Skriv ut denna sida

En helt kort kommentar till katastroferna i Medelhavet

Joacim Blomqvist 24 april 2015

I söndags kapsejsade fartyg igen med drygt 900 människor från Afrika utanför den italienska ön Lampedusa. På måndagsmorgonen hade 28 stycken räddats. Det här var en alltigenom fabricerad olycka, ett i raden massmord på Afrikaner.

 

Den som trodde att de diaboliska kolonialkrigen med sina groteska folkmord nu slutligen förpassats till historiens skräphög fick tänka om. Missta er inte, varje led i massmordet i Medelhavet är ett direkt resultat av västs kolonialpolitik mot Afrika.

Redan själva förutsättningen att en del av världen är utfattig, medan en annan är uppblåst rik är en fråga om ekonomi och därför makt. Den olja och de marknadsandelar som USA med svenskt stöd angrepp Libyen och Irak för är en viktig anledning till varför nordafrikanerna tvingas försöka ta sig över havet i skrangliga båtar. Dels för att de båda länderna numera är utplundrade, men kanske mera för att väst kortsiktiga strategi skapade först förutsättningarna för Islamska staten, sedan organisationen i sig.

Nu är det inte endast nordafrikanerna som försöker ta sig över havet i skrangliga båtar, utan även från de andra platser som kolonialpolitiken förstört levnadsförutsättningarna för, där vi dumpat avfall, bidragit till ökenspridningen, där vi tjänat storkovan på olja, säkerhetsindustrin, pipelinar, nästan gratis arbetskraft och rovfiske.

Det är inte moraliskt försvarbart att vi i väst ens försöker stoppa afrikaner från att nå vår kontinent: inte att vi tvingar människorna att resa i överfulla båtar med bristande sjövärdighet för nästan 1 000 euro per skalle, helt enkelt därför att det inte längre är möjligt att borda västerländska trafikflygplan i Afrika, för den som inte har ett giltigt visum till ett europeiskt land.

I den akuta situationen borde folk flygas med SAS gratis till Sverige och de andra nordeuropeiska länderna. Det skulle bara innebära en liten återbetalning av de pengar vi i Sverige tjänat på den ökade försäljningen av de JAS-Gripen-plan som blev combat-proven under vårt krig mot Libyen (combat-proven har varit ett säljargument på den internationella vapenmarknaden).

Senare måste vi ta tag i själva de ekonomiska förutsättningar som nu tvingar folk lämna Afrika.