Skriv ut denna sida

Syrien

Jan Fredriksson - Lästips om Syrien. Uppdaterad 22 april 2014

syriengooglemap.jpg

Artiklar om utvecklingen i Syrien 
USA rapporteras förse rebellerna med anti-tanksvapen.
 
Enligt Russia Today har det kommit fram uppgifter om att rebellerna har tillgång till avancerade anti-tanksvapen som man tror har kommit från USA. Man hänvisar till israeliska Debkafile.
 
 
 

Sarinattacken i Damaskus i augusti 2013  var Turkiets falska ursäkt för ett västligt ingripande i Syrien.

Turkiet hjälpte rebellerna att genomföra gasattacken.

Under sommaren 2013 blev det klart för den turkiska regeringen och Erdogan att rebellerna inte skulle segra i deras krig mot den syriska regeringen. Rebellerna var i behov av direkt militär intervention från väst. Erdogan skall ha uttryckt behovet av någonting som kunde dra in USA på rebellernas sida. USA hade dragit upp en röd linje var gränsen gick för ett amerikansk ingripande som innebar att om Assadregringen använde gas skulle de ingripa. Planen blev att iscensätta en gasattack samtidigt som FNs undersökningsteam anlände till Damaskus. Det var den turkiska regeringen som hjälpt rebellerna att få tillgång till sarin och att föra den Damaskus. Turkiet hjälpte också till att träna rebellerna att hantera gasen, enligt den amerikanska journalisten Seymour Hersh källor inom den amerikanska säkerhetstjänsten.

http://www.lrb.co.uk/2014/04/06/seymour-m-hersh/the-red-line-and-the-rat-line

USA är i slutfasen av sina planer på att stödja rebellerna i Syrien med vapen, skriver Reuter.
 
 
 
USA planerar för ett långt krig mot Syrien tillsammans Nato, Turkiet, Saudi Arabien och Qatar. Då alliansen har upptäckt att de inte kan besegra Syrien är planen är att låta Syrien förblöda och förhindra att landet återhämtar sig från kriget, skriver Voltaire Net.
 
En luftbro av jihadister från Jordanien till Turkiet
 
Det ser ut som att Turkiet inte bara stödjer jihadisterna i norra Syrien utan att man planerar också att skapa en luftbro mellan Jordanien och Turkiet för rebeller som tränats i Jordanien, skriver al-Manar.
 
 
Den syriska armen har åsamkat rebellerna i Latakia, områdena utanför Aleppo, i Daraa och Quneitra ett hårt slag, skriver al-Manar.
 
 
 
 
Rebeller som slagits i Syrien leder oundvikligen till en attack på Storbritannien
Rebeller som återvänder från Syrien har oundvikligen radikaliserats och är redo för att angripa Storbritannien, säger säkerhetsexperter enligt Independent. Tusentals av utländska rebeller är nu i Syrien där de får erfarenhet av strider och kontakter med utländska extremister.
 
Kriget i Syrien har gjort landet till en stor producent och konsument av drogen Captago
 
Här finns en marknad för hundratals miljoner dollar och gör det möjligt att finansiera inköp av vapen samtidigt som drogen gör det möjligt för den enskilde att orka med kriget.
 
 
 
Den syriska armen har beslagtagit stora mängder av Captago
 
 

Turkiet på krigsstigen mot Syrien

Publicerad 2 april 2014

Nedskjutningen av ett syriskt plan, attacken mot den syrisk-armeniska staden Kessab och de avslöjade invasionsplanerna mot Syrien visar att Turkiets krigspolitik mot grannlandet fortsätter, skriver Patrik Paulov i Proletären

 
 
 
 
 
Ryssland uppmanar FNs säkerhetsråd att diskutera rebellers angrepp på den kristna staden Kessab
 
Den 21 mars rapporteras det att jihadister gått över gränsen till Syrien från Turkiet och tagit kontroll över Kessab, en stads i Latakiaprovinsen, hem för 2000 armenians. Angreppet ledde till att hundratals familjer, i huvudsak armenier, flydde och sökte skydd i Latakia.
 
 
 
 
 
 
Kyrkor i Yabrud är förstörda
 
Även om jihadisterna har lämnat Yabrud så hade de lämnat fingeravtryck efter sig. Du behöver bara besöka St Marys Grekisk katolska kyrkan för att se förstörelsen. Ansikten på ikoner har förstörts, kyrkbänkar är sönderbrutna, statyer av jungfru Maria och Jesus är sönderslagna och kyrkans bibel satte man fyr på, berättar Al Akhbar.
 
 
 
Den syriska armen återtog strategisk position i Latakia
 
Den syriska armen har återtagit observationsplats 45. En höjd i norra Latakia som utgör nyckelposition nära gränsen till Turkiet. Höjden togs över att Takfiri rebeller för en vecka sedan.
 
 
 
Den syriska armen gör nya militära insatser i al Qalamoun
 
Den syriska armen är nu i slutskedet av att ta full kontroll över al Qalamoun.
 
Den syriska regeringen har förlorat 30.000 soldater. Assad räknar med att fylla luckorna med de som fortfarande går i skolan. Där är dessutom tecken på att konflikten ändrar riktning. Det sluts lokala eldupphör, skriver Robert Fisk i The Independent.
 
http://www.independent.co.uk/voices/comment/assad-is-already-counting-on-soldiers-still-at-school-to-fill-the-gaps-left-by-30000-casualties-9211142.html
 
Qatar betalade rebellerna 40 miljoner £ som lösensumma för de kidnappade nunnorna – eller gjorde dem inte det? Det beror på vilka rykten man vill tro på, skriver Robert Fisk från Damaskus i The Independent.
 
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/qatar-pays-syrian-rebels-40m-ransom-to-free-nuns--or-did-it-it-depends-what-rumours-you-believe-9200527.html
 
Robert Fisk tillsammans med den syriska armen
 
Robert Fisk följde den Syriska armen när den återtog den syriska staden Yabroud. Det är en stor seger för den syriska armen. För ovanlighetens skull tog armen fångar. Han bevittnade förstörelse och trauma orsakade av det brutala inbördeskriget. Han möttes av hur den grekisk-katolska kyrkan som hänsynslöst hade vandaliserats av rebeller. Han möte hizbollahsoldater som berättade att de kom Bekaadalen på andra sidan bergen.
 
 
Varför kriget mot terror misslyckats?
 
Trots att USA tillsammans med allierade har bekämpa al-Qaeda sedan elfte septemberattacken har rörelsen vuxit sig allt starkare sedan 11 september attacken. Varför har kriget mot den al-Qaeda baserade terrorn misslyckats? Svaret är enligt Patrick Cockburn i The Independent, att det beror på att USA aldrig har bekämpat den jihadiskiska rörelsen som helhet. Framförallt syftade den aldrig till att bekämpa Saudiarabien och Pakistan som stött och uppmuntrat jihadismen. Detta beror på att båda länderna är viktiga allierade och att Saudiarabien är mycket stor marknad för amerikanska vapen. Med åren har Saudiarabien utvecklat ett omfattande nätverk med inflytelserika medlemmar i det amerikanska etablissemanget. Att USA inte bekämpat al-Qaeda som helt beror på att har USA använt sig av olika al-Qaeda-grupper när det har passat USA intressen som exempelvis i Syrien och Libyens.
 
 
 
Förstörelse och mord organiserat av utländska krafter. Moder Agnes Mariams tal vid möte i UNHCHR där hon riktar hård kritik mot FN och speciellt kommissionen för mänskliga rättighet i Geneve (UNHCHR) .
 
 
Agnès-Mariam de la Croix
 
 
Syriens Nationelle råd (SNC) är beredda att sluta fred med Israel.
 
Syriens Nationell Råd (SNC) är villiga att sluta fred med Israel och avträda Golan Höjderna i utbyte mot att de hjälper dem att störta den syriska regeringen.
 
Den syriska armen har tagit kontroll över den strategiskt viktiga staden Yabroud.
http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=140908&cid=23&fromval=1&frid=23&seccatid=20&s1=1
 
http://www.presstv.ir/detail/2014/03/16/354875/yabroud-under-full-control-of-syria/
 
http://www.theguardian.com/world/2014/mar/16/syria-rebel-stronghold-lebanese-border-yabroud
 
Varför slutet för Bashar al-Assad är längre bort än någonsin och hur de syriska rebellerna förlorade sammansvärjningen
Idag, fredagen den 14 mars, är det tre år sedan syrier reste sig mot sin president. Utan orubbligt stöd för status quo av Ryssland och Iran, ovilligheten från Väst att intervenera och det växande oredan bland de anti-regeringsgrupperna, är faktorer som har bidragit till att de aldrig skulle segra, skriver Patrick Cockburn i The Independent.
 
 
Extremister förföljer syriens homosexuella
 
Den blodiga konflikten i Syrien som hittills skördat mer än 100.000 människor präglas alltmer av en intensifierad sekterism som sprider sig i regionen. Som en följd av det alltmer islamistiskt präglade våldet vallfärdar nu en ny flyktinggrupp till grannlandet Libanon. Det handlar om HBT personer som beskriver en häxjakt på homosexuella i Syrien. Ofta är förövarna tidigare vänner som radikaliserats. Reporter i Beirut frilansjournalisten Alexandra Sandels. Människor och tro.
 
 
Hjälp till tusentals i det palestinska flyktinglägret Yarmouk stoppas av rebellgrupper med anknytning till al-Qaeda
 
Den syriska regeringens hemliga motståndsgrupp i al-Raqqa
 

Syrier chockade över landets förfall

Fredssamtal pågår mellan den syriska regimen och oppositionen i Genève. Tiden är nu mogen att involvera syrier i samtalen om hur rättvisa ska skipas den dag striderna är slut. Den slutsatsen dras i en ny rapport, byggd på djupintervjuer runt om i Syrien. – Vi vill att denna studie ska bli läst i Genève, säger Mohammad al-Abdallah, initiativtagare till rapporten som släpps idag. 

 

 

Armenierna i Syrien efter konflikten
Sedan krigets utbrott har armenierna i Syrien blivit alltmer patriotiska och ser Syrien som sitt hemland, skriver al-Akhbar.
 
Saudiarabiens antiterrorlagar är meningslösa, hur skall de verkställa dem?
Syriens informationsminister säger att 83 nationaliteter slåss i Syrien. Han avvisar Saudiarabiens s.k antiterroristlagar med att de är meningslösa.
 
 
 
Civila från Homs evakueras trotts beskjutning från terrorister
Tros beskjutning lämnade en konvoj med 65 civila från den belägrades staden Homs i söndags, skriver al- Manar.
 
