från att skjuta från skyttegravarna, här har de under 2 veckors tid skjutit t.o.m. om dagarna.

O: Vilka distrikt skjuter de mest mot?

P: Längs hela kontaktlinjen. Igår pratade folk om att stadens utkanter kommer att evakueras. Kiev- och Kujbysjev-distrikten.

O: I den nuvarande situationen, vad säger folk om en gemensam framtid med Ukraina? Efter allt som har varit?

Om Minsköverenskommelserna?

P: Kommer inte ens på tal.

Ingen trodde på överenskommelserna från första början.

O: För det står ju där ”enligt ukrainsk grundlag” och ”kontroll över gränserna”.

Finns det hopp om att man kan stå emot juntans angrepp?

P: I Ukraina pågår det just nu en mobilisering.

O: Ja, det kommer hela tiden rapporter om att de drar samman materiel.

De har brutit sig in i den ”gråa zonen” vid Mariupol.

Vad säger folk om OSSE:s verksamhet?

Om deras kontroller?

P: Vad kan man säga om dem överhuvudtaget, de kommer att skriva allt, som EU och USA talar om för dem att skriva. De ser inget och hör inget.

Där tog vår konversation slut och nu sitter man och undrar hur längre denna mardröm ska behöva drabba alla dessa stackars oskyldiga människor.

 

 

Oleg Mezjuev