Skriv ut denna sida

Öppet brev till Margot Wallström

Mikael M Karlsson 24 juni 2015

24 juni 2015 Till Sveriges utrikesminister Margot Wallström 

Hej

Vi i svenska Ship to Gaza är just nu, tillsammans med människorättsaktivister från många andra länder inom vår koalition Freedom Flotilla, på väg mot Gaza, den lilla palestinska kustremsan mellan Israel och Egypten. Som Du kanske vet inköpte vi tillsammans med våra norska kamrater tidigare i år en fisketrålare på Öckerö som vi döpte till Marianne av Göteborg, och som vi tänker överlämna som gåva till de palestinska fiskare som av Israel och Egypten ständigt trakasseras, beskjuts och förbjuds att fiska utanför sex sjömil från den egna kusten.

 

Som Du säkert vet är det inte första gången som vi gör ett försök att bryta och på sikt bidra till att häva den omänskliga och olagliga blockaden. Vår ihärdighet är ett uttryck för vår övertygelse att blockaden inte bara hindrar den livsnödvändiga rörelsefriheten för människor och handel, den utgör också ett hinder för en rättvis och varaktig fred i regionen.

Vi i Ship to Gaza blev stolta och förväntansfulla när Sveriges regering inför världen förklarade att den erkänner staten Palestina. Det var en deklaration som väckte förhoppningar. Bland palestinier och inom det globala civilsamhället är vi många som med besvikelse genom åren har tvingats konstatera att de vackra orden om mänskliga rättigheter och folkrätt inte varit vatten värda när ockupation och blockad har upprätthållits med vapenmakt. Din, vår regerings erkännande av Palestina väcker hopp om att avgrunden mellan ord och handling nu äntligen kan överbryggas.

Enligt regeringens och vår uppfattning är vi i Ship to Gaza på väg mot Palestina när vi seglar mot Gaza. De som bär ansvaret för den israeliska ockupations- och blockadpolitiken har en annan uppfattning. Tonläget är högt och aggressivt inom det militära och politiska etablissemanget i Israel. Med tanke på vad som hänt i det förgångna, och vad som händer i stort sett dagligen på ockuperat palestinskt område, finns skäl att frukta för övervåld och mänskliga offer.

Vi som seglar med Marianne av Göteborg, Ship to Gaza och Freedom Flotilla är ute i fredliga ärenden. Vi praktiserar ickevåld och är övertygade om att mänskliga rättigheter gäller för alla människor. Vi hoppas och tror att den regering som hade modet att erkänna Palestina också är beredd att ta konsekvensen av det erkännandet, det vill säga: står upp till försvar för de medborgare som med fredliga och lagliga metoder söker omsätta orden i handling.

 För besättning och delegater ombord på svenskflaggade Marianne av Göteborg och för Ship to Gaza Sverige

Mikael M Karlsson