Omkring 1400 saudier slåss i Syrien skriver den saudiska tidningen Al Watan enligt PressTV
 
En vanlig familj, ett fruktansvärt krig
Med jihadister vid dörren, vettskrämda och istället för att riskerar torteras och den oundvikliga döden i händerna på Jabhat al-Nusra sträckte sig Maysoun, Nizar, Karim och Bishr efter handgranaterna. Det är en fruktansvärd historia men ger en grym bild av terrorn och kriget i Syrien, skriver Patrick Cockburn.
 
 
 
Saudiarabien överger rebellerna i Syrien skriver al-Akhbar
 
Slaget om Homs
Patrick Cockburn rapporterar från slaget om Homs. Den syriska armen har omringat den gamla stadsdelen i Homs.
 
FN och den syriska regeringen har nått en överenskommelsen om den belägrade staden Homs.
Den syriska regeringen och FN har kommit överens om att låta civila lämna Homs som har varit belägrat av den syriska armen i 18 månader. Ryssland rapporterade tidigare idag att den syriska regeringen och rebellerna har kommit överens om att släppa in humanitär hjälp i Homs.
 
Den  Kristna dalen i Syrien i skottlinjen

Intensivt slag mellan den syriska armen och extremistiska grupper i Zara som omger korsfararborgen Krak des Chevaliers, ekar i Wadi al-Nasara, Den kristna dalen. Varje dags skördar nya offer. de som inte har flytt har beslutat sig för att inte överge Syrien.

 

Terrorattacker driver Libanon till inbördeskrig

Kriget i Syrien spiller över till Libanon. Flera attacker i Libanon har skyllts på Jabhat al-Nusran som rättfärdiga attackerna med att Hizbollah slåss på den syriska regeringens sida.

Stiltje vid den syriska fronten samtidigt som hat och fruktansvärda händelser skrev varje dag

Rebellerna slåss inbördes, den syriska armens framryckningar har tappat tempo samtidigt som den hårda kärnan blir ännu mer oförsonliga, rapporterar Patrick Cockburn från Syrien.

USA och Turkiet har upptäckt hotet från al-Qaida lite väl sent.
 
Hotet från a-Qaeda har skapats tack vare Turkiet och USAs stöd till oppositionen i Syrien, skriver Chian Celik i Hurriyet Daily News.
 
 
Ankara oroad av hotet från al-Qaida i Syrien
 
Med utan något slut i sikte på krisen i Syrien uttrycker Turkiet en stigande oro över hotet från al-Qaeda i Syrien.

 

Israels underrättelsetjänst säger att nya al-Qaida baser i Turkiet gör det lätt för jihadister att ta sig till Europa.
 
 
 
För att förhandlingar skall ha någon framgång så måste de återspeglarealiteter på marken. USAs utrikesminister John Kerry fortsätter att kräva att president Assad måste avgå. Men varför skulle han göra detta när han kontroller 13 av syriens provinshuvudstäder och sakta men säkert återtar distrikt i Damaskus, Homs och Aleppo.
 

Fredssamtal avbröts efter anklagelser om USA militärt stöd till rebellerna

Sjukhusen fylls av skadade

Jag sköts av en krypskytt i Aleppo förra året säger Mohammed Diab, 21 år, soldat i den syriska armen. Efter tre års inbördeskrig förstör tilltron människor emellan som är nödvändigt för att skapa en gemensam framtid, skriver Patrick Cockburn.

Båda grupper i det syriska inbördeskriget plundrar.

Syrier återvänder till sina svårt förstörda hem

För första gången i det syriska inbördeskriget har en eldupphör överenskommelse i Damaskusområdet resulterat i att rebellerna behållit sina vapen och kontrollerar sitt området i utbyte för att stoppa stridigheterna, skriver Patric Cockburn.

Oskyldiga civila fångades i korselden vid belägringen av Adras.

Rebellerna anklagas för massaker förra månaden och tvingade överlevande att fly eller gömma sig. Rebellerna dödade minst 32 personer som tillhörde alawiter, kristna, druser och shia. De gick från hus till hus med lister med namn. Det rapporteras att de också dödade läkare, sjuksköterskor och arbetare i bageri som slängdes in i ungnen. Patrick Cockburn menar att ingen av sidorna har kraften att vinna.

Sverige borde ta sitt ansvar i Geneve, säger Pierre Schori.

Just nu pågår fredskonferensen i Geneve i Schweiz. Dagens Arena har talat med Pierre Schori, Sveriges före detta bistånds- och migrationsminister och FN-ambassadör (S), om hur han ser på den pågående fredskonferensen.
 

Grupper från den Fria Syriska armen går över till den syriska armen

Indien föreslår en väg ur krisen i Syrien

Kommentar av MK Bhadrakumar till fredssamtalen i Geneve.

Läs Indiens tal vid fredskonferensen.

Mina erfarenheter som chef för FN fredsmission i Syrien

Utifrån mina erfarenheter och hur jag förstår krisen i Syrien hade krisen kunnat lösas om det internationella samfundet hade gett presidenten och hans regering en hederlig väg framåt sommaren 2012. Att rädda ansiktet är mycket viktigare än döden för dessa personer. Men när politiska ledare i USA, Storbritannien och Frankrike gjorde hårda utspel och fördömde president Bashar al-Asad för att blidka sin hemmaopinion stängde man dörren till diplomatisk dialog.

Turkiets flört med jihadism

Frågan om omfattande och varaktig i Turkiets stöd till jihadistiska fraktioner som slås mot den syriska regimen har varit en känslig fråga en längre tid. Turkiets inblandning med extremister har rest seriösa frågor om Ankaras prioriteringar och möjligheten för Turkiets president Erdogans möjligheter att fatta rationella beslut att hantera den syriska kvicksanden längs landets södra gräns.

Lögnmaskinen Rapport

Att Rapportredaktionen totalt okritiskt kablar ut propagandahistorien om att Syriens regering mördat 11 000 fångar är en veritabel skandal.
Inte någon av de självklar invändningarna mot "avslöjandet" fick plats i SVT, som totalt sviker sitt uppdrag.
USA-tidningen Christian Science Monitor framstår som ett lysande föredöme vid en jämförelse.

Rapporten om dödade och torterade i Syren var slarvigt läst

Dan Murphy är kritisk mot rapporten och att massmedia okritisk återger innehållet.

Robert Fisk anser att vi bör ställa kritiska frågor från den av Qatar presenterade rapporten om omfattande tortyr och avrättningar i syriska fängelse.

Syrien och Geneve 2 charad

Geneve 2 har inget med fred att göra. Den här konferensen kommer inte att bidra till ett slut på den syriska tragedin, skriver Pepe Ecsobar i Russia Today-

Ett hårt slag mot fredssamtalen i Geneve när den syriska oppositionen säger att de inte kommer att delta i samtalen om inte FN drar tillbaka sin inbjudan till Iran.
 
 
 
Turkiet uttryckte sina förväntningar på att Iran kan spela en effektiv roll i de kommande fredssamtalen i Geneve.
 

 

De som vill förstöra Syrien delar den syriska oppositionen, säger Assads mediarådgivare i Russia Today.

Yarmouklägret, ett läger utan hopp för ett folk utan land

 
Av lägrets 250000 palestinier, omkring 18000 är kvar, omkring 1500 är döda, många dog av hunger, skriver Robert Fisk.
 
Den syriska regeringen är redo att förhandla om eldupphör i Aleppo med oppositionen och fångutväxling av fångar, Regeringen har överlämnat en plan till den ryska utrikesministern.  
 

 Nya analyser av raketer som användes vid kematacken i Syrien ifrågasätter USAs påstående om den syriska regimens skuld.

 http://rt.com/news/study-challenges-syria-chemical-attack-681/

Rivaliteten mellan Qatar och Saudiarabien splittrar oppositionen.

Rivaliteten mellan Qatar och Saudiarabien har underblåst motsättningarna inom den syriska oppositionen, något som riskerar att förhindrar att rebellerna kan uppträdande enat på fredskonferensen i Geneve.

 

SNCC har beslutat att inte delta i fredskonferensen i Geneve


The Syrian National Coordination Committee, SNCC, har enligt FN:s sändebud för Syrien beslutat att bojkotta fredssamtalen i Geneve.

 

Prins Bandar hjärnan bakom Saudiarabiens terronätverk

Säger James Petras, professor vid Binghamton universitet i New Yourk till Press TV

 
 
I det palestinska flyktinglägret Yarmouk i Damaskus svälter många människor ihjäl. Beväpnade grupper i lägret har hindrat PLO från att föra in mat.
 

Eldupphör i Aleppo och fångutväxling diskuteras i Geneve

USA, Ryssland och FN arbetar för att få de väpnade grupperna att sitta ner för fredssamtal och förtroendebyggande åtgärder som fångutväxling och förhoppningsvis lokala eldupphör.

Den syriska armen gör ytterligare framsteg i Aleppo

Den syriska armen har lyckats återta full kontroll över fyra provinser i Aleppo efter hårda strider.

 
 

Mins 18 personer dödades, inklusive kvinnor och barn, när en bilbomb exploderade när en skola i byn Al-Kafat i central Syrien.

En turkisk skola tvingades stänga när strider mellan olika rebellgrupper slogs nära den syriska gränsen till Turkiet.

Den s.k. moderata syriska oppositionen har inget inflytande i Syrien

 
Väst försöker nu skapa en bild av att en ny front med mer moderata rebeller har skapats lagom inför förhandlingarna i Geneve i slutet av januari. Sanningen är en stor majoritet av rebellerna i Syrien är ideologiskt allierade med Al-Qaida, skriver Phil Greaves i Global Research.
 

Kampen om Syrien – ett krig genom ombud

Det är kall arabisk vinter. Fjärran känns den arabiska vårens rop på frihet och social rättvisa. Syrien är en vattendelare som skär genom hela Mellanöstern. Kampen om Syrien har blivit ett krig genom ombud mellan Iran och Saudiarabien, skriver Bitte Hammargren. 

Våga se sanningen om kriget i Syrien

Tystnad råder kring Syrienkonflikten, påtalades med rätta på Brännpunkt 23/12. Och i jämförelse med Vietnamkriget, ett halvsekel av Palestinakonflikt och det så kallade kriget mot terrorismen efter 11 september 2001 så framstår bristen på politisk debatt kring det kanske hetaste inbördeskriget i modern tid som bedövande. Det skriver Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet

 
Medan de krigande parterna var upptagna med att låta döden regna över Aleppo samlades många aleppobor till en åttadagars festival för att fira livet i en tid av krig.
 

 

Den turkiska regeringen förhindrar polisen att undersöka lastbilar på väg till Syrien som rapporterats regelbundet transporterar vapen.

Mysteriet tätnar kring en beslagtagen trailer som anklagas för att transportera vapen till Syrien efter det att regeringen förhindrat polisen att undersöka lasten, skriver Hurriyet Daily News.

 
 
Kritiker menar att västvärlden är ovilliga att hålla Saudiarabien och gulfmonarkierna ansvariga för att finansierar extrema sunnijihadister genom privata donationer, skriver Patrick Cockburn.
 
