Skriv ut denna sida

Netanyahu allt desperatare

Joacim Blomqvist 22 juni 2015

Den som tror att Benjamin Netanyahu blivit mindre desperat sedan han vann valet i mars, verkar behöva tänka till en gång till. Efterhand som skepp med bistånd till de nödställda palestinierna i Gaza närmar sig bringas han helt ur fattningen.

 

På måndagen gick Israels premiärminister till angrepp mot frihetsflottan som beräknas anlända i helgen. Han kallade ickevålds-aktionen i syfte att undsätta det Gaza som Israel bombade söder och samman förra sommaren; som de vid ett flertal tidigare tillfällen massakrerat; vars invånare de förbjudit att bygga upp sin stad; och som Israel illegalt blockerat sedan 2007 mot införsel av medicin, byggmaterial, bensin, mat, vattenreningsutrustning, fiskeredskap etcetera för en ”travesti på rättvisa,” han frågade även retoriskt sig själv ”varför ingen seglar flottor till Syrien.”

 Premiärministerns kommentar kom efter att Gemenskapslistans politiker Bassal Ghattas som även sitter i Knesset igår tillkännagav att han seglar med flottan. Premiärministern förnekade sig inte ens en regelrätt lögn.

- Israel är den enda makt som faktiskt tillåter återuppbyggnad av Gaza, sade han utan att blinka, i sitt tal, fastän alla vet att det inte är sant,

Netanyahu var även oroad över det ökande stödet för BDS-rörelsen. Inte heller i den delen av talet förnekade han sig något.

 

- ifall en ser till vilka minoritetsrörelser, och sociala rörelser som varit framgångsrika så är det de som stått upp sade premiärministern. Det är så vi måste görra. Vara starka och modiga. Slå tillbaka Iran, slå tillbaka antisemitism, stå upp och vara stolta judar.

 

Han berättade inte vad som är modigt med att borda oskyddade biståndssändningar på internationellt vatten.

Källor: gårdagens rapport i FiB/K:<http://www.fib.se/utrikes/item/4857-debatttemperaturen-hojs-i-israel-da-ship-to-gaza-nu-narmar-sig>

Dagens Jerusalem Post: <http://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-calls-support-for-flotillas-rape-of-truth-406771>