Skriv ut denna sida

Angela Davis om det eskalerande polisvåldet

Joacim Blomqvist 29 juli 2015

Professor Angela Davis, som förutom levande legend även är filosof, idéhistoriker, aktivist, kommunist, feminist och en av USAs mest inflytelserika afrikansk-amerikanska opinionsbildare intervjuandes nyligen för engelska The Guardian. Hennes kritik mot polisvåldet i landet blev skarp och välformulerad som vanligt med Davis

"vad gäller polisvåldet i USA, går det att dra en obruten linje hela vägen tillbaks till slaveriets dagar, säger professor Angela Davis. "Slaveriets efterdyningar och Ku Klux Klans utveckling"

Det finns så mycket rasism och våld i samhället att det helt enkelt inte räcker med att bara åtala en person. En individ i domstol kommer inte att störa den rasistiska överbyggnaden, menar professorn.

Angela Davis retorik är knivskarp, och hon har ofta ansetts samhällsfarlig. Richard Nixon kallade henne terrorist, och Ronald Reagan försökte få henne sparkad som professor. Nu kritiserar hon åtalet mot de polismän som åtalades för mordet på Michael Brown som sköts till döds i Ferguson, Missouri, tidigare i år. "Problemet med att alltid åtala en individuell gärningsman i alla av många fall som inkluderar polisvåld, är att återuppfinna hjulet varje gång och det kan omöjligen stämma polisvådet. Viket inte betyder att individuella förövare inte ska hållas ansvariga - det skall dom"

 

Läs hela intervjun med Angela Davis här: <http://www.theguardian.com/global/2014/dec/14/angela-davis-there-is-an-unbroken-line-of-police-violence-in-the-us-that-takes-us-all-the-way-back-to-the-days-of-slavery?CMP=share_btn_tw>

Läs mera om Angela Davis historia här: <https://www.feministisktperspektiv.se/2013/11/26/nya-roster-om-angela-davis/<