Skriv ut denna sida

Sluta hyckla om terrorismen

Ulf Bjerén 19 november 2015

Reaktionen på terrorattentaten i Paris kan liknas vid en krigspsykos. Nu ska gråtas för offren. Tyst minut anbefalls. Vi är i krig. Fakta och samband blir irrelevanta i denna tsunamivåg av irrationalitet.

 

”Den vilda terror som Frankrike drabbats av är vad det syriska folket upplever varje dag”, konstaterar Syriens president Assad i en intervju. Men den terrorn har inte föranlett tysta minuter eller beklaganden i civilisationens fästen i väst: Paris, Washington eller för den delen Stockholm.  Så är det bevänt med alla människors lika värde.

Inte konstigt. Det är nämligen från väst som söndringen, kaoset, angreppskrigen och folkmorden i Västasien och Nordafrika organiserats.

General Wesley Clark, känd för att vara indiskret, avslöjade i en intervju 2007 att Pentagon redan 2001 hade regimskifte i Syrien på sin lista.  I CNN upplyste han om att Islamiska Staten skapats av USA:s nära allierade. Något som för övrigt bekräftats av vice president Joe Biden i ett tal inför studenter på Harvard 2 oktober 2014.

Efter nederlaget hösten 2013 för strategin att öppna upp för bombningar av Syrien, i liknande scenario som ödelagt Libyens infrastruktur, satsade USA allt på IS-kortet. IS skulle bereda vägen till Damaskus för att störta den lagliga och av FN erkända regeringen. IS skulle samtidigt ge alibi för västs folkrättsstridiga bombningar i Syrien (och Irak).

Under 14 månaders USA-ledd låtsasbekämpning av IS utvidgade IS det område i Syrien de kontrollerade. Då vände sig den lagliga regeringen i Damaskus till Ryssland och bad om hjälp att med flyg bekämpa terrorismen, en helt legitim åtgärd enligt folkrätten.

Detta kom att förändra läget. Vad USA med svans inte gjort gjordes av Ryssland på några veckor. IS fasta installationer slogs ut. På G20-mötet 15 november presenterade president Putin flygfoton på hur stulen syrisk olja under den period när USA & Co påstods bekämpa IS fraktades i lastbilskonvojer från IS i Syrien till Nato-landet Turkiet. Det bidrog starkt till finansieringen av terrororganisationen.

Detta vet stora delar av världsopinionen. USA och väst står med rumpan bar. Men i Sverige, en av USA:s trognaste vasaller, är media blott pipor genom vilka imperialistmakten blåser.

”Om väst verkligen är bekymrad över den humanitära situationen i Syrien, ta då händerna från Syrien. Sluta vräka in vapen i Syrien, häv sanktionerna och belägringen av det syriska folket… Ingen har rätt att återkalla en presidents eller regerings legitimitet utom landets folk.”

Det var vad Syriens utrikesminister Al-Moallem sa vid Genève 2-samtalen 22 januari 2014.

 

Ulf Bjerén