Skriv ut denna sida

Israel lobbar för Syrienkrig

Gunnar Olofsson 10 september 2013

Medlemmar i AIPAC - American Israel Public Affairs Committee – försöker nu få den amerikanska kongressen att rösta för ett militärt anfall mot Syrien.

Enligt AIPAC skulle ett uteblivet anfall tolkas som ett tecken på "amerikansk svaghet" - och inte minst innebära risk för spridning av massförstörelsevapen i regionen. AIPAC uppmanar de amerikanska medborgarna, som hittills visat ett mycket svalt intresse för nya krigståg i Mellanöstern, att tänka om och aktivt påverka sina kongressledamöter att stödja bombningar och ödeläggelse av Syrien.

 

 

AIPAC är en mycket stark lobbyorganisation, som åtskilliga gånger fått USA:s ledning att i FN stoppa försök att agera mot Israels ockupation och terror mot det palestinska folket. AIPAC:s årsmöten brukar gästas av en rad politiker, inklusive USA:s presidenter och utrikesministrar. Senast i raden är Barack Obama, som i sitt årliga tal till nationen betonat sin vilja att ”stå stadigt med Israel i strävan mot säkerhet och en varaktig fred”.

 

 

Israel, som själv har massförstörelsevapen – bland annat runt 200 kärnstridsspetsar – ser gärna ett Mellanöstern i kaos, så att man i lugn och ro kan fullborda erövrandet av Palestina. Är det den sidan vår regering vill hamna på eftersom man helt tycks sakna visioner i Mellanösternkriserna?

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson