Skriv ut denna sida

Start för nya sabotage mot Palestina

Gunnar Olofsson 13 augusti 2013

"Har du grundat en startup inom webb, mobil eller säkerhet? Är din startup Sveriges nästa framgångssaga? Då har du nu chans att bland annat besöka Google Campus Tel Aviv för att möta några av världens mest inflytelserika IT-rådgivare, affärsänglar och investerare".

Så lanserar den israeliska ambassaden tillsammans med svenska affärsmän och lobbyister nu en kampanj för att få oss att se på Israel som ett coolt land inom IT - och inte som en brutal ockupationsmakt som målmedvetet jobbar vidare på sitt projekt att beröva den palestinska ursprungsbefolkningen dess framtid och existens.

Kampanjen, "Start Tel Aviv 2013", som genomförs i 14 olika länder och vänder sig till unga innovatörer inom IT, sponsras i Sverige av tankesmedjan FIM (Forum for Innovation Management) och STING (Stockholm Innovation & Growth), och tävlingsbidragen bedöms av en jury bestående av bland andra entreprenören inom design Tor Bonnier, reportern på Computer Sweden Lars Danielsson och den israeliske ambassadören Isaac Bachman. Vinnarna får resa till en konferens i Tel Aviv och delta i ett "ambitiöst program" anordnat av Israels utrikesdepartement, Tel Aviv Global & Tourism och Google Campus Tel Aviv.

Samtidigt med kampanjstarten har den israeliska regimen beslutat om ytterligare olagliga bosättningar på ockuperad palestinsk mark - 1.200 bostäder i och kring det palestinska östra Jerusalem, och 942 i den stora bosättningen Gilo. Bosättningarna, bara för judar, är ett dödligt hot mot varje rimlig överenskommelse mellan israeler och palestinier, och har satt de nyss påbörjade samtalen mellan parterna i gungning.

Medan över 200 organisationer inom det palestinska civilsamhället enträget bett oss om att hålla tassarna borta från varje samarbete inom kultur, idrott och vetenskap med Israel så länge ockupationen fortsätter, väljer ledande svenska entreprenörer att istället utveckla kontakterna och utdela ytterligare ett slag mot en framtid i fred och samförstånd mellan folken i Palestina. En illasinnad politik som naturligtvis applåderas av den israeliska regimen.

"Start Tel Aviv 2013" är, en start för nya sabotage mot det palestinska folkets demokratiska och mänskliga rättigheter. När tävlingsarrangörerna nu uppmanar de deltagande att sända in en video, högst 45 sekunder lång, med temat "Varför skall min startup gå till Tel Aviv, Israel?" så måste svaret bli "Nej, dit skall den inte!"

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson