Skriv ut denna sida

Israeliska teve 2s reportage från kapningen av Marianne

Joacim Blomqvist 4 juli 2015

Dokumentären 3 dagar till havs på väg till Gaza.

Under tre dagar var Marianne på väg från Kreta mot Gazaremsan, tills den oundvikliga konfrontationen till havs med kommandosoldaterna i israeliska flottan. Under resan var israeliska teve 2, nyheterna ombord för att dokumentera seglatsen, från avgången till övertagandet.

Svensk sammanfattning av det hebreiska inslaget

Det länkade islaget leder till den israeliska journalisten Ohad Chemos reportage för Israeliska teve 2. Det sändes i israelisk teve den 1 juli.

Ohad Chemo/2 News/publicerad den 1 juli 2015 23:41

Efter en tvåtimmars bilresa från Heraklion i Kreta, och två bilbyten, så var den väntande församlingen som stod på kajen nästan säker på att ingen skuggat transporten. (båten seglar i väg. Efter tre sekunder). Den lokala polisen förbjuder båten från att segla till havs, och deltagarna är säkra på att det är en israelisk konspiration. Bland de närvarande finns även Amin Abu Rashed, enligt Israel en Hamas-representant utomlands som även är ansvarig för insamlingen till rörelsen.

Framåt midnatt är deltagarna återigen ombord på båten. Bland de närvarande finns knessetledamoten Basel Ghattas, ett arbetslag från Al Jazeera och även Munsaf Al-Marzouki - som varit president i Tunisien efter revolutionen och den mest promineta personen som flottans organisatörer lyckats rekrytera. Mot horisonten avtecknar sig målet för den korta seglatsen – Marianne. Ensamma i natten gör vi oss hemmastadda i det som kommer bli vårt hem de kommande fyra dagarna. På post står den svenska flaggan, besättningen är skandinavisk och definierar sig själva som människorättsaktivister för Gaza.

Tiden ombord går långsamt, det händer inte mycket, upptagen av väntan. Det som med jämna mellanrum höjer moralen ombord, är bland annat, al Jazeera medarbetarnas direktsändningar härifrån till arabvärlden. Han som spelar Umm Khultum på saxofon i ett försök att göra tiden angenäm är Dror Feiler – en före detta israel, radikal vänsteraktivist, kommunist, som stödjer BDS, och lever i Sverige.

”lär sig självkontroll”

Nästan redan från första ögonblicket uppdagades det, att Marianne inte var ensam. ”det här skeppet sänder ingen automatisk igenkänningssignal” kommenterar kapten Joel, medan han pekar på radarn ”vi är inte ensamma. Dessa är skepp som inte vill avslöja din identitet men som gärna vill demonstrera sin närvaro. Jag tror vi är skuggade och att de vi undersöka vad vi gör.” Det står klart för alla närvarande att en konfrontation kommer att äga rum. Det är bara frågan om när. Två gånger om dagen förbereddes passivt motstånd i speciella studiegrupper vi ombads inte filma. ”vi lär oss självkontroll, så vi inte slåss, inte spottar, inte svär.” Feiler förklarar ”vi kommer inte att göra något som de israeliska soldaterna kan tolka som aggressiva handlingar.”

 


På 160 kilometers avstånd från Port Said tar fartygen som skuggat Marianne kontakt och sanningens ögonblick uppdagas. ”God morgon” säger örlogsbefälet i megafon på tre språk.”Ert försök att nå Gaza strider mot internationell lag, ni ombeds att sluta. Det finns en marin blockad mot Gaza som kommer att fortsätta. Här slutar resan och härifrån kommer vi eskortera er till Ashdods hamn.”

Örlogsbefälet och knessetledamoten Basel Ghattas startar en improviserad förhandling genom megafon [örlogsbefälet berättar för Ghattas att han inte förstår internationell rätt och Marzouki skälls ut för att han stödjer en regim som sägs vara liknande de som nyligen begått brott i Tunisien], men samtalen misslyckas och kommandosoldaterna tar sig överraskande ombord på båten. Då de kommer ombord konfronteras de av en aktivist som bundit fast sig själv i båten varpå de slår på sina elpistoler. Eftersom skuggan av Marmara vilade över Marianne tog marinen inga risker. Det förekom inget våld på denna båt, som mest förekom ickevålds-motstånd. Övertagandet var snabbt och proffesionelt. Enligt flottan hade fyra personer elektrifierats med elpistoler. Efter ytterligare 15 timmars segling nådde Marianne Ashdods hamn och ridån gick ned för ännu ett försök att bryta sjöblockaden av Gazaremsan.

http://www.mako.co.il/news-military/israel-q3_2015/Article-a3122cf501b4e41004.htm