Skriv ut denna sida

Joaquín Pérez Becerra - Fängslad i 922 dagar.

Dick Emanuelsson - Tegucigalpa 4 november 2013

Joaquin_Perez_Becerra.jpg

Joaquín Pérez Becerra är rejält sjuk och behöver två operationer omedelbart. Sverige, ambassaden i Bogota och riksdagen har hittills inte gjort ett smack. Den som tiger blir medskyldig, som det gamla ordspråket heter. Finns det något hopp för Joaquín Pérez Becerra och var är solidariteten med honom?

Joaco har nu befunnit sig i colombianskt fängelse i 922 dagar. Han ska sitta av 2,247 dagar till, om inte han frikänns vid den överklagan som kommer upp snart till behandling. Den 25 april 2014 har har genomlidit tre (3) år i La Picota. Och i Sverige har det varit knäpptyst.
Fan vad skamligt!

Folk som bröstar sig för att vara vänster tiger och tittar neråt, risken finns ju att myndigheterna och Säpo, för att inte tala om chefredaktörerna på vissa tidningar eller "politiska fiender" i de andra partierna kan betrakta mig som "vän till FARC" och därmed spolieras både det ena och andra uppdraget, eller donationer eller bidrag från den stat som kanske tipsade Santos&DAS om att kamraten var på väg till Caracas.
Jag är övertygad om att tonerna blir annorlunda om han frikänns nu när hans överklagan snart ska tas upp i colombiansk domstol. Som förvisso är en del av den terroristiska statsapparaten men det finns undantag som bekräftar att om styrkeförhållandena, bevisen  och solidariteten är tillräckligt starka är det möjligt att bryta ned en skådesprocess, även i Colombia.

Så rannsaka det politiska och moraliska samvetet inför kamraten, och ta tag i arbetet, i Sverige, Barcelona och Colombia för att väcka solidariteten med Sveriges enda politiska fånge.

Tegucigalpa 2013-11-03
Dick Emanuelsso​n

-----------------------------

¡LIBERTAD A JOAQUÍN PÉREZ!

Director de ANNCOL, concejal por la UP dos periodos en el municipio de Corinto, Valle del Cauca. Amenazado a muerte constantemente por lo cual obtuvo asilo político en Suecia 1994. Ciudadano sueco desde el 2000. Fue detenido el 21 de abril de 2011 cuando aterrizó en Maiquetia, Caracas, donde iba a hacer una gira periodística. Fue entregado el 25 de abril de 2011 por las autoridades venezolanas al Estado colombiano y sus Falsos Positivos Judiciales. Fue condenado en septiembre 2012 a 8 años de cárcel solo por ser el máximo representante de ANNCOL, agencia odiada por Uribe&Santos. Hasta los medios oficialistas consideraron el juicio como escandaloso.

----------------------------------------

 Kafé Colombia

”Vägen till en hållbar fred i Colombia”

 Välkomna på seminariet den 6 november kl 18.00:

Utmaningar i fredsförhandlingar och hinder för en hållbar fred i Colombia

 Inbjuden talare: Yezid Arteta Fd FARC: s ledare som idag arbetar som forskare vid  Escuela de Paz de Barcelona

Plats: Solidaritetshuset – Tegelviksgatan 40. Hitta dit>>

Språk: Spanska/Svenska

Inbjudan till Riksdagsseminarium

1 år av fredssamtal i Colombia

Onsdagen den 6 november mellan 10.00 och 12.00

Hoppet ökar om en fredlig lösning av den väpnade konflikten i Colombia. Ett år har gått sedan fredssamtalen startade i Oslo och Havanna. Året har kännetecknats av parternas första uppgörelse kring landsbygdens utveckling och av omfattande sociala mobiliseringar från såväl bönder och ursprungsfolk som studenter och människorättsorganisationer. Trots att civilsamhället utestängts från samtalen mellan regeringen och gerillan, deltar det i den offentliga debatten med krav och förslag för att nå en hållbar fred.

Hur ser situationen ut i landet och hur framskrider fredssamtalen så här ett år efter inledandet?  Är en kommande uppgörelse mellan Staten och gerillan tillräcklig för att avsluta den interna konflikten och garantera en hållbar fred i Colombia? Vilka är utmaningarna och hindren i de pågående fredsamtalen? Vad kan Sverige och omvärlden göra för att driva på fredssamtalen?

 

Plats: Riksdagen, lokal RÖ5-37, Riksgatan 2

Arrangörer: Riksdagens vänskapsförening för Latinamerika, Colombianätverket och Latinamerikagrupperna

Anmälan senast den 5 november till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Seminariet är på svenska och delvis på spanska med tolkning.

Program

10:00 – 10:15  Välkommen till seminariet

Christer Winbäck

10:15 – 11:00  Utmaningar och hinder i fredssamtalen

Yezid Arteta, Jens Holm

11:00 – 11:45  Andra aktörers deltagande i fredssamtalen (medierna, civilsamhället och Sverige)

Erik de la Reguera, Bodil Ceballos

 

Paneldeltagare

Yezid Artetaforskare vid Escuela de Paz de Barcelona och tidigare medlem i FARC:s ledning

Erik de la Reguera,journalist och fortfattare, tidigare DN:s Latinamerikakorrespondent

Bodil Ceballos riksdagsledamot (MP)

Christer Winbäck, riksdagsledamot (FP)

Jens Holm, riksdagsledamot (V)

Dick Emanuelsson - Tegucigalpa