Skriv ut denna sida

Antisemitismen i Israel - ortodoxa judar under attack

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna 5 september 2013

Ett nytt förslag från den israeliska regeringen om att inte längre ge ortodoxa judar dispens från den annars obligatoriska militärtjänstgöringen, har väckt uppståndelse bland strikt religiösa judar, både innanför och utanför Israel.

Stora demonstrationer mot förslaget har ägt rum både i Israel och i flera stora städer i Europa och USA. "Grunden är att de vill integrera oss in i sitt samhälle" säger rabbinen Yaakov Shapiro, ledare för en judisk församling i New York. "De vill förvandla en nation av skriftlärda till en nation av krigare”. Beslutet att befria ortodoxa judar från militärtjänst går tillbaka till 1949, då Israels förste chefsrabbin Isaac Herzog lyckades övertala premiärministern David Ben-Gurion att låta 400 ultra-ortodoxa män slippa militärtjänst, för att istället ägna sig åt religiösa studier.

Idag utgör de undantagna ultra-ortodoxa över 55.000 personer och börjar, enligt politiker som Yair Lapid från partiet Yesh Atid, bli ett problem. "De måste delta i samhället precis som alla andra. De borde gå in i armén och efter det börja jobba", menar Yair Lapid.

 

 

Ultra-ortodoxa judar baserar sin världsuppfattning på den heliga lagen, Torah. Enligt denna hade judarna sin stat för två tusen år sedan, när Skaparens nåd tillföll dem, och kan inte få någon ny stat förrän Skaparen någon gång i framtiden åter kan låta sitt ljus falla över dem. I mellantiden är man hänvisad till att leva som normala medborgare i de existerande staterna på jorden. Man erkänner inte staten Israel eller sionismens idé om en stat för judar någonstans på jorden, och betraktar sig själva närmast som palestinier.

 

 

I de ultra-ortodoxa kvarteren i centrala Jerusalem studerar Baruch Gurfein skrifterna morgon och kväll, däremellan arbetar han som jurist. ”Det optimala skulle vara att studera hela tiden. Enligt den judiska tron så upphör världen att existera om inte det i varje sekund finns någon som studerar” förklarar han. ”En majoritet här kanske lever i fattigdom, men så är de också nöjda med mycket lite. Märkeskläder är inte viktiga för dem”.

 

 

Denna fredliga och marknadskritiska tolkning av judendomen har förstås fört de ultra-ortodoxa in i konfrontation med ett Israel styrt av en alltmer aggressiv regering, vars mål är ett fullständigt erövrande av hela Palestina, fördrivning av palestinierna och upprättande av en etniskt rensad sionistisk stat i hela området. Konflikten rör många olika områden, som bevarande av judiskt kulturarv i stället för byggande av parkeringsplatser och andra världsliga tempel, iakttagande av judiska traditioner och koncentration på studier och andliga värden i stället för fostran i krig och förstörelse. Fromma judar har fått utstå spott och spe och blivit misshandlade på gatorna av militär och representanter för bosättarrörelsen.

 

 

I Bryssel har ortodoxa judar demonstrerat för att få ett internationellt skydd av judar i Israel som vägrar att göra militärtjänst i den israeliska krigsmakten, och att de judar som flyr till EU för att slippa militärtjänst skall få status som politiska flyktingar. Stora demonstrationer i USA – med 20-30.000 deltagare bara i New York – till stöd för utsatta bröder och systrar i Israel, har också haft målet att hjälpa de ultra-ortodoxa undgå att, genom obligatorisk militärtjänstgöring, sugas in i den sionistiska maktapparaten och tvingas ”dela bördan” av dess politik.

 

 

”Vi kommer inte att gå som får till slakt från våra yeshivas (religiösa skolor) till deras indoktrineringsläger” säger rabbi Yaakov Shapiro. ”De behöver oss inte i sin armé. De har ett överskott på soldater. De försöker tvinga oss att bli som dem. Vårt svar är att det kommer vi inte att bli”.


Gunnar Olofsson
Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna