Skriv ut denna sida

Frige Khader Adnan

Gunnar Olofsson 22 juni 2015

Det internationella samfundet måste lägga ett tryck på Israel att frige den politiske fången Khader Adnan. Det kräver det Palestinska Centret för Mänskliga Rättigheter (PCHR) i ett uttalande. Khader Adnan arresterades den 8 juli 2014 och har sedan dess hållits inspärrad i så kallat ”administrativt förvar” - utan anklagelser, rättegång eller dom. När interneringen förlängdes för tredje gången i början av maj i år inledde Khader Adnan en hungerstrejk som fortfarande pågår – och som nu innebär ett hot mot hans hälsa och liv.

Israels system av fängslanden utan rättegång och dom är förkastligt enligt internationell lag, men kritiseras inte särskilt mycket av politiker i våra länder i väst - som annars ofta bekymrar sig för mänskliga rättigheter i olika länder. Utöver Khader Adnan sitter i nuläget över 500 personer – bland dem valda parlamentariker som Khaleda Jarrar – i administrativt förvar i Israel. Tre fångar, Ayman al-Sharabati, Mohammed Nasser Allan och Shireen al-Eisawi, har liksom Khader Adnan nu inlett en hungerstrejk i protest mot förhållandena i de israeliska fängelserna.


Samarbetsavtalet mellan EU och Israel förutsätter ”respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer” (Artikel 2). Om inte Israel omedelbart friger Khader Adnan och de andra politiska fångarna måste avtalet rivas upp.

 

Gunnar Olofsson