Skriv ut denna sida

Uppdaterad: Kvar i israelisk fängelsehåla finns sju gisslan

Joacim Blomqvist 3 juli 2015

Den traditionella svenska "tysta diplomatin" verkar nu slutgiltigt bankrupt. Då de israeliska sjörövarna släppt gisslan de tog på Marianne, från alla andra länder, återstår så bara sex svenskar och en rysk medborgare.

Illustrationen tackar vi Kristina Eriksson och Hans-MagnusMeincke för

Från årets Almedalsvecka har tystnaden som omgivit den israeliska kapningen av Marianne varit öronbedövande. Endast UD har protesterat försynt, men regeringspartierna inklusive Miljöpartiet har alla deltagit i tystnaden. Anmärkningsvärt eftersom sex svenska medborgare hållits gisslan i snart en vecka. Inte heller har tystnaden hjälpt. Snarare tvärtom. De ända som israelerna fortfarande håller gisslan är svenskarna och en ryss.

 Ship to Gazas Israeliska advokat Lymor Goldstein meddelade igår att svenskarna

 

  • matrosen Charlie Andreasson,
  • styrmannen Gustav Bergström,
  • journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman,
  • musikern och kompositören Dror Feiler,
  • sjökocken Jonas Kårlin,
  • kaptenen Joel Opperdoes,

 

kommer att deporteras. Under dagen har FiB/k meddelats om hur gisslan kommer att deporteras. Det ska ske i tre omgångar om två personer under den kommande söndagen och måndagen.

 

Följande resrutter och ankomsttider gäller.

  • Den ryska Journalisten Nadia Kernovkova flyger från Tel Aviv söndagen den 5 juli kl. 19.05 och landar i Moskva kl. 23.25 Journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman samt musikern och kompositören Dror Feiler kommer att flyga ut från Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv på söndag den 5 juli kl. 15.45. Det innebär att de kommer att landa på Arlanda terminal 5 kl. 22.20 (SK9412), efter mellanlandning i Wien.
  • Matrosen Charlie Andreasson och kocken Jonas Kårlin flyger ut på söndagen den 5 juli kl. 16.00 och landar på Arlanda terminal 5 kl. 22.45 (SK1606), efter mellanlandning i Zurich.
  • Styrmannen Gustav Bergström och kaptenen Joel Opperdoes flyger ut tidigt på måndagen den 6 juli kl. 06.30 och landar på Arlanda terminal 5 kl. 15.15 (SK9411), efter mellanlandning i Wien.

Vid ankomsterna till Arlanda (terminal 5) är pressen välkommen att ställa frågor om aktionen och kapningen(om flygtiderna håller landar söndagens deporterade nästan samtidigt).