Skriv ut denna sida

Grekiska David mot EUs Goliatt

Hugo (Gösta) Torstensson 19 mars 2015

Tsipras förnedras av ”sina” EU-kollegor. Energi, utrikespolitik och ekonomin kommer att vara på EU-ledarnas dagordning under torsdagens och fredagens toppmöte den 19 och 20 mars.

 

 

Men Grekland kommer att vara ”elefanten i rummet”, enligt en diplomat från ett land utanför eurozonen, med ett viktigt möte som ska äga rum mellan grekiske premiärministern Alexis Tsipras och en handfull av EU:s mäktigaste maktspelare.

På torsdagkvällen ska Tsipras träffa tyska förbundskansler Angela Merkel, franska presidenten Francois Hollande, ordföranden i Europeiska Rådet Donald Tusk, EU-kommissionens ”president” Jean- Claude Juncker och Europeiska centralbankens chef Mario Draghi. Dessutom kommer Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem att delta även om hans rang i EU-hierarkin ännu inte är helt fastställd.

Tsipras har begärt ett sådant möte med EU-nomenklaturan under en tid, för att söka få till en överenskommelse om lindrande av Greklads skuldåtaganden.

"Valda representanter ska förhandla med valda representanter och teknokrater ta hand om teknokrater”, sade han till det grekiska parlamentet i onsdags.

Samma dag antog det grekiska parlamentet ett lagpaket med en rad konkreta åtgärder mot den humanitära krisen i landet, trots att EU-kommissionens egenmäktiga kommendanter krävde att lagstiftningen skulle stoppas.

Tsipras betraktas i EU-kretsen som någon som katten släpat in, och de övriga EU-ledarna förnedrade honom genom att vägra sätta upp Grekland på toppmötets dagordning, trots att Grekland i dag är EU:s akutaste problem. Den officiella förklaringen var att grekerna först måste ha genomfört Eurogruppens överenskommelse om så kallade reformer, dvs. fortsatta åtstramningar, massavskedanden, lönesänkningar och fortsatt social nedrustning trots att 3 miljoner greker i dag saknar sjukförsäkring och tillgång till mediciner.

Merkel är “villig att sträcka sig långt för att hitta en kompromiss”, enligt en medarbetare, citerad av nyhetsbyrån Bloombergs. Men förbundskanslern kommer att säga till Tsipras att hon förväntar sig att Grekland följer reglerna, förklarade medarbetaren med ett förnöjt ansiktsuttryck.

EU-kommissionens maktfullkomlige ordförande Jean-Claude Juncker sade i en intervju med den spanska tidningen El País nyligen att politiska vänsterpartier som grekiska Syriza och spanska Podemos ”inte är förenligt med de europeiska reglerna”.

Hugo (Gösta) Torstensson