 
Den franska presidenten Froncois Hollande säger vid ett besök i Riyadh att det inte finns någon politisk lösning på krisen i Syrien så länge Bashar al-Assad finns kvar vi makten.
 
 
Robert Fisk kommentar i The Independent till det senaste bombdådet i Beirut som dödade bland annat den tidigare libanesiske finansministern.
 
I Al-Akhbar fråga sig chefredaktören Ibrahim al-Amin vem kommer att dra fördel av mordet?
 
 
 
 
I Idlib i Syrien är det nu inte tillräckligt att se Muhammed som en profet för att bli betraktad som muslim. Fast druser i Syrien, Libanon och Saudiarabien officiellt ses som muslimer har nu “Islamic State of Iraq and Syria” krävt att att de konverterar till islam, annars.
 
 
 
I en intervju i Al-Akhbar understyker patriarken av den grekisk-katolska kyrkan i Syrien att takfiris hotar alla syrier, men kristna är speciellt utsatta. Han poängterar att de inte stödjer någon speciell regim, utan ett Syrien som hemland som inrymmer alla olika grupper och möjligheten att leva i fred. Takfiris är främmande grupper i Syrien och även muslimer är rädda för dem.
 
 
Det behövdes endast två självmordsbombare för att förstöra de äldsta offentliga sjukhuset i Syrien. Den 20 december tog rebeller kontrollen över sjukhuset och reducerade det till en ruin, skriver Al-Akhbar. Sedan konfliktens början har armén och rebellerna slagits om sjukhuset. Sjukhuset som ligger på en höjd har haft en viktig strategisk placering.
 
 
En kurdisk demonstration till stöd för kurderna i Syrien som angripits av rebeller angreps av turkisk polis.

Vad var det som dödade en man vars liv för president Assad var värdefullare än någon annan utlänning i Syrien? frågar sig Robert Fisk i The Independent.

 
 
Situationen i östra Ghouta utanför Damaskus har dramatiskt förändrats sedan början av konflikten för två år sedan. Vad som började som fredliga protester växte efterhand till inkludera beväpnade lokala grupper, sedan kom olika grupper styrda av varierande fraktioner. Det nuvarande slaget om Ghouta bestämmer ödet för Army of Islam. Antigen tar den syriska armen över staden och gör den till en försvarslinje för Damaskus eller så blir detGhouta en bas för fortsatta angrepp på Damaskus, , skriver Al-Akhbar.

USA vill skaka hand med al-Qaidas i Syrien

USA vill möta Syriens Islamic Front. USA flörtar med med grupper som samarbetar med al-Qaeda för att vinna några extra poäng i Geneve. Islamic Front ser ut som ett vinnande kort för USA gentemot Ryssland.

 

Med eller utan västvärlden, Saudiarabien redo att agera på egen hand i Syrien

Saudiarabien avser att driva en självständig politik i Syrien efter det att USA bestämt sig för en diplomatisk lösning av krisen i Syrien och i relationen till Iran. Den saudiske ambassadören i Storbritannien säger att man kommer att arbeta för en regional fred utan västvärldens stöd.


'With or without West': Saudi Arabia ready for unilateral action on Syria

 

The West has put Middle East at risk by failing to intervene in Syria and making overtures to the new Iranian regime, says senior Saudi diplomat

 

Tortyr och summariska avrättningar i ISIS hemliga fängelser

Amnesty kräver att det militära stödet till ISI upphör och att speciellt Turkiet måste se till att inte ISA kan utnyttja turkiskt territorium för att föra vapen rekryter till Syrien.

Slaktades som får

Överlevande från Adra, ett samhälle 20 kilometer norr om Damaskus, ger nya detaljer från islamistiska rebellers illdåd. I Adra rapporteras det att minst 80 människor skall ha mist livet, skriver Russia Today.

 

Påståendet att väst har upphört att förse oppositionen med vapen är enbart retorik

Vi kan under inga omständigheter bortse från Natos, Turkiets, USAs och Israels roll i stödet till de så kallade frihetskämparna i Syrien, säger Michel Chossudovsky, chef för The Center for Research on Globalization, till Russia Today.

 

Den brittiske medborgare hittades död i ett syriskt fängelse dagar före han skulle överlämnas till den brittiske parlamentsledamoten Gerorge Galloway.

En skandal som oundvikligen kommer att genera både president Assad och den brittiska regeringen. En brittisk medborgare, som fängslats av den syriska säkerhetstjänsten, hittades död i ett fängelse i Damaskus endast fyra dagar före han skulle överlämnas till den brittiske parlamentsledamoten George Galloway för att återvända till Storbritannien på order av Assad, skriver Robert Fiks i The Independent

 

Saudiarabien har förlorat slaget om Damaskus

Inför fredskonferensen i Geneve i januari genomförde den av Saudiarabien uppbackade oppositionen flera angrepp på olika fronter för att stärka sina positioner, men misslyckades med att göra några framsteg.

30 länder, däribland Iran och Saudiarabien, är inbjudna till fredskonferens i Geneve i januari 2104.

Vems sarin?

Barak Obama berättade inte hela historien när han försökte slå fast att det var Bashar al-Assad som var ansvarig för attacken med kemiska vapen i Damaskus i augusti i år. Han berättade inte att USA viste att den syriska armen inte var den enda parten i krigets Syrien som hade tillgång till sarin. En månad före attacken hade amerikanska underrättelseagenter i flera hemliga dokument dokumenterat att al-Nusra Front hade lärt sig tillverka och var kapabla att hantera större mängder sarin. När attacken inträffade borde man misstänkt al-Nusran istället valde man att peka ut assadregimen för att rättfärdiga en attack, skriver Seymour M. Hersh i London Review of Books
 

Hur den syriska oppositionen blev kidnappad

Den tidiga militariseringen av de civila protesterna omöjliggjorde alla möjligheter för fredliga förändringar och skapade den största humanitära krisen i världen idag. Militariseringen öppnade dörren på vid gavel för utländsk militär och politisk intervention.

 
Alla vet varifrån al-Qaida får sina pengar. Men då våldet är sekteristiskt bryr sig inte västvärlden då den riktar sig mot shiamuslimer.
Donatorer i Saudiarabien har spelat den huvudsakliga rollen i att skapa och upprätthålla sunnijihadistiska grupper de senaste 30 åren. Men USA och dess allierade har sedan 9 september visat en förvånansvärt återhållsamhet när det gäller till att sätta press på Saudiarabien och gulfmonarkierna att stoppa sin finansiering av dessa grupper.
 
Utländska jihadister använder sig av Turkiet som en trygg bas för att slåss emot den syriska armen, rapporterar Turkiet.
 

SR Ekot: Syriska aktivister flyr från al-Qaida

Många syriska journalister och aktivister flyr nu från norra Syrien efter att al-Qaidagruppen ISIS tagit kontroll över stora delar av området. Anwar är en av många. De senaste veckorna har två aktivister dödats och ett tiotal kidnappats bara i Aleppo och gruppen har hotat att kidnappa fler.

Från rebeller till krigsherrar

Den Fria Syriska Armen började som en mindre grupp som kämpade mot Assad. Idag har man övergett kampen för att störta Assad till att tjänar miljoner på utpressning och mutor, skriver Daily Telegraph.

En miljon syrier svälter

Inte kunnat nås på ett år Minst en miljon människor i Syrien är utan mat eftersom strider och vägspärrar stoppar hjälpsändningarna.

FN: al- Assad skyldig till krigsbrott - Nyheter | SVT.se

Bevis som indikerar att president Bashar al- Assad och hans anhängare har gjort sig skyldiga till krigsbrott och brott mot mänskligheten har  uppdagats, säger Navi Pillay, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, i dag, enligt AFP

Den kommission som kort efter krigsutbrottet började undersöka kränkningar av de mänskliga rättigheterna har även tidigare anklagat den syriska regimen för övergrepp, men undvikit namns nämnande och inte förrän nu öppet utpekat al-Assad.

Navi Pillay upprepade också sin uppmaning om att förbrytelserna ska tas upp i Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

– Nivån på grymheten i de övergrepp som begås av aktörer på båda sidor är närmast ofattbar, säger hon

  • TT

Kurder söker autonomi i ett federalt Syrien

Syrias Democratic Union Party (PYD) hoppas kunna skapa en autonom kurdisk region i ett federalt Syrien, säger PYDs ledare i en intervju till Agence France Press.

http://www.hurriyetdailynews.com/kurds-seek-autonomy-in-a-federal-syria-top-official.aspx?pageID=238&nID=58868&NewsCatID=352

Nära ett sekel efter folkmordet på armenier dödas de i Syrien
 
I Aleppo har den armeniska kyrkan blivit vandaliserad av den Fria Syriska Armen, de “goda” rebellerna som slås mot Bashar al-Assad regim och finansierade  och beväpnade av USA och Gulfstaterna. I Raqqa, som kontrolleras av salafisterna, har de skräpat ner de armeniska katolikernas kyrka och eldat upp inredningen. Många hundra turkar har anslutit sig till grupper med anknytning till olika al-qaida och deltar i angreppen på armenier, ett sekel efter det ottomanska riket genomförde sitt folkmord på armenier. Korset på kyrktornet har ersatts med en Islamic State of Iraq och Levantens flagga.
 
 
 
 
 
Europeiska ambassadörer gör diskreta besök till Syriens huvudstad Damaskus i ett försök att återupprätta diplomatiska kontakter med den syriska regeringen, säger diplomatiska källor enligt Press TV.
 

Gasen styr aktörer i Syrien

På Syriens slagfält förs krig genom ombud. Denna kamp handlar också om vem som ska kontrollera framtidens energikorridorer till Europa. Ryssland, Qatar och Iran har världens största reserver av naturgas och står på olika sidor i Syriens krig, skriver SvD

 
Historien om hur en påstått antik bibelurkund skulle finansiera delar av kriget i Syrien. I slutet av oktober kontaktades biskopen i Linköping av en man som snabbt ville ha ett möte för att diskutera "historiska dokument" som han hade räddat från Syrien. Stiftsantikvarie Gunnar Nordanskog och diakonen Susanna Löfgren blev inkallade att vara med. Sveriges Radios reporter Kajsa Norell åkte till Linköping och träffade dem.
 

Den Fria Syriska Armen säger nej till eldupphör för fredssamtal

Ledaren för den Fria Syriska Armen säger att de inte kommer att delta i fredskonferensen i Geneve och att de kommer att fortsätta för att störta president Bashar al-Assad. Hans inställning visar hur svårt det är att få den splittrade oppositionen till förhandlingsbordet.

http://www.todayszaman.com/news-332405-free-syrian-army-says-no-ceasefire-for-geneva-talks.html

Turkiet och Iran uppmanar de stridande till eldupphör

http://www.todayszaman.com/news-332512-turkey-iran-call-for-syria-ceasefire-before-geneva-2-talks.html

Turkar oroar sig för att deras söner åker till Syrien för att slåss

Abu Huseyin säger at han sänt dussin människor från den avlägsna staden i sydöstra Turkiet för att delta i islamistiska grupper i norra Syrien och han tänker fortsätta att hjälpa dem att fullfölja sin skyldighet gentemot gud.

Hundratals turkar tros vara bland de tusentals utländska rebeller som slåss i Syrien för att störta president Bashar al-Assad. Risken är att de kommer tillbaka och utför attacker i Turkiet.

 
Ankara säger att 500 turkar har anslutit sig till Nusa Front och ISIL i Syrien
 
En regeringsrapport som publicerats i turkiska tidningar säger enligt al-Manar nyhetsbyrå att 500 turkar har anslutit sig till al-Nusra Front och Islamic State of Iraq and the Levant. Några av dem har tränats i al-Qaeda träningsläger i Afghanistan och Pakistan.
 
http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=122748&cid=22&fromval=1&frid=22&seccatid=55&s1=1

 

Fredskonferens om Syrien den 22 januari

Den syriska regeringen och oppositionen kommer att träffas i Geneve för fredsförhandlingar säger FN.

http://www.hurriyetdailynews.com/syria-peace-conference-on-january-22-un.aspx?pageID=238&nID=58483&NewsCatID=359

Ett stort anta rebeller dödades i slag om östra Ghouta

Mer än 50 rebeller från al-Nusran och Islamic state in Irak och Levanten dödades i hårda strider i östra Ghouta.

http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=122450&cid=23&fromval=1&frid=23&seccatid=20&s1=1

http://www.todayszaman.com/news-332246-scores-killed-as-opposition-forces-battle-to-break-siege-of-damascus-suburbs.html

 
Media i väst ignorerar massaker av kristna i Syrien
 
Kristna i Syrien kritiserar massmedia i väst för blunda inför massakrer som extrema islamister utför på kristna i Syrien. Fler kristna flyr nu från sina hem i norra Syrien. Kristna säger att kidnappningar, avrättningar och våldtäkter utförs av takfirimilis och den så kallade Fria Syriska Armen.
 

Sveriges Radio: Kristna soldater på flykt från Syrien

Flyktingkatastrofen i Syrien fortsätter att växa, och i Människor och tros serie om de kristna som flyr kriget hör ni soldater som hoppat av Bashar al-Assads armé berätta att de känner sig tvingade att välja mellan regimen och oppositionen. Reportage från Istanbul av Åsa Furuhagen. En rapport om abort, sexualundervisning och kvinnors sexuella hälsa buades ut av europaparlamentet. Nu ska den upp i jämställdhetsutskottet igen, men varför väcker den så starka rekationer? Reportage av Jalal Lalouni och samtal med Brysselkorrespondenten Jens Möller. Hör också om protester mot den första planerade moskén i Aten och ett samtal med Helena Andersson Bromander, som skrivit en föreställning om att förlora ett barn.
 

 

Det drar ihop sig till en konfrontation i Qalamoun, ett berg i västra Syrien norr om Damaskus nära gränsen till Libanon.

Qalamoun är inte som Qusayr som lät sig köpas av shiterna. I Qusayr var där inga riktiga islamister. Idag har vi al-Nusra Front, al-Ahrar, the Hreen Brigade, Islamic State of Iraq och Syrien. Det uppskattas att det finns mellan 8000-15000 rebeller Qalamoun, skriver A-Akhbar.

http://english.al-akhbar.com/content/al-akhbar-qalamoun-cave-commandos-vow-move-war-lebanon

En grupp rebeller med band till al-Qaeda har tagit över en stad vid gränsen till Turkiet.

En rebellgrupp med band till al-Qaeda har tagit över en stad vid gränsen till Turkiet och arresterat deras ledare.

http://www.todayszaman.com/news-332088-al-qaeda-affiliate-captures-syrian-town-on-border-with-turkey.html

Jihadister från Tjetjenien

I The Wall Street Journal beskrivs hur militanta islamister från Chechenien förenat sig i ett internationellt jihad och nu slåss i Syrien tillsammans med de av väst uppbackade rebellerna.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303309504579181962177007316

USA varnar för att fler rebeller strömmar till Syrien

Antalet utländska jihadister i Syrien ökar när nu kriget går in på sitt tredje år. Det här reser oro för att alltfler al-Qaidatränade rebeller kommer att sprida sin ideologi och sedan återvända till sina hemländer för att där genomföra attacker mot västerländska mål, skriver Washington Post

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-officials-warn-of-insurgents-streaming-into-syria/2013/11/20/eeca04ac-523b-11e3-9fe0-fd2ca728e67c_story.html

 
Turkiet konfronteras nu med sitt stöd till den väpnade oppositionen med al-Qaeda längs dess gräns
 
En grupp lierad med al-Qaeda kontrollerar vägen från deras nyckelgränsövergång söderut in i Syrien. Det här representerar  Turkiets det bakslag som deras politik i den syriska konflikten kommit att bli.
 
I mer än ett år har Turkiet blundat för att tusentals utländska frivilliga från hela den muslimska världen strömmat genom deras land för att slåss tillsammans med rebellerna i Syrien. Kanske kalkylerade man med att rebellerna skulle störta president Bashar a—Assad. Nu har extremisterna ökat i antal och utgör flertalet längs Syriens  norra gräns. Det här gör att al-Qaeda för första gången finns längs Natos norra gräns och väcker fruktan för konflikter längs den norra gränsen skall spilla över till Turkiet. Det här exponerar hur fruktansvärt fel Turkiets ansträngningar att störta Assad har gått, skriver Washington Post. I stort sett alla de utländska rebeller med anknytning till Al-Qaeda som finns i norra Syrien har rest genom Turkiet. De har flugit till Istanbul och sedan transporterats till gränsen.
 
 
 
 
De syriska rebellernas konkurrens om vapen och pengar har blivit brutalare
 
Rebelledare Riad al-Ahmed dog inte något slag mot den syriska armen, likt många i Fria Syriska Armen. Han dödades av andra rebeller i en kamp om pengar och vapen. Medan kriget fortsätter krymper resurserna för oppositionen, det här eldar på konflikter mellan olika fraktioner för tillgång  till vapen. Konkurrensen om vapen längs den turkiska gränsen växer snabbt. För att få tillgång på kontanter ägnar man sig åt kidnappning. Det mesta av pengarna går åt till att köpa vapen. Rebelledaren Ahmed var den högst rankade officeren från den syriska armen som gått över till rebellerna, kidnappades i januari. Kidnapparna tog ut hans ena öga och krävde 300.000 euro för att släppa honom. Då de inte fick någon lösensumma hittades han senar död.
 
 
Den syriska regeringen gör framsteg på slagfältet
 
Den syriska regeringen stora framsteg i Damaskus förorter ökar trycket på rebellerna i den norra delen av Syrien, något som kommer att komplicera det för väst försök att övertala rebellerna att delta i de planerade fredssamtalen, skriver Washington Post. Fem städer söder om Damaskus har erövrats av den syriska armen de senaste tio dagarna. I Aleppo där en rebelledare dödades tvingades rebellerna att uppmana alla oppositionsgrupper att komma till Aleppo.
 
 
 
Den syriska armen avancerar i Aleppo
 
Styrkor lojala till president al-Assad erövrade i fredags de sista tre städer sydost om Aleppo, uppger den syriska statstelevisionen enligt Al-Akhbar. Erövringarna runt Damaskus och Aleppo stärker regimens positioner inför fredsförhandlingarna i Geneve.
 
 
Den galna kungen
 
Den man som styr kriget för den saudiska familjen är deras chefsspöke Bandar bin Sultan . Han är en man utan skäl och samvete, hann driver sin linje till vilket pris som helst, skriver chefredaktören för Al-Akhbar.
 
 
 
Syrisk flygförsvar besvärade turkiskt jaktflyg genom att låsa sina radar mot dem.
 
Att låsa sina radar innebär att missiler hade de turkiska planen som mål och var redo att avfyras.
 
 
Massmigration är inget nytt i Mellanöstern men i den omfattning som nu sker har det en förödande effekt, skriver Robert Fisk i The Independent.
 
 

Svensk predikar jihad för unga syrier

En svensk man predikar jihad för unga pojkar på landsbygden utanför staden Aleppo i Syrien. Ekot har tagit del av ett videoklipp där han uppmanar barnen att dö för Gud. Folkrättsprofessor Said Mahmoudi menar att mannen försöker rekrytera barnsoldater. Att rekrytera barn till krig är ett brott mot svensk lag och dessutom ett krigsbrott enligt den Internationella brottmålsdomstolen ICC.

" – Det innebär att om åklagaren gör samma bedömning som jag gör, av vad man hör, att det egentliga syftet är att rekrytera barn till krigföring, då har han begått ett brott enligt svensk lagstiftning, så det är straffbart, säger Said Mahmoudi.

Men han är ju inte i Sverige när han gör det, spelar det någon roll?

– Nej, det spelar ingen roll, det står det väldigt tydligt i den rapport vi lämnat till Barnrättskonventionen att brottet är kriminaliserat oavsett om det begås i eller utom Sverige.

Ekot har sökt mannen via mejl i över två veckor, utan att få svar. Vi har också varit i kontakt med hans släktingar i Sverige. De vill inte kommentera filmen och heller inte ge oss något telefonnummer till honom.

Kajsa Norell
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Carolina Jemsby
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

"
 
 
Assadregeringen och regeringen har gjort en överenskommelse att lätta på blockaden av en rebellkontrollerad stad nära Damaskus. Överenskommelsen innebär att för första gången på en vecka kommer det in mat till staden, säger en aktivist. Överenskommelsen är den senaste i en rad överenskommelser mellan regeringen och olika rebellgrupper den senaste månaden.Samtidigt träffas de av västvärlden uppbackade rebellerna i Istanbul för att diskutera om de skall delta eller inte i fredssamtalen i Geneve.
 
 
 
 
Jesuiterna välkomnar Påvens senaste uttalande o Syrien och de stödje fredsprocessen i Syrien.
 
 

Saudiarabiens skuggkrig i Syrien

Saudiarabien har gett upp hoppet om att USA vill försöka störta Assadregimen. De gör nu egna försök på att själv på att träna rebellerna. De har vänt sig till Pakistan för att hitta instruktörer att göra detta. Deras ambition är att träna mellan 5000-10000 rebeller, skriver Foreign Policy.

Turkisk polis stoppade trailer fullastad med stridsspetsar nära den gränsen till Syrien

Turkisk polis har stoppat en trailer lastad med 1200 stridsspetsar i södra Turkiet i Adna-provinsen.

 

Konflikten i Syrien skapar konflikt i det turkiska parlamentet.

Konflikt uppstod i det turkiska parlamentet när oppositionens ledare berättade att Turkiet uppmanat Syrien i början av konflikten att dela makten med muslimska brödrarsällskapet.

 

Rebellerna förlorar mark i norra Syrien

Den syriska armen utnyttjar splittringen mellan olika oppositionsgrupper i norra Syrien och tar över områden som har kontrollerats av oppositionen. Avhoppet i söndags av en av de ledande företrädarna för den Fria Syriska Armen understryker problemet för oppositionen att behålla kontrollen av delar av norra Syrien. Ett exempel på detta är när den syriska armen i fredags erövrade den strategiskt viktiga staden Safira sydöst om Aleppo, skriver The Washington Post.

 

Ledaren för FSA militära råd hoppar av

Presidenten för Den Fria Syriska Armens militära råd i Aleppoprovinsen lämnade i söndags sitt uppdrag i protest mot vad han beskrev bristen på vilja till enhet inom oppositionen. Detta har lett till att man förlorat områden och försörjningsleder, säger han i ett videouttalande..

Turkiet bordade ett fartyg med kemikalier på från Syrien

 

 

Turkiska myndigheter har lagt beslag på en stor mängd kemikalier som illegalt var på väg från Syrien till Turkiet vilka kan användas för framställning av vapen.

Syrien har förändrats

Media bevakar endast militära, diplomatiska och humanitära händelser. De ignorerar de djupgående förändringar som Syrien genomgår. Men man överlever inte i ett hav av våld om man inte i grunden förändras. Thierry Meyssan rapporterar från Damaskus där han bott i två år och beskriver utvecklingen.

 

 
 
Kajsa_Norell_o_Carolina_Jemsby.jpg
 
Journalisterna Kajsa Norell och Carolina Jemsby på Ekot avslöjar att Haythem Rahmeh inte bara har smugglat vapen till Syrien, han har också grundat en egen välutrustad milisgrupp. Haythem Rahmeh var imam i Stockholms moské fram till våren 2012. Milisgruppen kallas Comission for Civilians protection och på organisationens hemsida och youtube-kanal har man publicerat hundratals klipp med milisgrupperna där de bär uniformer med organisationens logga och avfyrar vapen. Haytham Rahmehs milisgrupp CPC, samarbetar på marken med Al Qaidatrogna grupper i Syrien. CPC har enligt uppgifter till Ekot, starka band till Muslimska Brödraskapet. Aron Lund, journalist och Syrienkännare medverkar.

Rikskriminalen tar upp vapensmuggling

Rikskriminalen tar upp vapensmuggling
Fredag 01 november 2013 kl 16:18, Nyheter (Ekot)

Efter Ekots avslöjande att den förra imamen i Stockholmsmoskén, Haytham Rahmeh, smugglar vapen till Syrien och har startat en egen milis, har nu Rikskriminalpolisen tagit upp saken.

Möte med internationella åklagarkammaren

 

 

Journalisterna Kajsa Norell och Carolina Jemsby på Ekot avslöjar att Haythem Rahmeh inte bara har smugglat vapen till Syrien, han har också grundat en egen välutrustad milisgrupp. Haythem Rahmeh var imam i Stockholms moské fram till våren 2012. Milisgruppen kallas Comission for Civilians och på organisationens hemsida och youtube-kanal har man publicerat hundratals klipp med milisgrupperna där de bär uniformer med organisationens logga och avfyrar vapen.
 
  
Journalisterna Kajsa Norell och Carolina Jemsby på Ekot  avslöjar att den tidigare imamen vid en av Sveriges större moskéer, sedan ett och ett halvt år smugglat stora mängder vapen till rebellerna i Syrien.
 

En tidigare imam vid en av Sveriges större moskéer, har sedan ett och ett halvt år smugglat stora mängder vapen till rebellerna i Syrien.

Det kan Ekot avslöja i dag. Enligt Thomas Tjäder, säkerhetspolitisk expert på ISP, Inspektionen för strategiska produkter, myndigheten för kontroll av vapenexport, är vapensmuggling till Syrien ett brott mot krigsmateriellagen och kan ge upp till fyra års fängelse.

 

Israels angrepp på Syrien är ett sätt att sabotera de planerade fredssamtalen

Israels flygangrepp på en syrisk bas nära Latakia i tisdags har flera syften, inte minst att sabotera Syriens fredsförhandlingar, säger den tidigare senatorn och utrikesanalytikern James Petras till Russian Today.

 You Tube: Haythem Rahmeh

Det syriska lidandet förstummar oss

Det är nästan ingen som vill tala om Syrien längre. Blodbadet fortsätter med oförminskad styrka, från regimens sida och från rebellernas sida – som i sin tur är uppdelade i många fraktioner som inbördes bekämpar varandra. På senare tid har det en viss förändring i den allmänna synen på den syriska frågan blivit tydlig i västvärlden. Avskyn för den sittande diktaturen består, men allt fler känner en växande oro för vart delar av den syriska oppositionen är på väg, skriver Göran Greider i Dala-Demokraten. Pengar och vapen pumpas in från skrupellösa arabstater till stöd för jihadister som ytterst syftar till att etablera en religiös stat av värsta sort. Skulle Assad störtas i morgon dag är det sannolikt att Syrien kommer att gå in i ännu ett blodbad där etniska och religiösa rensningar står för dörren.

 

Kriget i Syrien är inte ett krig mellan sunni och shia

Den som fortfarande tror att kriget i Syrien är ett krig mellan sunni och shia borde tala med syrierna själva, skriver Nadezhda Kevorkova i Russia Today. Två och ett halvt års försök att splittra Syrien i olika grupper har misslyckats på grund av giftermål över religionsgränserna. Min frua är shia. Om vi skulle bry oss om skillnaden mellan sunni och shia skulle vi inte ha gift oss. Ingen i Syrien gör sådana skillnader, säger Zahir.

Rysslands kommentar till resultatet av ”Syriens vänners” möte i London

Ryssland kritiserar deras slutdokument för att de hotar med militära åtgärder, vilket Ryssland menar är helt oacceptabelt.

Nästa stora slag kommer att stå om västra Ghouta

Det finns klara indikationer på en nära förestående slag om västra Goutha, ett jordbruksområde utanför Damaskus. Slaget kommer att få långgående strategisk betydelse, speciellt i att det kommer att utöka den säkra zon som skyddar Syriens huvudstad, skriver Al Akhbar.

 
Västerländska och arabiska krafter kom på tisdagen överens med syriska oppositionsledare att president Bashar al-Assad bör undantas från en eventuell framtida regering, men manade rebellerna att delta i en fredskonferens i Genève.
Western and Arab powers agreed with Syrian opposition leaders Tuesday that President Bashar al-Assad should be excluded from any future government, but urged the rebels to take part in a peace conference in Geneva.
 
British Foreign Secretary William Hague said after a meeting in London that the rebels had to overcome their differences and commit themselves to the talks in the Swiss city that are due to take place in late November.
 
But a defiant Assad said he was willing to run for re-election in 2014, a move further likely to anger a key rebel group that has so far refused to take part in the Geneva 2 conference if regime figures are present.

“Syriens vänner” och den av västvärlden uppbackade oppositionen möts i London

De så kallade Syriens vänner möts i London för att övertala den av västvärlden uppbackade oppositionen att delta i den planerade fredskonferensen i Geneve näst månad. “Syriens vänner” består av USA, Frankrike, Storbritannien, Saudiarabien, Egypten, Tyskland, Italien, Jordanien, Qatar, Turkiet och Föreniade Arabemiraten.

Tyska medborgare slåss i Syrien på jihadisters sida

PressTV uppger att enligt Der Spiegel så har 200 tyska medborgare rest till Syrien och slåss på Tafiris sida mot den syriska regeringen. Man ingår i en speciell tysk grupp i Syrien.

 
 
Det tros vara så många som 1.000 väpnade oppositionsgrupper i Syrien, vilka beräknas ha 100.000 soldater under sitt befäl. Många av grupperna är små och verkar på en lokal nivå, men ett antal har dykt upp som starka krafter med "dotterbolag" över hela landet eller i bildade allianser med andra grupper som delar en liknande agenda. BBC News listar de mest framträdande.
 
There are believed to be as many as 1,000 armed opposition groups in Syria, commanding an estimated 100,000 fighters.Many of the groups are small and operate on a local level, but a number have emerged as powerful forces with affiliates across the country or formed alliances with other groups that share a similar agenda. The BBC News website looks at the most prominent.
 
 
 
“Syriens vänner” och deras favoritländer i Mellanöstern träffas i London tillsammans med oppositionen för att försöka övertala dem att komma till Geneve för fredssamtal tillsammans med Bashar al-Assads regering.
 
 
 
 
Saudarabien, Turkiet och andra regionala stater som stött de syriska rebellerna måste erkänna sitt misslyckande att störta den syriska regeringen. Nu måste man delta att med gemensamma ansträngningar för att finna en politisk lösning av konflikten, säger Hizbollahs generalsekreterare Hassan Nasrallah. I sitt första tv-tal på över en månad säger Nasrallah att dialog är den enda vägen att lös den syriska konflikten.
 

Erdogan, de syriska rebellernas ledande allierad, tvekar

Erdogans Syrienpolitik har underminerat Turkiets roll i Mellanöstern. Samtidigt är hans Syrienpolitik djupt impopulär i Turkiet, den har blivit en allt större huvudvärk, skriver New York Times.

Redan från början har de syriska rebellerna haft ett starkt stöd av Turkiets premiärminister Erdogan. Han har sett till att hålla den syriska gränsen öppen för rebellerna, tillåtit rebeller ha en säker tillflykt i Turkiet och tillåtit att vapen och ammunition pengar har nått rebellerna.

Men nu har Turkiet hamnat i samma position som rebellernas uppbackare, inklusive USA, och blivit oroade över att radikala islamister har kommit att dominera bland rebellerna. Erdogans Syrienpolitik har slagits i spillror och han har inte kvar några allierade i Syrien. Erdogan själv har blivit kritiserad för att han tillåter att vapen når jihadisterna.

Nu är det omöjligt att besegra Syrien

Situationen i Syrien är ett misslyckande för USA och Israels planer. Att USA ställde in sina planer att bomba Syrien är en seger för Syrien, Hizbollah och BRIC-länderna. Vad vi nu ser är att ny världsordning växa fram, vi ser än så länge endast fragment av detta, säger den libanesiske den tidigare generalen Amine Hotait till Ruassia Today.

 

 

Sveriges regering måste ta avstånd från extremismen i Syrien

NuriKino.jpg 

Journalisten Nuri Kino på SVT-debatt: Allt fler rapporter från Syrien talar om riskerna för att en fundamentalistisk tolkning av islam kan komma att dominera i stora delar av Syrien. När landet nu får domstolar vars lagar grundar sig på fundamentalistisk islam, är det hög tid att för den svenska regeringen att reagera. Hur mycket pengar skickar Sverige till den syriska oppositionen? Hur mycket av dessa går till att starta islamistiska domstolar?

