Skriv ut denna sida

Odessamassakerns offer hedrades i Stockholm med tyst minut och ballonguppsläpp

Oleg Mezjuev 6 maj 2015

Den 2 maj 2015, ett år efter de tragiska händelserna i den sydukrainska staden Odessa, då minst 48 människor mördades av de ukrainska nationalisterna, ägde en kombinerad fredsmanifestation, minnesstund och fotoutställning rum på Sergels torg i Stockholm.

 

 Bland organisatörerna fanns aktivister från Anti-Euromaidan Sweden, Ryska Riksförbundet i Sverige, humanitärgruppen Sankt Georgsbandet (som hjälper krigsdrabbade civila i Donbass), representanter från Serbernas Riksförbund, Syrianska Riksförbundet, Justitia Pax Veritas, miljöföreningen Jordens Vänner, Swedish Peace Council, Aktionsgruppen mot NATO m.fl.Ett 80-tal aktivister närvarade under aktionen och totalt runt 150-200 besökare kom förbi när massakern den 2 maj 2014 belystes av flera talare.

Oleg Mezjuev (Sankt Georgsbandet) berättade om det planlagda och välgenomförda massmordet, vars syfte var att intimidera den Kiev-kritiska oppositionen i Odessa och ta kontroll över den enda kvarvarande hamnstaden i Ukraina, via vilken Kiev får sin hjälp från USA och väst och via vilken Dnepropetrovsk-oligarken Igor Kolomojskij handlar med sina varor.Lioudmila Siegel (Ryska Riksförbundet) krävde en ordentlig och oberoende utredning av massakern.

Lilia Alminson (Anti-Euromaidan Sweden) berättade om hur man än idag håller Odessa i schack, bl.a. genom de över 2000 specialpoliser som har dragits samman i staden lagom inför 1-årsdagen av massakern.Under manifestationen ställdes fotografier från Odessautställningen ut på torget. Förbipasserande fick möjlighet att med egna ögon få se de hemska illdåd som begicks mot Kulikovofältets demonstranter för ett år sedan.

Odessautställningen har tidigare genomförts i Malmö, Helsingborg och Göteborg och delar av den har även visats vid Uppsala universitet. Utställningen har motarbetats intensivt av de krafter som inte vill att sanningen om massakern ska få komma ut. Bland annat har ABF vid flera tillfällen backat ur efter påtryckningar utifrån.

Odessa-segmentet avslutades med namnuppläsning över de 48 offren och sedan ett uppsläpp av lika många svarta ballonger över Sergels torg. Leonid Utiosovs kända sång "Vid Svarta havet" spelades upp i högtalarna.

Pamfletten "Det som hände i Odessa angår alla" och den nya "Ukrainabulletinen" delades ut till besökarna.Den andra delen av fredsmanifestationen innehöll ett tal från Goran Brankovic, som belyste mekanismerna bakom de krig i det f.d. Jugoslavien, Syrien och Ukraina som USA och NATO har legat bakom. Oleg Mezjuev belyste statskuppen i Kiev och västs proxykrig i östra Ukraina, som har lett till en humanitär katastrof för civilbefolkningen i Donbass och en stor flyktingström.

Agneta Norberg från Swedish Peace Council belyste hur NATO omringar Ryssland med sina otaliga militärbaser och bedriver en mängd militärövningar, bl.a. i norra Sverige (där 115 stridsplan planeras vara uppe i luften samtidigt). I sitt tal varnade hon för den krigshets som bedrivs av medierna här i väst.

Aziz Al Kass och Gabriel Marawgeh från Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet höll var sitt tal om situationen i Syrien, där den USA-skapade ISIS mördar och fördriver den kristna syriska befolkningen. Staffan Ekbom (Aktionsgruppen mot NATO) avslutade manifestationen med att påtala vikten av svensk alliansfrihet.

 
 





Oleg Mezjuev