Skriv ut denna sida

Israel är ett av världens mest impopulära länder och värre blir det

[bds-sweden] Nyhetsbrev nr 8 från Isolera Israel 5 juli 2013

Israel är inte bara ett av världens mest negativt sedda länder, dessutom försämras landets rykte. Detta enligt BBC World Services senaste globala undersökning. Endast Iran, Pakistan och Nordkorea rankas lägre.

Israel är ett av världens mest impopulära länder och värre blir det

Isolera Israel nyhetsbrev nummer 8, 4 juli 2013
Detta nyhetsbrev ges ut av nätverket Isolera Israel. Det innehåller senaste nytt när det gäller bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel, både i Sverige och internationellt. Gamla nummer av brevet kan du hitta på http://isoleraisrael.nu/. Brevet på svenska överensstämmer i hög grad med motsvarande brev för akademiska och kulturell bojkott på engelska.

 

■ Socialdemokratiska studentförbundet stöder BDS-uppropet
Socialdemokratiska studentförbundet har beslutat att sluta upp bakom det palestinska BDS-uppropet. I ett uttalande skriver man: ”Fredsprocessen har stagnerat och övergrepp mot mänskliga rättigheter begås dagligen. Ockupationen är det största hindret för fred. Nu är det dags att driva på för verklig förändring. Bojkottens syfte är att sätta ekonomisk press på ockupationsmakten och tvinga den till förhandlingsbordet för att kunna möjliggöra en tvåstatslösning i enlighet med 1967 års gränser. BDS är ett verktyg för att kunna möjliggöra politiska krav som det socialdemokratiska partiet redan står bakom. Det är dags att gå från ord till handling”. Läs mer: http://www.s-studenter.se/text/uttalande-fran-s-studenters-kongress-2013.

 

■ Aktionsgruppen vid KTH fick fram BDS-budskap till KTHs styrelse
Sedan 2009 har aktionsgruppen för bojkott av Israel förgäves försökt få KTHs ledning att förklara hur dess etiska policy tillämpas i det pågående samarbetet med Technion-universitetet i Haifa. KTHs rek-tor har vägrat svara på brev och den etiska kommittén har inte låtit aktionsgruppen få träffa kommit-tén. Nyligen lyckades dock docent Jan-Erik Gustafsson få upp frågan på universitetsstyrelsens dag-ordning genom att sända en skrivelse med kravet att rektor Gudmunson inte skulle väljas om eftersom han vägrat avbryta avtalet med Technion. Gustafssons begäran avslogs och rektor valdes om, men skrivelsen kom med i styrelseprotokollet med tio bilagor som visar hur samarbetet stöder ockupations-makten och strider mot KTHs etiska policy. Aktionsgruppen betraktar detta som en stor framgång eftersom budskapet om BDS har spritts till ett stort antal beslutsfattare. Läs mer: http://psabi.se/?p=285.

 

■ Gunilla Carlssons palestinska resa: ”Visst bekostar vi ockupationen!”
I juni besökte biståndsminister Gunilla Carlsson Mellanöstern och de palestinska ungdomarna i Gaza. Syftet var att utröna vad Sverige skulle kunna göra för att förbättra livet för dessa ungdomar. Men istället för att lyssna på ungdomarna påpekade Carlsson bestämt att Palestinier måste enas, välja en ny regering och komma till förhandlingsbordet. Vidare sa hon att Sverige kommer att minska sitt bistånd till Palestina med 200 miljoner som en påtryckning för att uppnå detta. Häpnadsväckande var också att hon erkände att Sverige bidrar ekonomiskt till ockupationen. Detta påstående bekräftades i svensk media, förvånade nog utan att orsaka uppståndelse eller krav på ministerns avgång. Läs mer: http://fib.se/webbkroenikan/item/3056-gunilla-carlssons-palestinska-resa-visst-bekostar-vi-ockupationen.

 

■ Belgiska studenter röstade för bojkott av Israel
Förra månaden antog rådet för fransktalande studenter i Belgien en motion som efterlyste en frysning av förbindelser med israeliska universitet. Motionen fick stöd av 85 % av rösterna. Rådet företräder ungefär 100 000 studenter från 25 institutioner. Läs mer: https://mail.google.com/mail/?shva=1#label/BDS/13f0077be9b8e9bb.

 

■ PACBI uppmanar ISPP att inte hålla psykologikonferens i Israel
Den palestinska kampanjen för akademisk och kulturell bojkott av Israel uppmanade nyligen "Interna-tional Society for Political Psychology" (ISPP) att respektera uppmaningen om bojkott av Israel och flytta sin kommande konferens som är planerad att hållas i Herzliya i juli, 2013. Läs mer:
http://pacbi.org/etemplate.php?id=2190.

 

■ Den 4e nationella BDS-konferensen förkastar normalisering av relationer med Israel
Den fjärde nationella BDS konferensen, som hölls på Betlehems Universitet, fick en fantastisk start med en fullsatt auditorium. Under dagen framträdde ett brett utbud av talare, som underströk vikten av att inte normalisera relationer med Israel, en uppsjö av punkter om hur man ytterligare kan öka BDS
av Israel. Under konferensen uppstod en kontrovers då en person i publiken uttalade sig om Mahmoud Abbas taktik att normalisera relationen med Israel. Detta upprörde den palestinske ekonomiministern Jawad Al-Naji och resulterade i att han lämnade auditoriet. Läs mer: http://palsolidarity.org/2013/06/the-fourth-national-bds-conference-rejects-normalisation-with-israel/.

 

■ Framgångsrikt årsmöte för norska BDS organisationen
Den norska rörelsen för akademisk och kulturell bojkott av Israel, AKULBI, höll sitt årsmöte den 12 juni. Årsmötet valde Vanja Alling som sin nya ordförande och uppmärksammade ett antal uppnådda segrar under det gångna året. Läs mer (på norska): www.akulbi.no.

 

■ Israel är ett av världens mest impopulära länder och värre blir det
Israel är inte bara ett av världens mest negativt sedda länder, dessutom försämras landets rykte. Detta enligt BBC World Services senaste globala undersökning. Endast Iran, Pakistan och Nordkorea rankas lägre. Läs mer: http://www.globescan.com/commentary-and-analysis/press-releases/press-releases-2013/277-views-of-china-and-india-slide-while-uks-ratings-climb.html.
Dick Urban Vestbro och Anna Birve,
Med i samordningsgruppen för nätverket Isolera Israel, http://isoleraisrael.nu/

[bds-sweden] Nyhetsbrev nr 8 från Isolera Israel