Skriv ut denna sida

Israelisk ambassadör megafon åt extremhögern

Joacim Blomqvist 24 juni 2015

Den israeliska extremhögern förnekar sig inte. I Aftonbladet den 24 juni, så sprider ambassadör Isaac Bachman propagandafloskler, dimridåer och rena lögner.

Till dimridåerna hör exempelvis att Hamas skjuter raketer. Redan detta påstående är problematiskt. Det Hamas skjuter mest av är i själva verket föga mera än förstärkt nyårsfyrverkeri. Enligt israeliska källor inom krigsmakten (IDF), så förfogar Hamas över 6 000 raketer i Gaza. Andra allierade organisationer, som islamiska Jihad och Palestinska motståndskommittéerna , har ytterligare 5 000 raketer; deras samlade arsenal består av fyra olika rakettyper: Qassamraketen som är en kortdistansraket med räckvidd på 17,7 kilometer, Gradraketen som når upp till 48 kilometer, M-75 som når upp till 75 kilometer och slutligen M-302 som kan nå upp till 160 kilometer. M-302 är det mest avancerade vapnet i Gazas raketarsenal, det kan nå Haifa 145 kilometer från Gazastad.

 

Så även ifall Hamas förfogar över tusentals raketer, så är hotet mot Israels civilbefolkning försumbart. Den övervägande delen av raketerna är nämligen Qassamraketer, som är hembyggen från Gazas illa utrustade verkstäder med nästan ingen träffsäkerhet alls. Som Bachman själv påpekar kom många inte ens utanför Gaza innan de kraschlandade. Som bäst kan de bära en stridsspets på mellan 10 och 20 kilo, de har inget styrsystem och endast en liten diftsenhet. Att ens den samlade arsenalen skulle kunna nå 70 procent av Israels civilbefolkning som Isaac Bachman skriver är skrattretande.

Skrytet om miljardprojektet Iron Domes effektivitet, kan även det ifrågasättas. Israelerna sköt ned i stort sett lika många raketer under Operation gjutet bly 2008-2009 då de inte hade Iron Dome, som under kriget förra sommaren, då de hade systemet.

 

Sedan är det tunnlarna som Bachman menar byggts för att elaka hamasterrorister ska kunna smyga in i landet för att kidnappa små söta israeliska barn, och mörda israeler. Inte för att Gaza ekonomi är nära kollaps, som Världsbanken nyligen konstaterade i sin rapport, med den högsta arbetslösheten i världen, 43 procent, och 39 procent av invånarna lever i fattigdom. En situation som skapats genom att gränsövergångarna hållits stängda av såväl Israel som Egypten, så att vare sig byggmaterial, bensin, vattenreningsutrustning, olja, fiske och jordbruksmaterial, undervisningsmaterial, medicinsk utrustning etcetera kommer in i Gaza. Och den enda möjlighet Gazaborna har att hjälpa sig själva är att smuggla lite av allt det som behövs är genom tunnlarna, som byggts med otillräckliga medel av palestinska ingenjörer. Tunnlarna är numera färre än tidigare.

Egyptierna har nämligen stängt de flesta tunnlarna dit. De är nämligen mycket smartare än den högteknologiska regionala stormakten Israel. De behöver inte invadera Gaza för att stänga tunnlar. De förstörde dem istället i den egyptiska änden.

 

Bachman påstår även att israelerna hittat Hamas stridsmanualer som instruerade dem att slåss i tätort. Frågan är hur de skulle gjort annars? Hela Gazaremsan är nämligen en enda tätort. Det bor där 1,8 miljoner (1,816,379) människor på 360 kvadratkilometer, eller 5 046 personer per kvadratkilometer. I Stockholms innerstad, som många svenskar tycker är tätort så bor det 3 597  per kvadratkilometer.

 

Ett annat fult knep i Bachmans stora arsenal av intellektuellt ohederliga grepp är att han gör sitt bästa för att svärta ned den FN-kommission som Israel helt vägrade samarbeta med: och som trots det rapporterade att både israeler och palestinier begått krigsbrott.

 

Han påstår att FN-kommissionens källor i Gaza är hamasstyrda ministerier utan att belägga påståendet. Han berättar heller inte att Israel inte tillät FN-komisionen att komma in i Gaza så de kunde undersöka situationen själva. Men trots de israeliska ansträngningarna att sabotera kommissionens arbete så kunde de genomföra det. Deras slutsatser nåddes inte utifrån hamaskällor utan utifrån de frivilligorganisationer och medier som finns på Remsan, och egna företrädare förstås. Det råder ingen brist på vittnen direkt. Och även i fall de bara använde israeliska källor skulle de nått liknande resultat: Breaking the Silence rapport från kriget är minst sagt skrämmande och B'tselem uppmanar den israeliska regeringen att sluta gömma sig bakom propagandan och istället ta kommissionens rapport på allvar. Bachmans uppgift att 2 100 palestinier dödades av Israel i konflikten och att mellan 72 och 84 procent var civila, tillhör de få korrekta uppgifterna i hans artikel. Att han själv föredrar den israeliska underrättelsetjänstens uppgifter istället för Kommissionens säger mera om Bachmans brist på intellektuell hederlighet än om kriget i Gaza förra sommaren.

Men det är klart att ifall man ovillkorligt stödjer en allt desperatare Netanyahu som regerar med stöd av landets avgrundshöger, så är väl intellektuell hederlighet för mycket begärt.

 Källor: Aftonbladet den 24 juni <http://www.aftonbladet.se/debatt/article21016839.ab>

Breaking the Silence rapport

<http://www.breakingthesilence.org.il/protective-edge>

B'selems uttalande

<http://www.btselem.org/press_releases/20150622_btselem_response_to_un_report>