Skriv ut denna sida

Undersökning av de politiska fångarna i USA: "De Fem"

Vania Ramirez 4 januari 2014
Solidaritetskampanjen för De Fem
Solidaritetskampanjen för De Fem

Den 7-8 mars 2014 kommer en undersökningskommission (Commission of Inquiry into the Case of the Cuban Five) att samlas i London för att behandla fallet med De Fem. Kommissionen kommer att vara sammansatt av internationellt kända personer med bakgrund i juridik, arbete för mänskliga rättigheter, kultur och politik.

Organisationer runt om i världen solidariserar sig med De Fem Kubanerna som arresterades den 12 september 1998 i Miami, Florida. De var då bosatta i Miami och hade under 90-talet inhämtat information om högerextrema exilkubanska gruppers aktiviteter och planer om terrordåd riktade mot civilbefolkningen på Kuba.

De Fem dömdes i juni 2001 i Miamis federala distriktsdomstol till långa fängelsetider. Anklagelserna var falska. Rättegången var en politisk häxprocess. De fällande domarna var ett justitiemord. Och straffsatserna var skandalösa. Tre av männen dömdes till livstidsstraff för ”konspiration i syfte att begå spioneri”. Alla fem dömdes för ”konspiration i syfte att skada USA”, och placerades i olika fängelser runt om i USA.

Alltsedan De Fem arresterades har de utsatts för särskilt hårda förhållanden i fängelserna. De har hållits isolerade under långvariga tidsperioder, de har förvägrats familjebesök, och fängelsemyndigheterna har många gånger överträtt USA:s lagstiftning och brutit mot de mest grundläggande mänskliga rättigheter.

En av De Fem, René González, sitter inte längre i fängelse. Han dömdes ursprungligen till 15 år. På grund av en regel om möjlig reduktion av fängelsetiden blev han frisläppt den 7 oktober 2011, men tilldömdes då en treårig övervakningstid i Florida.

I slutet av april 2013 fick han permission för att åka till Kuba inför en ceremoni till minne av hans nyligen bortgångne far. Och den 3 maj 2013 (dagen innan han skulle ha återvänt till USA) nådde oss nyheten att René González fått klartecken om att få stanna kvar på Kuba! René har sedan den dagen, med kraft och beslutsamhet, varit en viktig förkämpe för sina fortfarande fängslade kamraters sak.

Men kravet att Frige De Fem Kubanerna står fast.

De Fem säger: ”Vi är fem och fortsätter vara fem tills alla är fria!”

Kampanjen för Rättvisa för De Fem har stöd av FN:s arbetsgrupp om godtyckliga arresteringar, Kyrkornas världsråd, USA:s Council of Christian Churches, Kubas Kyrkoråd, American Association of Jurists, Amnesty International, Nobelpristagare – litteratur- och fredspristagare – regeringar, parlamentariker, biskopar, präster, fackföreningsledare, jurister, författare, människorättsaktivister och intellektuella över hela världen.

Den 7-8 mars 2014 kommer en undersökningskommission (Commission of Inquiry into the Case of the Cuban Five) att samlas i London för att behandla fallet med De Fem. Kommissionen kommer att vara sammansatt av internationellt kända personer med bakgrund i juridik, arbete för mänskliga rättigheter, kultur och politik.

René González, familjemedlemmar till De Fem, offer för terrorismen mot Kuba, jurister, politiker och engagerade från Kuba och från många delar av världen kommer att närvara.


Ge ditt stöd! Ett sätt att stödja undersökningskommissionen i London, är genom att ansluta sig till namninsamlingen Voices for the Five. På den internationella kampanjens hemsida – www.voiceforthefive.com – kan man förutom sitt namn lägga till hälsningar, foton och videoklipp.


Efter genomförandet av Undersökningskommissionen i London kommer nästa internationella samordnade aktion för De Fem att vara aktionsdagarna ”5 Days for the Cuban 5 in Washington DC”, som anordnas av solidaritetsrörelsen för De Fem i USA i juni för tredje året i rad.


Mer information om solidaritetskampanjen för De Fem


Ramón
Labañino
Gerardo
Hernández
René
González
Antonio
Guerrero
Fernando
González

Vania Ramirez