Skriv ut denna sida

Röda Korset: Israels ockupation utmaning för humanitär rätt

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna 14 februari 2014
Peter Maurer
Peter Maurer Bild: President of the International Committee of the Red Cross, appointed 1 July 2012

I skuggan av det pågående kriget i Syrien fortsätter palestinierna att leva under ockupation på Västbanken och i Gaza, eller i flyktingläger runt om i regionen – en situation som innebär extraordinära utmaningar att återbygga basalt humankapital i de palestinska samhällena och skapa hopp och stabilitet i regionen som helhet.

Så sammanfattar presidenten i Internationella Röda Korset (ICRC), Peter Maurer, dagsläget i Israel/Palestinakonflikten i en aktuell översikt.
 
Israel har utövat militär makt över Västbanken och Gaza i nästan ett halvt sekel – vilket gör ockupationen till en av de längsta i modern historia, konstaterar Maurer. Ockupationen har haft djup påverkan på både palestinsk och israelisk ekonomi, kultur och samhälle. Framför allt har en hel generation av beslutsfattare misslyckats med att hitta konstruktiva vägar att förbättra miljoner palestiniers liv.
 
1907 års Haag-konvention, Fjärde Genèvekonventionen och humanitär sedvanerätt utgör tillsammans det som inryms i begreppet Internationell humanitär rätt (IHL). I fallet Palestina har ICRC gång på gång påtalat brott mot IHL och kommit med ”korrektiva förslag”- något som dock inte hindrat Israel att fortsätta sin politik. 
 
Ett stort problem är bosättningspolitiken, enligt ICRC ett klart brott mot IHL. Fjärde Genèvekonventionen förbjuder entydigt en ockupationsmakt att flytta sin egen befolkning till det ockuperade området, eller att på annat sätt förändra områdets struktur emot de ockuperades intressen. Enligt Maurer har den israeliska ockupationen ”effektivt uppnått just det: en djupgående förändring av det ekonomiska och sociala landskapet” i det ockuperade området. På samma sätt utgör byggandet av den så kallade separationsbarriären (muren), oproportionerliga säkerhetsåtgärder, förstörelse och beslagtagande av privat egendom och inskränkningar i rätten till rörelsefrihet, arbete och social service klara brott mot IHL. 
 
Förhållandena i Gaza utgör, enligt Peter Maurer, ” en av de mest deprimerande synerna i regionen”. Blockaden har allvarligt begränsat ekonomiska och sociala kontakter med Västbanken och underminerat ansträngningarna att stabilisera den sociala situationen och bygga ordentliga demokratiska institutioner. Men medan ICRC ändå uppnått vissa förbättringar vad gäller den humanitära situationen i Gaza har man ”varit oförmögen att inleda någon meningsfull dialog med den israeliska regeringen” i frågor som annekteringen av östra Jerusalem, murens dragning och utbyggnaden av bosättningar.
 
ICRC, som alltid håller en låg profil i politiska frågor, har talat ut om ockupationen. Frågan är då hur den svenska regeringen, och oppositionspartierna, reagerar på detta. Anser man fortsatt att Israel är ett utmärkt exempel på demokrati i Mellanöstern, eller en brutal ockupationsmakt som måste tas itu med på olika sätt - med bojkotter, utfrysning och internationell isolering? Vilka åtgärder har man i så fall vidtagit eller planerar att vidtaga? Inför det kommande EU-valet kan frågorna förvisso vara av ett visst intresse.
 

 

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna