Skriv ut denna sida

Krim och vänstern

Översättning: Ola Jordán 31 mars 2014
Elena Galkina-journalist, forskare, statsvetare, doktor i vetenskapshistoria och professor
Elena Galkina-journalist, forskare, statsvetare, doktor i vetenskapshistoria och professor

Hur ska vi övervinna splittringen? Den ryska vänstern - om möjligheten av en gemensam plattform i samband med Krimhändelserna. Artikel översatt från Крым и левые. Как преодолеть раскол?

Den dramatiska utvecklingen runt Ukraina, med rysk intervention och folkomröstningen på Krim har nu, troligen som aldrig förr, delat den ryska vänstern. Bland många grupper, publikationer och enskilda aktivister, ser vi spridda positioner: Från ett stöd till regeringens åtgärder ända till en entydig definition att se det som händer som en imperialistisk aggressionshandling. Om det i dag är nödvändigt med en enad vänsterfront med avseende på Krimkrisen, vilken kan plattformen vara, dess viktigaste krav och huvudparollerna? Frågan ställde vi till flera välkända vänsteraktivister. Här är deras svar:"

Aleksej Sachnin

aleksej-sachnin.jpg

Journalist, aktivist, (boende i Moskva. Översättarens anm.)

/.../ Jag tror att en vänsterfront behövs mer än någonsin. Den bör, enligt min mening, vara uppbyggd kring tre teser:

1. Imperialistisk aggression, militär utpressning och framprovocerande krig – brott som inte kan rättfärdigas.

2. Detta betyder inte ett stöd till Kiev-regimen. De som kom till makten i Kiev kvarstår som fiender till oss. Vi accepterar inte deras nationalism och oligarkiska natur. Alla vänsterkrafter måste vara inriktade på att isolera regimen Turtjinov, Jatsenuk, Tjagnibok och Kolomojskij.

3. Massprotesterna i sydöstra Ukraina är en logisk och en legitim fortsättning på revolutionen som började i Kiev. Trots de yttre ideologiska skillnaderna och motsättningar mellan dem, måste vänstern försöka sträva efter att dessa två strömmar av revolutionen - västra och östra - ska förenas över och mot Kolomojskij, Jarosj och co. I det avseendet är vår uppgift, att ge fullt stöd till rörelsen i de sydöstra regionerna, och samtidigt uppträda mot pro-Putinisterna, och de ryska chauvinistiska krafterna i dem.


Elena Galkina

Elena_Galkina.jpg

Forskare, journalist

(Även doktor i vetenskapshistoria och professor vid det statliga pedagogiska universitet i Moskva, översättarens anm.)

Till sin natur är Maidan (1) nu en nationell befrielserevolution, riktad mot rysk imperialism och till den förknippade Janukovitjs nomenklatur-oligarkiska kompradorregim. (2)

I Ukraina sker ett snabbt formande av ett civilt samhälle – en historiskt lagbunden process, som har passerat i de avancerade kapitalistiska länderna och som fortsätter i många halvperifera och perifera stater.

Representanter för ultrahögerns idéer är närvarande på Maidan, men, enligt uttalanden från ögonvittnen, kontrollerar det inte och utgör inte någon betydande andel.

Under en period av nationsbildning är det naturligt att en nationalistisk ideologi blir populär, för att göra sig fri från imperialistiskt förtryck; i den finns ingen förbittring och revanschism, karakteristiska för "konstituerande" (statsskapande. Översättarens anm.) folkslag i de tidigare imperierna.

Maidanrevolution sker under parollerna medborgerlig värdighet och demokratisering. Den samtida ukrainska nationalismen har inte, vare sig nu eller inom en överskådlig framtid, potential att växa till fascism eller andra totalitära former.

Putinregimens agerande på Krim och i sydöstra Ukraina dikteras av rädsla för att revolutionen ska sprida sig och av imperialistiska intressen, vilka utgör en fara för Ukraina i allmänhet och dessa regioner i synnerhet, och även för den ryska federationen.

Behovet att mobilisera för att motstå en yttre fiende kommer att leda till, att den oligarkiska maktgruppering, vilken ersatte Janukovitj-klanen, slår rot i den ukrainska makten, och leda bort från perspektivet att fördjupa den demokratiska revolutionen och att kunna införa en social agenda.

