Skriv ut denna sida

Som att leva på en annan planet

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna 3 oktober 2013

Avspärrningen av Gaza leder inte bara till brist på varor och möjlighet till fri rörlighet, utan också till kraftiga inskränkningar i den akademiska friheten. Det konstateras i en färsk rapport, "Academia undermined", publicerad av organisationen "Right to Enter"

 Problemen berör i första hand det avspärrade universitetet i Gaza, men egentligen också tre universitet på Västbanken – Bethlehem, Birzeit och Jerusalem.

Den israeliska politiken innebär i korthet att universiteten drabbats av allvarliga inskränkningar i sina kontakter med den akademiska världen utanför Palestina. Israel hindrar internationella akademiker från att ta tjänster som föreläsare och forskare, och beviljar "av säkerhetsskäl" uppehållstillstånd bara för några veckor åt gången. De två delarna av Palestina - Västbanken och Gaza - hålls isolerade från varandra, och ibland är det lättare att hålla en konferens i till exempel Italien än att ta sig 90 minuter med bil mellan de olika palestinska universiteten. Möjligheten till högre utbildning av god kvalitet minskar hela tiden, och i nuläget finns bara några få vägar att uppnå en Mastersexamen, och endast ett post-doktoratprogram att tillgå, i Gaza.

"Vi har tusentals läkare bara i Tyskland" berättar Dr. Kamalian Sha´ath, chef för det islamiska universitetet i Gaza. "Många har försökt att komma hem för att besätta forskartjänster, eller bara tjänstgöra på sjukhusen, men blivit nekade". "Om rörlighet behövs någonstans så är det inom utbildningen. Vi saknar det som många andra tar för givet – interaktion med olika skolor och tankar. Det är som att leva på en annan planet".

Därtill kommer den rent materiella förstörelsen. Universitetet i Gaza byggdes 1978, och i början skedde undervisningen i tält. "Varje gång vi försökte bygga upp några utbildningslokaler förstörde den israeliska armén det vi byggt" minns dr. Kamalian Sha´ath. Även på senare år har förstörelsen fortsatt, och de två senaste israeliska offensiverna mot Gaza har i hög grad riktats mot den civila infrastrukturen i området – vägar, skolor, sjukhus och även universitet. "Vårt hela vetenskapsdepartement förstördes i en flygattack 2008. Forskning och utrustning som det tagit 30 år att samla ihop förstördes på några minuter".

Enligt artikel 26 i FN:s Allmänna Deklaration om Mänskliga Rättigheter, och artikel 13 i den Internationella Konventionen om Ekonomiska, Sociala och Kulturella Rättigheter (ICESCR), är varje individ garanterad rätten till utbildning. Artikel 13 i den Internationella Konventionen om Medborgerliga och Politiska Rättigheter (1966) stadgar att "

Var och en har rätt att lämna varje land, även sitt eget, och att återvända till sitt land". Vidare förbjuder artikel 53 i den Fjärde Genèvekonventionen förstörelse av privat egendom - annat än av strikt nödvändiga militära skäl - och artikel 8 förbjuder medvetna attacker mot civila objekt. Samtliga konventioner och regler är sådana som israel skrivit under - men ständigt bryter mot. Avspärrningen av Gaza är dessutom en akt av kollektiv bestraffning, olaglig enligt Fjärde Genèvekonventionens artikel 33.

Medan allt fler ledande akademiker - som den världsberömde engelske fysikern Stephen Hawking - numera valt att bojkotta Israel för dess politik, finns ockupationsanhängare på nära håll inom den svenska akademiska världen. Förra året genomförde Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien en resa till Israel för att studera

"innovationer och nya tillväxtföretag av goda idéer och forskning". Och 2010 deltog Sveriges Förenade Studentkårer i ett möte i Jerusalem, dit inga palestinska studenter var inbjudna, tillsammans med israeliska ministrar ansvariga för ockupationen och förtrycket - och själva bosatta på ockuperat område. Inte minst de svenska studenterna har historiskt en sorglig tradition av stöd åt rasism och etnisk rensning, och på 30-talet hindrade studentkårerna aktivt utsatta judiska kollegor att fly till Sverige undan nazismen. Men spåren tycks inte förskräcka.

Universitetet i Gaza har idag 21.000 studenter. Avspärrningen orsakar, enligt dr. Kamalian Sha´ath, "otroliga problem" - på sitt sätt värre än de orsakade av Israels återkommande attacker. Till viss del har man lärt sig att ta sig runt blockaden, med till exempel regelbundna videokonferenser. Men avspärrningen måste hävas. "Vi hoppas att Israel snart kommer att böja sig för de internationella påtryckningarna och lyfta blockaden" avslutar dr. Kamalian Sha´ath. "Om inte, så måste vi fortsätta som vi alltid har gjort".

 
Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna