Skriv ut denna sida

Om jag är rasist är Israel rasistiskt

Gunnar Olofsson 15 september 2013

Sedan flera år har borgmästaren i Övre Nasaret, Shimon Gapso, anklagats för att vara rasist.

I den israeliska tidningen Haaretz förklarar han sig därför så här:

”Vilken akt av mobbning har jag gjort mig skyldig till? Jag gjorde ett klart och tydligt uttalande om att Övre Nasaret är en judisk stad”. Det är allt.

I Övre Nasaret är mindre än en femtedel av invånarna av arabiskt ursprung. En ny lag gör det möjligt för samhällen att, med olika lokala lagar och påbud, påverka inflyttandet av nya invånare. Detta har utnyttjats av ledningen i Övre Nasaret, där borgmästaren bland annat förbjudit uppsättande av ett julträd. ”Så länge jag styr skall inga icke-judiska symboler visas i staden” förklarar Gapso.

Övre Nasaret byggdes ursprungligen som en del i regeringens judaiseringsprogram för Galiléen. Men resultatet har i mycket blivit det omvända. Välbärgade arabiska israeler har flyttat dit eftersom de områden som annars kunde ha använts för nya bostadsområden konfiskerats – för att utveckla Övre Nasaret! De nyanlända, ofta kristna, köper sina bostäder från judar – många av dem från det forna Sovjetunionen – som önskar flytta närmare Tel Aviv. Övre Nasaret har numera, till borgmästarens förtret, förklarats som en ”blandad stad”, och kommunstyrelsen innehåller idag även palestinska israeler.

Kampen mot julsymbolerna försiggår över hela Israel. Förutom att rabbinen i Övre Nasaret, Isaiah Herzl, stöttat borgmästaren i förbudet mot ett julträd – med motiveringen att ett sådant kunde vara ”utmanande i judiska ögon” – har det centrala rabbinatet agerat för att hindra uppsättande av julträd på offentliga platser. En judisk Israel, som odlar julträd, berättar att hotell hotas att bli av med sitt ”Kosher-certifikat”, att inte längre anses religiöst godtagbart, om man visar det allra minsta träd i lobbyn.

Judiska och icke-judiska israeler lever idag – med undantag för några platser som Israels tredje största stad Haifa - i stort sett isolerade från varandra, med separata bostadsområden, utbildningssystem, service och infrastruktur. Många vill också behålla det så.

”Ja, jag är inte rädd att säga det rent ut” vidhåller Shimon Gapso. ”Övre Nasaret är en judisk stad och det är viktigt att den förblir det. Om det gör mig till rasist är jag stolt ursprungen ur en ärofylld dynasti av rasister som startade med förbundet Gud gjorde med Abraham och det uttryckligt rasistiska löftet: till dina ättlingar har jag givit detta land”.

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson