Skriv ut denna sida

Stockholm ansluter sig till den mänskliga kedjan för ett självständigt Katalonien

Murat Kuseyri 1 september 2013

Katalonien

Förespråkare för ett självständigt Katalonien "Katalonya icin insan zinciri",  boende i Sverige bildar en mänsklig kedja på Mynttorget i Stockholm. Los Catalanes que viven en Estocolmo demuestran frente al parlamento sueco y exijen independencia para Cataluña.

Katalonien

"-Vi var flera en 120 personer idag på Mynttorget, många flera än vi hade förväntat oss" säger Daniel en av arrangörerna. Aktiviteten i Stockholm skedde i samband med de som andra sammanslutningar av utlandskatalaner runt om i världen utför som ett förspel till och i syfte att skapa maximal internationell uppmärksamhet för den massiva mänskliga kedja som kommer att bildas i själva Katalonien den 11 september 2013 - den så kallade ”Katalanska vägen till självständighet” 2 (Via catalana cap a la indepedendència). 

slottet

Sammanlagt kommer det på internationell nivå att bildas över 96 mänskliga kedjor, i städer som New York, Washington, Los Angeles, London, Berlin, Hong Kong, Tokyo, Melbourne, Sao Paulo, Montevideo, Bryssel, Rom, Wien, Lissabon, Zürich, Dublin, Genève, Luxemburg, Helsingfors, Bergen, Köpenhamn med flera. 
Katalonien

1 Vad är den Katalanska Nationalförsamlingen (Catalan National Assembly)? Den Katalanska Nationalförsamlingen (Assamblea Nacional Catalana på katalanska) är en allomfattande gräsrotsorganisation som på demokratisk och fredlig väg arbetar för ett självständigt Katalonien. Den består av mer än 400 geografiskt avgränsade lokalenheter runt om i Katalonien, samt 50 verksamhetsmässigt skilda organisationer. Dessa har tillsammans tiotusentals aktiva medlemmar som ideellt arbetar för katalanernas gemensamma frihet, i självständighet från Spanien. 
Den 11 september 2012 organiserade den Katalanska Nationalförsamlingen i Barcelona en demonstration med slagordet "Katalonien - en ny stat i Europa" och denna mobiliserade omkring en och en halv miljon människor, vilket gjorde den till den största i Kataloniens historia och en av de största någonsin i Europa. 
Katalonien

2 Den Katalanska vägen till självständighet Den så kallade Katalanska vägen till självständighet (Via catalana cap a la indepedendència på katalanska) är en cirka 40 mil lång mänsklig kedja som, enligt plan, kommer att sträcka sig längs hela Kataloniens kust, från byn El Pertús i norr, via världsmetropolen Barcelona till byn Alcanar i söder, d.v.s. en modern påminnelse om den klassiska väg som romarna byggde och gav namnet Via Augusta. Denna mänskliga kedja organiseras av den Katalanska Nationalförsamlingen och har som mål att, genom frivilligt medverkande medborgare, bilda opinion för ett självständigt Katalonien. För närvarande har över 350.000 personer anmält att de kommer att delta. 

Katalonien

Som förebild har man Baltiska kedjan - den mänskliga kedja som, den 23 augusti 1989, invånarna i Estland, Lettland och Litauen skapade som en länk mellan sina tre huvudstäder som ett uttryck för sin längtan efter frihet. "Ett gemensamt Europa bara kan skapas om alla Europas nationer garanteras rätten till fritt självbestämmande", förklarade deras manifest den gången. Tack vare den massiva mobiliseringen av medborgare och de internationella effekter som den fick, var alla tre länderna självständiga ett år senare.  

Följ oss på Twitter på @ANCSverige (posts på katalanska, svenska och engelska)

För mer information vänligen kontakta:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

http://catalanassembly.org/
http://www.assemblea.cat/

Murat Kuseyri