Skriv ut denna sida

Lägenheter "utan svarta" till salu i Tel Aviv

Kristoffer Larsson rekommenderar 23 juli 2013

Fastighetsmäklare i Israel marknadsför nu "rena" lägenhetskvarter, vilket innebär att inga utländska arbetare eller asylsökande får bo eller kommer att leva där.

I förra veckan rapporterade Army Radio att fastighetsbyråer i södra Tel Aviv marknadsför och gör reklam  för "rena lägenheter." Enligt radions hemsida, säger en fastighetsmäklare att, "vi inte låter utländska arbetstagare hyra lägenheter. Om det finns utlänningar där, då är de Nepali eller filippinska ... normala människor". Den som lyssnade på radiosändningarna kunde höra agenten säga," inte svarta ". Av någon okänd anledning, blev dessa två ord utelämnade från Army Radios reportage på webben.

Förmodligen kommer vi inte få höra premiärministern, presidenten, eller något högre tjänsteman fördöma detta fenomen.

 

De som bevakar vad som händer här ska inte bli förvånad. Om staten Israel anser att asylsökande hör hemma i administrativt förvar i en varm fängelse i öknen, varför skulle inte det vara legitimt för individer att förklara att de inte kommer att hyra lägenheter till de asylsökande? Om inrikesministeriet insisterar på ett land fritt från asylsökande, varför skulle inte fastighetsmäklare förklara att lägenheterna inte har "infiltratörer".

Under de senaste månaderna staten Israel har missbrukat asylsökande på ett sätt som gör att vi saknar förre inrikesministern Eli Yishai. Yishai rasisten var väldigt högljudd i att uttrycka sin önskan att förbittra livet för asylsökande. Men hans ersättare, som avstår från att göra dramatiska meddelanden, och den verkställande makten flyttar fram en hittills okänd politik. Staten arbetar hårt för att avancera vapenaffärer som syftar till att övertyga diktaturer att befria Israel från för närvarande oönskat avfall i landet.

Justitiekanslern, hans ställföreträdare, och flera andra medhjälpare har utarbetar nya bestämmelser för inrikesministeriet under de senaste veckorna, bland annat ett förfarande som tillåter fängslande utan spår på obestämd tid för personer som misstänks för förseelser inklusive stjäla telefoner eller cyklar, eller förfarandet att göra det möjligt att "frivilligt återvändande" av asylsökande (fullständig fri vilja - ett val mellan att oändlig ruttna i ett israeliskt fängelse eller hot om förföljelse i sitt ursprungsland). Dessa människor i justitiedepartementet sover säkert gott om natten när de beskriver sig som brukligt är i dessa delar, att de bara är små tekniker som bidrar till genomförandet av andras beslut.

Begreppet rena utrymmen är inte ny, och det är inte förvånande att det nu tillämpas på "infiltratörer." En av kandidaterna för högsta rabbin, Shmuel Eliyahu, uppmuntrade folk att inte hyra ut lägenheter till araber. Även bland de som fördömde honom var det någon som redan uttryckt sitt stöd för rätten för invånarna i kommunala bosättningar att besluta att de inte vill ha araber som lever bland dem, och att kommunerna har rätt att besluta att de inte vill ha barn till asylsökande inskrivna i skolor inom deras jurisdiktion.

 

Marketing 'no-blacks' apartment buildings in Tel Aviv  By Laissez Passer.

Amid efforts to deport, imprison and segregate African asylum seekers in Israel, real estate agents are now marketing ‘clean’ apartment blocs, meaning no foreign workers or asylum seekers will live there.

African asylum seekers in south Tel Aviv’s Levinsky Park, June 20, 2008 (Illustrative photo: Keren Manor/Activestills.org)

Laissez Passer is operated by Oded Feller and Yonatan Berman, who work on behalf of immigrant rights in Israel. More…

Their blog, which is originally published in Hebrew, focuses on immigration, immigrants and issues of residency and status in Israel.

Kristoffer Larsson rekommenderar