Skriv ut denna sida

Debattemperaturen höjs i Israel då Ship to Gaza nu närmar sig

Joacim Blomqvist 21 juni 2015

Att en arabisk ledamot av den israeliska riksdagen, Knesset kommer att segla med årets frihetsflotta har utlöst en intensiv debatt i landet.

Det var under söndagen som partiet Balads Basel Ghattas, som kommer att ansluta sig till Flottan i Aten, skrev brev till premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Moshe Ya’alon. Han skrev bland annat att det inte finns några skäl för Israel att ingripa mot att skeppen seglar till sin destination.

 

- Jag kommer att vara på däck tillsammans med många andra representanter, bland annat ett dussin parlamentsledamöter och prominenta personer från hela världen, skrev Ghattas i brevet

 

- Fredsflottan försöker bryta Gazas belägring och samtidigt uppmärksamma att 1,8 miljoner palestinier lever under omständigheter som är fängelseliknande, fortsatte han. Att israel kollektivt straffar palestinierna är ett flagrant brott mot internationell rätt, tillade han.

Ghattas beslut att segla med Flottan provocerade allt för förutsägbart de israeliska högerspökena. Partiet Yisrael Beytenu ordförande Avigdor Liberman menade att det faktum att Ghattas planerar segla med Flottan ”är ytterligare ett bevis för att koalitionen Gemenskaphetslistan är ett enda stort terroristskepp, som inte bara kommer skada staten Israel, utan även använda den israeliska demokratin för att förstöra den.

 Liberman uppmanade det israeliska samhället att stoppa denna ”hycklande lek och fördömma gruppen terrorsupporters i Knesset.”

 Marianne har nu lämnat Messina och går därifrån med kurs mot Gaza. Den israeliska staten försöker samtidigt förmå Skandinaviska enskilda banken att avbryta samarbete med Ship to Gaza-aktivister.

Källor: Jerusalem Post<http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Arab-MK-to-join-third-Gaza-bound-flotilla-warns-Israel-not-to-intercept-it-406687>, Ship to Gaza:<https://shiptogaza.se/>