Skriv ut denna sida

Ship to Gaza polisanmäler israeliska befälhavare

Pie Blume 19 november 2013
Israeliska soldater genomför bordning
Israeliska soldater genomför bordning Bild: Föreningen Ship to Gaza

Fyra högt uppsatta israeliska officerare polisanmäls av Föreningen Ship to Gaza. Anmälan, som gjordes tillsammans med 22 privatpersoner, lämnades in till polismyndigheten i Stockholm.

Bland anmälarna märks författaren Henning Mankell, författaren och journalisten Maria-Pia Boëthius, riksdagsledamoten (MP) Mehmet Kaplan, redaktör Edda Manga, f d riksdagsledamoten (S) Sven Britton och sjökapten Joel Opperdoes.

Polisanmälan avser följande brott:
    •    Kapning
    •    Grovt rån
    •    Olaga frihetsberövande
    •    Grov misshandel, och misshandel samt
    •    Grovt olaga hot

De som anmäls är:
    •        Israels förre överbefälhavare Gabiel Ashkenazi,
    •        Förre befälhavaren för israeliska flottan, Eliezer Marom,
    •        Israels nuvarande överbefälhavare Benny Gantz, samt
    •        nuvarande befälhavaren för israeliska flottan Ram Rothberg

Polisanmälan avser attackerna på Ship to Gazas hjälpsändningar år 2010 och år 2012.Med anmälan vill Ship to Gaza och de brottsutsatta passagerarna att en förundersökning inleds, att brotten utreds och att förövarna efterlyses och förs till Sverige för lagföring.

På den presskonferens som hölls på ABF-huset i Stockholm efter inlämningen medverkade  bl.a Ship to Gazas tre talespersoner Ann Ighe, Dror Feiler och Victoria Strand och de juridiska ombuden advokat Per Stadig och jur. kand. Linus Gardell. På presskonferensen deltog drygt 20 personer, de flesta från pressen men även andra, dessutom flera av de personer som hade anmält de fyra israeliska militärerna för brott.

Henning Mankell inledde presskonferensen med att förklara att denna anmälan nu är så väl underbyggd att en åklagare inte kommer att kunna hitta några kryphål för att underlåta att väcka åtal. Den enda chans som de israeliska officerarna kan ha att klara sig undan ett åtal är att den svenska regeringen inte meddelar det förordnande som är nödvändigt för att väcka detta åtal eftersom brotten har förövats utom riket.

Men med tanke på de skarpa internationella fördömandena av dessa israeliska övergrepp, även av flera svenska regeringsledamöter, inkl. utrikesminister Bildt, tror nu de svenska anmälarna att Regeringen inte kommer att hindra ett åtal.

Maria-Pia Boëthius berättade att hon, som inbäddad journalist, inte på något sätt särbehandlades av de anfallande israelerna: även hon kroppsvisiterades åtta gånger och varje gång på ett sätt som snarare var i form av tortyr, de fortsatte att beskjuta henne med elpistol även efter det att hon hade förlorat medvetandet, även hon anklagades för att illegalt ha tagit sig in i Israel efter att ha kidnappats på internationellt vatten och därefter ha förts till Israel …

Vad händer nu? frågade någon i publiken. Henning Mankell grep åter ordet, nu för att påminna om parallellen till situationen för många vita i Sydafrika under slutet av apartheidtiden: de vågade inte åka utomlands av rädsla för att ställas till ansvar för sin del av förtrycket av majoritetsbefolkningen.

- Att de israeliska officerarna bar svarta masker när de anföll oss på Estelle är bara ett av alla tecken på att de var fullt medvetna om att de bröt mot internationell lag. De är nervösa nu i Israel, men de hoppades väl att denna maskering skulle göra det fortsatt möjligt för dem som ansvarade för angreppen på Ship to Gaza att t ex kunna åka utomlands som vanligt.

Ann Ighe, ordförande i föreningen Ship to Gaza, utvecklade anledningen till denna polisanmälan: - Det stora brottet mot folkrätten är det som pågår dagligen genom Israels blockad mot Gazas befolkning. De brott som har begåtts genom angreppen mot Ship to Gaza är bara en del av Israels försvar för sina så mycket större brott mot såväl folket i Gaza som mot internationell lag. Och dessa stora brott får pågå oavbrutet och utan några kännbara reaktioner från varken Sverige eller EU.

Om inte vi skulle anmäla dessa brott till åtal, vem skulle då göra det?
Följ utvecklingen av denna brottsanmälan på hemsidan för föreningen Ship to Gaza!

 

Edda Manga 2013-11-19  Nu polisanmäler vi fyra israeliska befälhavare

 

Pie Blume