Skriv ut denna sida

Turkiet och Danmark vill tysta ned det kurdiska folket röst

Murat Kuseyri 16 juli 2013

Den turkiska regeringen har sedan 2005 försökt få Danmark att stoppa Roj tv. Den 3 juli dömdes Roj Tv till miljonböter och indraget sändningtillstånd av Östra Landstet i Köpenhamn.

Domstolen anser att den kurdiska tv-stationen sprider propaganda för PKK. De två bolagen bakom kanalen straffas med böter om fem miljoner danska kroner vardera. Domen innebär att tv kanalen som i åratal föjts av miljontals kurder över hela världen förbjuds att sända.

 


Turkiska staten har i åratal nekade kurdiska folkets exsistens och tala sitt språk och utöva sin kultur. AKP regeringen har under senaste året arresterad och fängslad kurdiska borgmästare, journalister, advokater och politiker på lösa grunder.

 


Trots att AKP regeringen förhandlar med PKK Ledaren Öcalan för att uppnå fred forsätter samma samma arrestering politik som förut. I Turkiet arresterar man journalister för att tysta ned den kurdiska folkets röst. Samma politik bedriver AKP regeringen i Europa och försöker stänga ner kurdernas störtsa tv som heter Nuce tv numera.

 

Enligt Wikileaks fick Danmark före detta statsminister Anders Fogh Rasmussen ordförandeposten i Nato genom att Turkiet i sista stund godkände honom som ordförande. Turkiets krav var att Roj Tv ska stängas. Den sortens politik hör inte hemma i ett demokratiskt land. Domen mot Roj tv är inte bara orättvis mot kurder utan att också ett slag mot yttrande och pressfriheten som aldrig kan accepteras.


Vi uppmanar pressorganisationer och riksdagsledamöter protestera mot denna  kohandel och att försvara kurdernas rätt att kunna ta del av musik, kultur och nyheter på sitt eget språk utan censur.
Med vänliga hälsningar-Stockholm, den 15 juli 2013

Svensk-turkisk Solidaritets och kulturföreningen i Stockholm

Murat Kuseyri