Turkiet går sin egen väg i Mellanöstern

I en artikel i Washington Post diskuterar författarna till artikeln Turkiets strävan till en självständig politik i Mellanöstern och hur den inte alltid passar USAs intressen. Man beskriver hur Turkiet upplåtit sitt territorium åt olika rebellgrupper i Syrien, hur de förser radikala jihadister med vapen, och transporterar dem till den syriska gränsen. Turkiet började redan 2011 att stödja rebellerna med vapen och pengar logistiskt stöd av vapen från Qatar och Saudiarabien och senare också från USA. Den turkiska gränspolisen låter radikala rebeller ta sig in i Syrien för att slåss mot kurdisk milis. Det framgår också att den turkiska flygplatsen Hatay fungerade som flygplats för rebeller som flögs hit som skulle till Syrien för att slåss.

 

Rebellerna avrättar och tar gisslan

Beväpnade grupper i Syrien dödade minst 1900 personer och tog 200  som gisslan i Latakigaregionen den 4 augusti skriver Human Right Watch. HRW pekar ut fem grupper som i huvudsak ansvariga för vad som hänt, bl.a. Jabhat al-Nusra. HRW uppmanar regeringar att inte tillåta dessa grupper att använda deras territorium för att förse dem med vapen, ammunition och annat material. I rapporten pekas Turkiet ut varifrån smugglingen av vapen sker och att rebellerna får vård i Turkiet. 

Der Spiegels intervju med Syriens president Bashar al Assad är anmärkningsvärd på många sätt. 

Jag har absolut inget emot "skjutjärnsjournalistik" med hårda frågor i sak, men den tyska intervjun väcker obehagliga historiska minnen av tyska attityder till andra folk och stater, skriver Stefan Lindgren.
 
 
 
En SNC, en nyckelgrupp inom den syriska oppositionen, meddelade i söndags att det inte tänker delta i Geneve. Om National Coalition trots detta skulle deltar kommer de att lämna koalitionen, säger SNC president George Sabra.
 
 
 
 
Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger att oron för al-Qaeda kan ge Syriens president al-Assad visst andrum  men till slut kan han eventuellt tvingas avgå. Han tror inte att oron för al-Qaeda hjälper honom i det långa loppet, säger Carl Bildt till Hurriyet Daily News.
 
   
 
Turkiets utrikesminister svarade i fredags på Human Rights Watch (HWR) påstående att Turkiet stödjer terrorister i deras krig mot Syriens regering som oacceptabla, skriver Todays Zama. Enligt HWR rapport som publicerades fredags har radikala grupper gått in i Syrien från Turkiet med vapen och andra förnödenheter och kunnat återvända till Turkiet för medicinsk vård. Turkiets utrikesminister förnekade att de låtit dessa grupper använda Turkiets som bas och Turkiet har försett dem med vapen.
 
 
 
Anders Romelsjö kommenterar Anders Lindberg ledarkommentar till att Nobels fredspris gick till Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW. Linberg hävdar att det var den syriska militären som använde giftgasen trots att det inte finns några belägg för detta.
 
 
 
Turkiets utrikespolitik har varit att vara en balanserande faktor regionen. Det övergripande målet har varit att inte importera svårlösta problem till regionen och till Turkiet. Idag har Turkiet fler fiender i regionen än de har vänner. Till detta kommer att man dessutom idag möter ett hot från terrorister, något som man inte hade tidigare. Trots att den turkiska regeringen försöker övertyga alla om att man inte stödjer grupper som har kontakter med al-Qaeda. Men få diplomater i Ankara tror inte på att Turkiet inte har hjälpt grupper som al-Nusra i förhoppningen att de kan vara till hjälp att störta al-Assad-regimen, skriver SEMİH İDİZ i Hurriyet Daily News.

Kommer näst stora konflikt mellan de av väst finansierade och tränade rebellerna och regimen att stå i Daraa?

Kommer nästa stora slag mellan de av väst finansierade och tränade rebellerna och regimen att stå i Daraa-distriktet, fråga Al-Manar News och hänvisar till massmedia i väst och Gulfstaterna. Det skulle vara ett försök från rebellerna och deras uppbackare att göra ett genombrott i kriget mot den syriska regimen.

I tisdags bröt den syriska armen rebellernas blockad av Aleppo och öppnade Aleppo-Salamiyeh vägen för civila och konvojer med förnödenheter och bränsle. Detta skulle enligt Al-Akhbar öppna en ny fas i kampen om Aleppo och området runt staden.

Till slut, en lögn är en lögn

I en Spiegel Online intervju med Syriens president Bashar Assad diskuterar han kampen för makt, hans arsenal massförstörelsevapen och de speciella förväntningar han har på Tyskland.

Ryssland och USA är överens om hur Syriens kemiska vapen skall förstöras.

Ryssland och USA har kommit överens om hur Syriens kemiska vapen skall förstöras, säger president Vladimir Putin efter ett möte med USAs utrikesminister John Kerry i Bali. Putin sa också i fredssamtalen om Syrien borde ett stort muslimskt land som Indonesien spela en viktig roll.

Shiter i Turkiet fruktar för sina liv

Sekteristiskt hat sprider sig från Syrien till Turkiet som ett resultat av den turkiska regeringens stöd till militanta sunniter i Syrien. Aleviterna i Turkiet uppgår till 10-20 miljoner och anser sjig sedan lång tid tillbaka varit förföljda och trakasserade. De säger sig att de känner sig hotade av den turkiska regeringens ställningstagande för sunnimuslimer i konflikten mellan shiiter-och sunnimuslimer som sker över hela den muslimska världen. Patrick Cocburn i The Independent förklarar den komplexa situationen i Turkiet. 

Brittiska extremister använder Syrien som övningsfält

Brittiska Home Secretary varnar för att brittiska jihadister som deltar i kriget i Syrien återvänder hem som utbildade terrorister.

 

Den syriska armen avancerar i Aleppo, öppnar en viktig väg

Efter hårda strider öppnade den syriska armen en central väg som förbinder viktiga delar av Syrien med den norra provinsen av Aleppo.

 

 
Försöken från Väst stater i Mellanöstern att med militära medel störta Syriens president Bashar al-Assad har misslyckats. Istället satsar man på det kommande presidentvalet 2014. Utifrån USAs perspektiv kan detta mål endast uppnås genom att satsa på flyktingarna utanför Syrien som i huvudsak är för oppositionen, skriver Al-Akhbar.
 
 

Djävulen sitter i det finstilta

Sharmine Narwani, journalist som bevakar Mellanöstern, har på webbsidan Al-Akhbar 23 september publicerat en analys av FN-rapporten om kemvapenanvändning i Syrien som måste sägas vara närmast sensationell.De mest uppseendeväckande slutsatserna bara bygger på ren innantilläsning av det finstilta i Åke Sellströms rapport.
 
 
 

En syrisk lösning på kriget i Syrien? Den Fria Syriska Armen samtalar med Assadregimen.

För sex veckor sedan besökte en tvåmanna delegation i hemlighet Damaskus. Det var civila invånare från Aleppo som representerade delar av Den Fria Syriska Armen, som till stor del består av rebeller som deserterat från den syriska armen under krigets första år. Deras budskap var att de trodde på en syrisk lösning och menade att det måste bli en intern syrisk dialog, skriver Robert Fisk i The Independent.

 

Jihadister förändrade den syriska ekvationen

Låt oss erkänna som det är, den syriska konflikten är inte längre en kamp mot en brutal diktator för demokrati. Det har den inte var på ett tag. Kriget handlar nu istället om Syrien skall vara en stat styrd av sunni-sharialagar eller förbli ett sekulärt land även om det inte är en demokratiskt, skriver Semih Idiz, en turkisk kolumnist i Hurriyet Daily News.

 

Förutsättningarna för kriget i Syrien har förändrats dramatiskt

Dramatiken kring tövädret mellan USA och Iran och det diplomatiska käbblet om Syriens kemiska vapen, kan inte dölja att de grundläggande förutsättningarna för kriget i Syrien har förändrats dramatiskt, skriver M K Bhadrakumar i Asia Times Online.

 

En saudiarabisk grupp låg bakom gasattacken

Gasattacken i augusti Damaskus utfördes av en grupp från Saudiarabien, säger ryska diplomater till Interfax enligt Russia Today. Baserad på en mängd data pekar mot att den kriminella handlingen östra Ghouta utfördes av en grupp som var utsända från Saudiarabien som agerade med stöd av Liwa Al-Islam som leds av en son till en saudisk präst.

 
 
Alawiterna flyr från sina hem och berättar grymma historier om avrättningar och andra ohyggligheter, rapporterar Jonathan Steel i The Guardian
 
 
 
Många observatörer menar att den syriska armens resultat de senaste två månaderna är markanta sedan krigets start. Som en del i “Operation Capital Shield” som började den 20 augusti fortsätter armen sin offensiv runt om i landet, skriver Marah Mashi i Al-Akhbar.
 
 
Assadregimen är ansvarig för att de tillåtit att protesterna urartade till ett militärt dödläge, säger Hamas talesman i Libanon Ali Baraka till Russia Today. Nu beror allt på stormakterna, inte Syriens arme eller de arabiska länderna.
 

 

En ny Genevekonferens ser ut att vara möjlig

MK Bhadrakumar analyserar president Barck Obamas tal i FNs generalförsamling i tisdags. Han konstaterar att hans tal är full av motsägelser i synen på vad som händer i Syrien och hur det skall hanteras. Han pekar på Iran och Rysslands roll som stöd för Assad medan han ignorerar USA, Saudiarabien, Turkiets och Qatars egen roll i att störta Assad. Obama säger att man måste förhindra att den syriska staten kollapsar men detta menar Bhadrakumar är skrattretande när Saudiarabiens chef för säkerhetstjänsten rekryterar islamistiska krigare från Pakistan, Libyen, Chechenien m.fl. länder och skickar dem till Syrien. Han ser till att de blir tränade, utrustade och avlönar dem. Men trots Obamas motsägelser finns det en öppning i hans tal för att det kan bli en ny genevekonferens om Syrien

 

I den heliga staden Maaloula där de talar samma språk som vid Jesu tid leder krisen i Syrien till att man förråder sina grannar

Diabs familj kan inte återvända till Maaloula sedan de kristna såg hur deras muslimske granne ledde de beväpnade al-Nusran till deras hem. Georgios kommer ihåg hur han från sin balkong såg Mohamed Diab, Ossama Diab, Yasser Diab, Hossam Diab och Khaled Tukik Qutaim, alla fråm Maaloula, gick ner längs gatan med en man vid deras sida som var klädd i afghanska-pakistanska kläder. En av dem hade en Kalasjnikov i den ena handen och ett svär i den andra. Han skakade på sitt huvud och kunde inte tro vad han såg, skriver Robert Fisk.