I stället för organisering på gräsrotsnivå och framställda krav till Kiev hölls en brådmogen folkomröstning - med talrika kränkningar och under vapenhot. De facto fick invånarna på Krim ingen frigörelse från "Banderisterna". (3)

Men däremot en dubbel förslavning - en nomenklatur-oligarkisk rysk regim i Moskva och lokala myndigheter med kriminellt släptåg i Simferopol (4).

Nämligen en ockupation av "gröna män", kosackiskt "självförsvar" och andra medförde nazistisk graffiti till Krim, och inte tvärtom.

I sydöstra Ukraina har det avslöjats fall av provokationer från proryska paramilitärer, enligt ukrainska källor, rekryterade både från lokala invånare och angränsande regioner i Ryssland.

Organisationsverksamheter inom flera regioner, de ryska mediernas kraftiga propagandastöd, bristen på sociala paroller och dominansen av separatistiska krav - allt detta gör att oroligheterna i sydost inte alls liknar de arbetande ungdomarnas spontana uppror i Donbas, utan mera planerade åtgärder för att destabilisera regionen. Det är precis den version, bekräftad av fakta, som uttryckts från ukrainska sida, och dess uppfattning kan inte ignoreras.

Dessutom, om vi accepterar "Krims återförening med Ryssland", vars legitimitet är tvivelaktig, och separatismen i sydöstra Ukraina, stöder vi den ryska propagandans chauvinistiska hysteri; spridandet av en totalitär ideologi i Ryssland, som syftar till att avleda uppmärksamheten från den förestående ryska ekonomiska krisen och den slutliga nedmonteringen av välfärdsstaten, som aktivt genomförs av makten just nu.

I ögonen på samma ukrainare, däribland många vänsteranhängare, som aktivt medverkande i Maidan, blir vi en del av propagandamaskinen för angriparen.

Det mest korrekta i denna situation är:

1. Ett fördömande av imperialistisk aggression, inklusive den illegitima folkomröstningen.

2. Ett krav på återkallande av paramilitära grupper och återförande av trupper till sina baser.

3. Ta ställning för en ickeinblandning i frågan om Ukrainas helhet och dess statsskick - det är en intern angelägenhet för ukrainarna.

4. Solidaritet med det ukrainska folket i dess kamp mot kompradornomenklaturan och bourgeoisin.

5. Stöd till Maidans demokratiska och socialistiska krafter som kämpar för en fortsättning av revolutionen, för arbetarnas sociala rättigheter, det lokala självstyrets utveckling och en folklig kontroll över makten.

Fotnoter:

1) Självständighetstorget i Kiev, Ukrainas huvudstad, på vilken demonstrationerna började under slutet av förra året, som även blivit en symbol för den pågående konflikten både i och utanför Ukraina. (Översättarens anm.)

2) Komprador: ”Gammal portugisisk beteckning för europeisk köpmans förbindelseman i Ostasien. I överförd bemärkelse inhemsk agent för centrumintressen i periferin. Av portugisiska. comprar = köpa. Under kolonialtiden förmedlades de europeiska företagens affärer lokalt av inhemska köpmän; det var detta som gjorde de lokala kapitalisterna till en något opålitlig bundsförvant för de nationella rörelserna. (http://www.folkrorelser.org/lexikon/k.html).

3) Anhängare till Stepan Bandera, vilken officiellt i Ryssland och Polen ses som nazistkollaboratör och delaktig i massmord (Översättarens anm.)

