Skriv ut denna sida

Klartext från Israel: ingen fred!

Gunnar Olofsson 20 januari 2014
Moshe Yaalon
Moshe Yaalon

"Inga förhandlingar mellan oss och palestinierna" säger Israels försvarsminister Moshe Yaalon. Den svenska tystnaden är mycket bekymmersam. Sverige tar numera inga positiva initiativ, och har förvandlats från en av ockupationens främsta kritiker till en av dess bästa vänner.

USA:s utrikesminister John Kerry åker dessa dagar i skytteltrafik till Mellanöstern för att försöka åstadkomma en fred mellan Israel och palestinierna. Inom EU är man officiellt väldigt optimistisk om att förhandlingarna kan lyckas. ”Vi har gott hopp om att det denna gång skall lyckas att lägga grunden för en tvåstatslösning” säger den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier. ”Fredsprocessen har kommit in i en helt ny fas”.

Från Israel är dock tongångarna annorlunda. ”I verkligheten finns inga förhandlingar mellan oss och palestinierna” säger Israels försvarsminister Moshe Yaalon i den israeliska tidningen Yedioth Ahronoth. ”USA-ministern har inget att lära mig om konflikten med palestinierna”. Enligt Yaalon vore enda räddningen om ”John Kerry får Fredspriset och lämnar oss i fred”.

Den israeliska ståndpunkten är att ockupationen och utbyggnaden av judiska bosättningar på Västbanken skall fortsätta, och den eventuella framtida palestinska ”staten” bestå av ett antal ”självstyrande” enklaver helt kontrollerade av Israel – en modell hämtad från apartheidtidens Sydafrika. Inget av de stora israeliska partierna erkänner i sina program något självständigt Palestina vid sidan av Israel. Jerusalem skall förbli ”Israels odelbara huvudstad för evigt”, och inga flyktingar tillåtas återvända. Enligt Moshe Yaalon är därför det amerikanska förslaget om en verklig tvåstatslösning ”inte värt pappret” det är skrivet på.

EU har länge hävdat att just ockupationen och utbyggnaden av bosättningar är ett avgörande hinder för fred, och nyligen kallade regeringarna i Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien upp de israeliska ambassadörerna för att protestera mot ett beslut om 1.800 nya bostäder på ockuperad mark. Men Sverige tiger. Den svenska tystnaden är mycket bekymmersam. Sverige tar numera inga positiva initiativ, och har förvandlats från en av ockupationens främsta kritiker till en av dess bästa vänner. Det är tragiskt.

 

Gunnar Olofsson