 
 
 
 
Den turkiska presidenten Abdulla Gul säger i ett uttalande att grupper som al-Qaida i Syrien utgör ett allvarligt hot mot Turkiets nationella säkerhet. Detta är första gången man från officiellt turkiskt håll gör ett sådant klart och tydligt uttalande mot radikala islamistiska grupper i Syrien, skriver Ruşen Çakır i The Hurriyet Daily News.
 
 
 
 
 
 

Syrien är infiltrerat av grupper som är knuta till CIA

Ingen vet vad ett amerikanskt angrepp på Syrien kan leda till, inte ens Washington trots att Syrien är angripet av grupper som är knuta till CIA, och en del arabiska länder, säger en tidigare hizbollahlledamot av det libanesiska parlamentet till Russia Today.

 

Två djupt omoraliska historier från Syrien. Två män som inte förtjänade sitt öde

Robert Fisk berättar två tragiska berättelser från kriget i Syrien. Den ena handlar om Omar, trädgårdsmästare i en park i en syrisk stad. Den andre Kapten Antun Maluhi i den syriska armen.

 

En koalition av viktiga rebellgrupper tar avstånd från den av väst uppbackade oppositionen

 

En koalition av militärt starka rebellgrupper i Syrien har deklarerat att de inte längre erkänner den av väst uppbackade oppositionen i väst SNC. Detta är ett hårt slag mot väst försök att stödja moderata rebellgruppers kamp för att störta president Bashar al-Assad, skriver The Independent.

 
"Jag träffade de män som mördade min egen son - och de berättade att de inte ens visste vem de dödade" Sheikh Ahmad Badreddin Hassoun,  Syriens stormufti, sitter i en straightbacked stol, hans oklanderligt vita turban vilar ovanpå ett smalt, intelligent och väldigt oroligt ansikte
 
 

 

CIA-dokument bekräftar att statsledningen i Washington visste om nervgasen

En kommentar från Robert Fisk till Syriens överenskommelse att skrota sina kemiska vapen.

 

 
Trots hot om amerikanska attacker fortsätter den syriska armens framsteg och trycker tillbaka rebellerna i Ghouta, skriver Al-Akhbar.
 

 

Våren då allt var möjligt

Ny reportagebok om människorna bakom upproret i arabvärlden

Pepe Escobar ger en överblick av det som nu sker i Mellanöstern. Han tar sin utgångspunkt i ett eventuellt möte mellan Irans president Hassa Rouhani och president Barack Obama vid FNs generalförsamlingsmöte på tisdag.

 

Ryssland anklagade USA för at ägna sig åt utpressning kring Syriens kemiska vapen. Man är helt förblindad av iden om regimskifte i Syrien, säger Rysslands utrikesminister.
 
 
 
 
Det är inte realistiskt att diskutera Syrien utan att Iran är indragen
Turkiets president Abdullah Gul menar att det är orealistiskt att inte involvera Iran i diskussioner om kriget i Syrien. Både Turkiet och Iran är redan indragna i det som pågår, säger han.
 
 
Presidenten i den syriska koalitionen Ahmed Jarba säger att de är redo att delta i den föreslagna genevekonferansen om syftet är att skapa en övergångsregering, säger han till Reuters enligt Hurriyet Daily News.
 
Det ser ut som att experter stödjer Assad, att regimen inte låg bakom angreppet med sarain. De missiler som användes i gasattacken i Damaskus förort var antagligen tillverkade 1967 i Sovjetunionen och såld till Yemen, Egypten och Libyen, men inte till Syrien, skriver Robert Fisk i The Independent.
 
 
 
 
 
Kriget har hamnat i ett dödläge säger den syriska regeringen
Syriens vice premiärminister säger att ingen av de båda sidorna i kriget är starka nog att vinna. Regeringen avser att lägga fram ett förslag om eldupphör vid Genevesamtalen.
 
Robert Fisk rapporterar från Damaskus
 
 
 

Robert Fisk rapporterar från Damaskus. Oberörda av Obamas hot vinner kanske Assads trupper detta krig.
 
 
Israels kemiska och biologiska vapen
Syriens samtycke till en överenskommelse till att katalogisera, lokalisera och en eventuell förstörelse av deras omfattande kemiska vapenarsenal, har resulterat i att Israels olika vapenprogram har uppmärksammats internationellt. Det har rest frågor om vad de gör och inte gör, vad de innehar och vilka strategiska avsikter man har med vapnen.
Barn som finns med på video för gasattacken i Damaskus återkommer i flera olika skilda situationer
Barn som var offer för gasattacken den 21 augusti i Damaskus förort var kidnappade flera veckor tidigare. Flera av barnen återkommer i vitt skilda videoscener som sägs visa offer för en gasattack, säger Moder Agnes Mariam el-Salib som leder en undersökningsgrupp med medlemmar från flera olika  länder.
 
Fler lästips med anknytning till Syrien
Den amerikanska militären har i en rapport bevisat att Sunni salafister i Irak ich via Turkiet kan nå rebeller i Syrien, säger en tidigare anställd vi Pentagon till Russia Today, som hänvisar till ...
FN:s inspektörer i Syrien säger att det finns "övertygande bevis" för att kemiska vapen användes i attacken mot civila utanför Damaskus i augusti. FN:s generalsekreterare beskriver det som ”ett krigsbrott” ...
Syriens kemiska vapen ska vara förstörda till mitten av 2014. Den överenskommelsen nådde USA och Ryssland i Genève på lördagen, och därmed är bombhotet mot Syrien undanröjt för en tid framöver. Men ...
Tal av Lars-Gunnar Liljestrand; ordförande för FiB-juristerna på manifestationen:"Nej till krig mot Syrien" hållet söndag 15/9 på Sergels torg i Stockholm Lars-Gunnar Liljestrand Aldrig ...
Det är fortfarande en lång och mödosam väg för det ryska initiativet som desarmerade ett anfall mot Syrien. Hursomhelst, det har öppnat vägen för ny global ordning där Washington inte längre är de ...
En telefonkonversation mellan oppositionella till den syriska regeringen kan bevisa att det var oppositionen som använde gas mot civila i Syrien. Detta säger den belgiske läraren Pierre Piccinin da ...
Konfrontationen var över samma ögonblick som två missiler var avfyrade, skriver al-Manar News. Nyhetssidan som hänvisar till den libanesiska tidningen As-safir. USAs krig mot Syrien startade och slutade ...
... samhället Maaloula i Syrien En bön om att ta det försiktigt från Ryssland Ett debattinlägg i The New York Times av Rysslands president Vladimir Putin. "Besvikelse" över uteblivna bombningar ...
... Nobels fredspristagaren med anledning av dennes öppna brev till USA:s president Barack Obama. Med Esquivels samtycke publicerar JPV nu hans brev. Hör folkens ramaskri! Situationen i Syrien är föremål ...
En italiensk och en belgisk forskare som hållits i fångenskap av rebeller i Syrien, men som nyligen frigivits, berättar att de lyssnat till samtal mellan rebeller där talar om sin inblandning i ...
Medlemmar i AIPAC - American Israel Public Affairs Committee – försöker nu få den amerikanska kongressen att rösta för ett militärt anfall mot Syrien. Enligt AIPAC skulle ett uteblivet anfall tolkas ...
Damaskus välkomnar Rysslands förslag att överlämnar sina kemiska vapen under internationell kontroll, säger Syriens utrikesminister. Syrien accepterar att ställa sina kemiska vapen under internationell ...
... Finland, Sverige och Österrike och övar "krigsframtvingande åtgärder i ett scenario liknande det vi ser i Syrien". Demonstrationen ställde upp på Stortorget som för övrigt är norra Europas största ...
USA:s bomber är inte svaret på Syriens problem. Landet och dess folk förtjänar bättre än så, skriver Hanin Shakrah i veckans ledare i ETC Malmö. USAs mördarmaskin är inte svaret   Bilderna ...
... på en bättre framtid för Syrien med rebellerna. Video vände debatten om ett ingripande i Syrien Världens folk mot Obama Ledare för länder som utgör mer än hälften av världens befolkning ...
... i Syrien då använde han medvetet Johannes Paulus II:s ord från år 2003: ”Mai più la guerra!” Aldrig mera krig! Han talade ur djupet av sitt hjärta, hävdade att ”guerra chiama guerra e violenza chiama ...
Många inom det amerikanska försvaret är mot ett krig mot Syrien säger den republikanske kongressmannen Justin Amash, enligt Russian Today. Jag gick inte in i armen för detta: amerikans militär är emot ...
... hon och Danmarks regering stöder ett amerikanskt anfall på Syrien även utan FN-beslut.   Nästa steg är väl en amerikansk flygbas i norra Sverige.   För nu kan allt hända när man knutits så hårt ...
Uttalande från föreningen Syriensolidaritet: Inför Barack Obamas Sverigebesök uttryckte föreningen Syriensolidaritet farhågor för att USA:s president var i Sverige för att söka stöd för en attack mot Syrien. ...
 
Kommentatorer i Väst kommer att att säga att det var deras demokratiska system som tvingade USs president Barck Obama att backa från sina planer att attackera Syrien. Men det var andra händelserna ...
... terrorgrupper i olika länder. På dagordningen för samtalen med nobelfredspristagaren president Obama står bland annat frågan om ett eventuellt amerikanskt angreppskrig mot Syrien.   Vi noterar ...
... USA-led militärt angrepp mot Syrien och kritiserade regering i Turkiet för att de ignorerar det stora mostånd som finns i Turkiet mot ett sådant angrepp, skriver Hurriyet Daily News. Fredsdemonstration ...
Samtidigt som USA planerar luftangrepp mot Syrien som svar på anklagelserna att Assadregimen använt kemiska vapen, protesterar folk runt om i världen mot ett militärt angrepp. Rysslands president beskriver ...
... krig mot Syrien" Alla uppmanas att informera massivt om demonstrationen!! Jan-Erik Romson Ordförande i Folket i Bilds Stockholmsavdelning e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. www.fib.se   Ladda ...
... i Hallbjah. Det var ingen som angrep Bagdad då. Visst attacken fick vänta tills 2003 när Saddam inte längre hade någon gas och alla någon av de andra vapnen vi hade mardrömmar om. Iran, inte Syrien ...
Obama gillrar en fälla för sig själv  i Syrien. Endast några dagar före årsdagen av den 11 september kan Nobels fredspristagare Barack Obama slåss sida vid sida med al-Qaeda då han var dum nog ...
Den italienske journalisten Maso Notorianni rubricerar sitt Syrienupprop ”Om du vill ha fred verka för fred”, i ett försök att få sitt eget lands regering att vägra stödja planerna på ett västligt ...
FNs och Arabförbundets speciella sändebud i Syrien Lakhdar Brahimi säger att ett militärt ingripande i Syrien måste godkännas av FNs säkerhetsråd. Om det sker ett militärt angrepp på Syrien utan säkerhetsrådets ...
Robert Fisk i The Independent: Om Barack Obama beslutar sig för en attack mot Syrien kommer de att vara på al-Qaidas sida. De som dödade så många tusen människor den 11 september kommer nu slåss ...
Lydmedia går i spinn i sin iver att ta fram de ”rätta” experterna för att förklara för svenska folket hur angeläget det är att Västmakterna får börja ett storskaligt krig i Syrien. När den ...
Kari Andén-Papadopoulos, medieforskare vid Stockholms universitet:  Bilderna från Syrien, där människor tros ha utsatts för kemvapen, har upprört en hel värld. Sådana bilder är enormt kraftfulla ...
... angripa Syrien utan stöd från FNs säkerhetsråd är en grov överträdelse av internationell lag, säger han.    ...
De syriska rebellerna har använt kemiska vapen mot den syriska armens trupper i Damaskusförorten Jobar enligt den syriska televisionen, uppger Russia Today RT.com. Rebellerna i Syrien har använt ...
Johan Wiktorin vid vid Kungliga krigsvetenskapsakademin fortsätter sin diskussion om den påstådda gasattacken i Damaskus. Troligen inte en sarinattack i Syrien, skriver Johan Wictorin, på Kungliga ...
... en demonstation i Medborgarplatsen och protesterade mot El Nusra som dödar oskyldiga kurder i västra Kurdistan (Syrien). Vi fördömer kraftfullt attentatet mot Hasan och Livh. Vi krävar också att gärningsmännen ...
Den syriska terroristgruppen al-Nusran angrepp en kurdisk by i nordöstra Syrien på gränsen till Turkiet och dödade 17 människor. Överfallet ägde rum i den strategiska staden Ras al-Ain där kurdisk ...
Ola Tunander, professor, Peace Research Institute Oslo: Efter Libyen - Syrien och säkerhetsrådets permanenta medlemmar Nordiska fredssamtal i Degerfors 9-11 augusti 2013 Nordiska ...
Patrik Paulov, journalist, Proletären: Terror, medielögner och vägen till fred i Syrien. Nordiska fredssamtal i Degerfors 9-11 augusti 2013 Nordiska fredssamtal – För fred och mot Nato Ett kort referat ...
... lokala kriget längs den turkiska gränsen mot Syrien som pågår mellan al-Nusra och PYD, en konflikt som egentligen står mellan al-Nusra och PKK.  Al-Qaeda är inget leka vilket inte heller en konflikt ...
 
... att USA:s kongress i början av augusti godkänt överförandet av vapen för en halv miljard dollar till terrorangreppen mot Syrien väckte stor oro, förstämning och vrede bland konferensdeltagare. Hela regionen ...
... Lars-Gunnar Liljestrand: Våldsförbudet - FN-stadgans grundpelare     4.      Christer Lundgren: Från Korea till Syrien – USA-imperialismen och FN-stadgans ...
...  Våldsförbudet - FN-stadgans grundpelare     4.      Christer Lundgren: Från Korea till Syrien – USA-imperialismen och FN-stadgans våldsförbud   ...
... Christer Lundgren: Från Korea till Syrien – USA-imperialismen och FN-stadgans våldsförbud     5.      Agneta Norberg: Sverige utgör en plattform ...
...  Våldsförbudet - FN-stadgans grundpelare     4.      Christer Lundgren: Från Korea till Syrien – USA-imperialismen och FN-stadgans våldsförbud ...
Christer Lundgren: Från Korea till Syrien -- USA-imperialismen och FN-stadgans våldsförbud. Nordiska fredssamtal i Degerfors 9-11 augusti 2013 Nordiska fredssamtal – För fred och mot Nato Ett kort ...
... Lars-Gunnar Liljestrand: Våldsförbudet - FN-stadgans grundpelare     4.      Christer Lundgren: Från Korea till Syrien – USA-imperialismen och FN-stadgans ...
... grundpelare     4.      Christer Lundgren: Från Korea till Syrien – USA-imperialismen och FN-stadgans våldsförbud     5.      ...
... Christer Lundgren: Från Korea till Syrien – USA-imperialismen och FN-stadgans våldsförbud     5.      Agneta Norberg: Sverige utgör en plattform ...
... det i Syrien, gudskelov.   Det här har blivit något av en historisk exposé. Fyller en sådan verkligen någon funktion? Det brukar sägas allt det enda man kan lära sig av det förflutna är man inte kan ...
 Ali Farzat
(Kommentarer)
Jag förstår inte. Det är ju lugnt i Syrien. I alla fall så vitt jag kan se. Kjell Uppsala ...
... säger att " lögnen har korta ben " detta kommer att visa sig äga riktighet i Syrien som i Libyen. ...
Och han är förresten inte i Syrien just nu och strider inte på FSAs sida. Däremot stödjer libyerna naturligtvis sina syriska kamrater, på samma sätt som att egyptierna och tunisierna stödde den libyska ...
... har aldrig varit ledare för "Al-Qaida i Syrien" (som vad jag vet aldrig existerat) och har inte längre kopplingar till Al-Qaida. Hitta inte på saker. http://en.wikipedia.org/wiki/Abdelhakim_Belhadj ...
 ADONIS OM SYRIEN
(Kommentarer)
... som försöker få inflytande i Syrien genom att ansluta sig till motståndsrörelsen, men det gör knappast Assads brutalitet mindre brutal. Om syrierna inte har rätt att resa sig mot en totaliär regim, då ...
 ADONIS OM SYRIEN
(Kommentarer)
På frågan om människorna som massakrerats av den syriska regeringen. Adonis påstår att han inte vet om syriens regimens protalitet han pratar om europas hyckleri medan han själv i denna fråga är självaste ...
... Flammanartikeln tar författarna starkt avstånd från utländsk intervention i Syrien. Detta tycks gå "Stan" förbi. Att se mer än en sak i skeendet verkar svårt. Kanske är det orsaken till att dölja sig bakom ...
... talar bl.a. om att vapenleveranser till Syrien måste upphöra, vad säger man om alla tunga vapen - http://www.voltairenet.org/Free-Syrian-Army-stronghold - som väst levererar till de väpnade gängen? Och ...
 Europas skam
(Kommentarer)
Om Bashar Assad faller i Syrien väntar förmodligen svåra tider för de kristna, inted minst för de icke terroristiska muslimerna... Armenier och kristna i fara (ännu en gång till)... Det andra folkmordet ...
 
DZ skrev:"Här får vi alla dessa fakta om läget i Syrien som tidigare undanhållits oss inte bara i den gängse mediabevakningen utan även här i FiB/K!" FiB/K var baland de första som tog upp frågan om Syrien ...
 
... om läget i Syrien som tidigare undanhållits oss inte bara i den gängse mediabevakningen utan även här i FiB/K! ...
2013 03-24 anordnades ett seminarium på Tensta träff av Hjulsta SAP och kurdo Baksi. "Blodbadet i Syrien" Nalin Pekul var där. Jag och 4 andra Syrianer från Syrien solidaritet var också där och tog debatten. ...
Att kräva av den svenska regeringen att avbryta dom diplomatiska förbindelserna är inte harmlöst. Då väljer man våld före diplomati Att sen inte känna till stridande parter i Syrien innan man uttalar sej ...
Ni skriver i artikeln (flera gånger) att "Islamiska förbundet i Sverige och Omar Mustafa stöder Muslimska brödraskapet i Syrien". Men när det sedan kommer en länk till det uttalande som ska bevisa detta ...
... allt "från Syrienfrågan till sharialagar" är minst sagt oklart. Det vi i dagsläget kan konstatera är att Mustafa har fördömts för att ha sagt saker han aldrig sagt. Hans stora brott är att han har kritiserat ...
... till Muslimska brödraskapet med allt det innebär från Syrienfrågan till sharialagar är också en huvudsida. Vi måste lära oss att skilja på islamister och muslimer på samma sätt som vi lärt oss skilja på ...
... jag uppfattar som en kunnig och insatt person, stöder Islamiska förbundet oppositionen i Syrien, då Muslimska Brödraskapet är emot Baathpartiet. Jag har via e-postbrev fått bekräftelse på detta av Mohamed ...
... i Syrien". Hashim Al-Malki har rest i Syrien, skrivit om Syrien och har förmodligen som få kännedom om politik och förhållanden i både Sverige och Syrien. Kristina Magnusson ...
... som bor där. Till DZ och Lars-Gunnar Frisk (som skrivit 23/4 2013): Enligt Mohamed Omar, som jag uppfattar som en kunnig och insatt person, stöder Islamiska förbundet oppositionen i Syrien, då Muslimska ...
... artikelförfattaren till det klart undermåliga inlägget med rubriken "Omar Mustafa stöder Muslimska brödraskapet i Syrien". ...
Kristina: Du skriver att du blev "lättad" av att läsa "Omar Mustafa stöder Muslimska brödraskapet i Syrien". Tydligen så till den grad att du läste den helt okritiskt – kan det bero på att den bekräftade ...
... med tillägget "i Syrien" som i sammanhanget är rätt betydelselöst. Bättre ska man nog ha på fötterina för en generalattack på svensk invandring. Till och med Sverigedemokraterna brukar maskera detta genom ...
... som de som Al-Jazira spred om Libyen och Syrien. Jag har heller inte sett någon sektsplittrande propaganda på Al-Manars hemsida. Tvärtom har de betonat oavsett sekttillhörighet - det nationella i kampen ...
... närmat sig till antiimperialistfronten med Iran, Syrien och Libanon, medan hans motståndare i Irak, Sunnimuslimer och Kurder har närmat sig mer och mer med de reaktionära Arabdiktaturer i Persiska Viken, ...
till alla "muslimer" och araber som stödjer s.k. free syrian army, är ni med israel mot syrien eller med syrien mot israel? det är solklart nu och ni har inga ursäkt för att stödja oppositionen. ändra ...
borde inte obama nu attackera rebellerna och de som stödjer dem? han ville ju attackera syrien om de hade använt detta? ...
... angrepp fabricerat "bevis" för att kunna utföra sina smutsiga imperialistiska anfall är väl ändå inte obekant. Att Syrien endast är ett land i raden på vägen mot Iran är helt klart och behöver inte bevisas. ...
... tullarna. Majoriteten av dessa är inte infödda, utan inflyttade. Och då inte från Finland och Syrien, utan snarare Töreboda och Åmål. Detta är fullt förståeligt - flyttar man till staden vill man nog gärna ...
Jan Fredriksson - Lästips om Syrien. Uppdaterad