4) Sergej Aksjonov, nuvarande premiärminister på Krim, vars regering först beslutade att Krim skulle bli en del av den ryska federationen, och efter det beslutet genomförde folkomröstningen på Krim (av en stor del av det internationella samfundet bedömd som illegitim), har ett grovt kriminellt förflutet.
Han är i kriminella kretsar känd under sitt öknamn ”Goblin”. I en redogörelse om detta, publicerad i den proryska tidningen Krym Pravda, november 2009 (http://archive.is/xzJDX#selection-205.1-205.157) skrivs bland annat att: ”Det framgår av polisens datalistor: Sergej V. Aksjonov, född år 72, en aktiv deltagare i den organiserade kriminella gruppen ”Salem” öknamn ”Goblin ”.
Den ryska originaltexten: ”«Как видно из распечатки с милицейского компьютера: Аксенов Сергей Валерьевич, 72 года рождения, активный участник ОПГ «Сейлем», кличка «Гоблин»”
Här är ytterligare en artikel om Sergej Aksjonov och det kriminella nätverket Salem:
Аксёнов не знает, кто такой Курточкин. Мы знаем, кто такой "гоблин"
http://qwas.ru/ukraine/vitrenko/aksjonov-ne-znaet-kto-takoi-kurtochkin-my-znaem-kto-takoi-goblin/

Vladimir Plotnikov

vladimir-plotnikov.jpg

Fackförenings- och vänsteraktivist, journalist (boende i Sankt Petersburg, Ö.A)

En vänsterfront mot kriget kan endast äga rum ifall det inom den ryska vänstern åtminstone kan nås en grov samsyn om de viktigaste punkterna.

För det första – ett fullständigt avlägsnande av alla ryska trupper från Ukrainas territorium och det som redan i själva verket är ett icke-ukrainskt Krim ( jag skulle inte använda, i relation till denna märkliga politiska bildning, uttrycket "oberoende").

Det är uppenbart att Kreml behöver Krim som ett verktyg för att sätta press på Kiev och närvaron av ryska trupper på Krim kommer att fortsätta att leda till en upptrappning av konflikten.

För det andra – att från Kremls sida upphöra att sätta press på de ukrainska myndigheterna och lägga grunden till en fredsdialog mellan Ryssland och Ukraina.

Detta är det viktigaste momentet, oavsett hur illa vår inställning är till de nya kievska myndigheterna, eftersom Putins regim för ett informations och diplomatiskt krig mot Kiev, spelar på den ökade krigsstämningen, den ökade nationalismen på båda sidor, vilket förstärker Kremls ”hurra-patriotiska” kort.

Och den tredje - mycket viktiga - punkten, som få inom den ryska vänster medvetet redogjort för - ett fullständigt upphörande av militär utpressning och provokationer från de ryska myndigheternas och säkerhetstjänsternas sida.

Det finns rapporter om att en stor mängd militär utrustning och säkerhetsstyrkor har fortsatt att vara närvarande i Ukrainas nordöstra gränser.

Ukrainska medier och vanliga ukrainare slutar inte att prata om ryssar, som befinner sig i städerna Charkov och Donbas, som ger sig ut för att vara företrädare för både "Folkförsamlingen", eller som "Antimaidan" etc. Allt detta kan förvandlas till en tragedi.

Samtidigt är det nödvändigt att hela tiden påtala, att det största problemet för den interna situationen i Ukraina i dag är den sociala och ekonomiska moderniseringen, och endast ett förkastande av det nationella nyliberala programmet kan garantera en sådan modernisering.

Samtidigt skulle det för oss - den ryska vänstern - vara lite märkligt att kräva ett ovillkorligt störtande av "Kievjuntan" och göra dess realiserande till ett ultimativt krav, eftersom vi endast kommer att kämpa för att förhindra en militär aggression.

Vilka krafter skulle kunna åstadkomma ett sådant störtande? Vem kan ersätta de "Promaidanska" myndigheterna från i dag till morgon? Svaret är självklart, och vi hör det varje dag från tv -apparaten: Ett militärt ingripande i Ukraina och Janukovitj i en stridsvagn under den trefärgade flaggan i Kiev. Så vi måste vända oss till medborgarna i Ukraina - desto mer som det finns ett överflöd av informationskanaler – och vända dess uppmärksamhet på högerregeringens reaktionära karaktär, och formulera distinkta socialpolitiska alternativ, vilka Ukrainas medborgarna bara själva kan förverkliga. Och inte låta Lavrov och Putin skända den röd flaggan, som redan har gjorts av många av våra nationella stalinister.

Originalartikel ”Крым и левые. Как преодолеть раскол?” publicerad på: http://openleft.ru/?p=2359

Elena Galkina har en egen sida på nätet:

http://semargl-bird.livejournal.com

Översättning: Ola Jordán