Skriv ut denna sida

Ökande krigsrisk mellan Turkiet och Syrien

Jan Fredriksson 28 juni 2015

Den turkiska regeringen och armen förbereder sig för ett ingripande i Syrien, skriver den turkiska tidningen Today`s Zaman.

 

 

Den turkiska regeringen är orolig för att Syriens Kurdiska Demokratiska Parti (PYD) tillsammans med den syriska armen kan komma att kontrollera större delen av gränsen mellan Turkiet och Syrien vilket skulle förändra förutsättningarna för kriget i Syrien. Hur en längre tid har det rapporterats om att den turkiska regeringen upplåter sitt territorium åt ISIS/Daesh i deras angrepp på Syrien, enligt Today's Zaman.

Den turkiska generalstabschefen har fördröjt regeringens begäran om ett militärt ingripande med hänvisning till internationella lagar och då man inte vet hur den syriska regeringen, Ryssland och Iran, tillsammans med USA kan komma att agera, skriver Hurriyet Daily News.

 

Samtidigt säger den iranske ambassadören i Ankara att en kurdiska stat är en farlig konspiration gentemot Turkiet vid en ceremoni i Ankara i söndags. Den iranske ambassadören underströk vikten av att Iran-Turkiet samarbetar för att skydda Syriens territoriella integritet och att de borde samarbeta för att säkra fred och stabilitet i Syrien och skapa en dialog mellan de muslimska länderna. Skriver Fars News.

 

Jan Fredriksson