Skriv ut denna sida

Svenska vinnare i apartheidtävling

Gunnar Olofsson 17 oktober 2013
Svenska Detectify
Svenska Detectify

Tävlingen för nystartade innovativa företag, Start Tel Aviv 2013, är nu avgjord och det blir det svenska Detectify som får åka till Israel för en konferens- och nöjesresa med många trevliga aktiviteter.

”Vi är oerhört glada över att vara en del av Start Tel Aviv 2013 och att få representera Sverige på konferensen” säger en av företagets grundare, Frans Rosén. ”Israel producerar en imponerande mängd högkvalificerade experter inom informationssäkerhet och vi ser fram emot att bygga många, nya, starka relationer med dem samtidigt som vi kommer ha väldigt kul i Tel Aviv”.

Svenska-Detectify.jpg

Förvisso kan det vara så. Israel är idag – till följd av ockupationen och förtrycket av palestinierna – världsledande inom området kontroll och övervakning. Och det svenska vinnande bidraget – beskrivet som ”en webbaserad security scanner för att identifiera säkerhetsproblem” och ”leverera en enkel och omfattande säkerhetsrapport” – faller väl inom det system av murar, barriärer, checkpoints och fjärrstyrda övervakningskameror som utgör den israeliska varianten av demokrati inom det ockuperade palestinska territoriet.     

 hebron_checkpoint.jpg

Vardag vid Hebron checkpoint

Kontakterna mellan Sverige, EU, NATO och Israel ökar som helhet inom säkerhetsområdet. Sedan 2008 har Israel, genom ett så kallat ”Individual Cooperation Programme”, ett samarbetsavtal med NATO omfattande bland annat områden som kontraterrorism, utbyte av säkerhetspersonal, förbättrat vapensamarbete, logistik och elektronisk anslutning till NATO-systemen. Och ledande säkerhetsföretag, som det svensk-danska G4S – som även sköter bevakningen av det svenska riksdagshuset – har gjort betydande insatser i utvecklingen av den israeliska apartheidmuren.  

Hebron-wall.jpg

Palestinier i kö i hopp om att få passera genom en checkpoint

Israel är numera en naturlig partner till NATO:s olika säkerhetslösningar. En förbindelseofficer är stationerad vid högkvarteret i Neapel. Spaningsplan (AWACS-plan) och sjöstridskrafter från NATO finns numera i och kring Israel. I ”Operation Active Endeavour”, skapad för att ”upptäcka och avstyra terroristaktiviteter i Medelhavet” – en operation där Israel deltar - har över 100.000 fartyg övervakats och några hundra fartyg bordats. Även länder som Finland och Sverige har uttryckt sitt intresse för att vara med i projektet.

taybe-checkpoint.jpg

Mor med dotter vid Taybeh checkpoint

Tävlingen Start Tel Aviv 2013 faller väl in i mönstret. ”Det är verkligen glädjande och härligt att man i Sverige skickat in så många starka bidrag” säger Israels Sverigeambassadör Isaac Bachmann – som, liksom bland annat design-innovatören Tor Bonnier, Sophia Bendz på Spotify och reportern på Computer Sweden, Lars Danielsson, suttit i juryn för tävlingen. Även tredjepris i tävlingen gick nämligen till Sverige, till Infori med inriktning på informationssäkerhet, som utvecklats av studenter från Kungliga Tekniska Högskolan och Handelshögskolan i Stockholm. Kanske en belöning för svenska studenters alldeles särskilda koppling till och hängivenhet för rasistiska och apartheid baserade värdesystem?

Gunnar Olofsson