Skriv ut denna sida

Rihanna, åk inte till Israel

Gunnar Olofsson 26 september 2013
Diamonds World Tour - Wardrobe rihanna·

Världartisten Rihanna planerar en konsert i Israel 22 oktober. För att förmå Rihanna att tänka igenom sitt olyckliga beslut att uppträda i Israel, har en kampanj startats.

 

 

Rihanna, född som Robyn Rihanna Fenty på Barbados 1988, har på några få år blivit en av popvärldens mest lysande stjärnor, med sin blandning av soul, pop och R´n´B och starka inslag av jamaicansk dancehall.

 

Den sexfaldiga grammisvinnaren, av Forbes rankad som nummer fyra bland världens 100 mest inflytelserika kändisar, har naturligtvis ett enormt inflytande på framför allt ungas uppfattning om världen och engagemang i samhällsfrågor. År 2010 gjorde hon en cover på Bob Marleys ballad ”Redemption Song” för att samla pengar till offren för jordbävningen på Haiti. Samtidigt har hon solkat sitt rykte en aning genom att vid några tillfällen komma flera timmar för sent till sina konserter. Det är denna negativa sida av sin image hon nu hotar att förstärka.

 

Som svar på över 200 palestinska organisationers vädjan om kulturell bojkott av Israel, så länge ockupationen och diskrimineringen av palestinierna fortsätter, har världsartister som Stevie Wonder, och den svenske gitarristen Andreas Öberg, ställt in konserter i Israel. Senast har den brittiske rocklegenden Roger Waters i Pink Floyd i ett öppet brev uppmanat sina musikkollegor att bojkotta Israel. Roxette valde däremot, tvärtom, att för något år sedan rocka loss för apartheid. Rihanna kan ännu välja. Valet kan bli betydelsefullt.

 

För att förmå Rihanna att tänka igenom sitt olyckliga beslut att uppträda i Israel, har en kampanj startats där enskilda med egna brev och mail delger världsstjärnan sina synpunkter. Information om detta finns på www.causes.com/bds.

 

Enligt den israeliska dagstidningen Jerusalem Post kommer Rihannas konsert att, om den blir av, ”skina ljus som en diamant” i Tel Aviv. En strålande triumf för rasism och diskriminering i världens sista officiella apartheidstat. Låt oss arbeta för att så inte blir fallet!

 

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson